SECRETS OF THE MOON: “Black House”

ALBUM

Είδος: Occult Rock/Metal
Δισκογραφική: Prophesy records
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Μαΐου 2020

Πρώτα από όλα ο ήλιος (“Sun”), του προηγουμένου album, έδυσε για τους Secrets Of The Moon με αποτέλεσμα την δημιουργία του “Black House”. Πλέον μιλάμε με άλλους όρους, είμαστε μάρτυρες μιας νέας κατεύθυνσης της μπάντας σε ηχητικό πάντα πλαίσιο, γιατί η μαυρίλα της ψυχής τους είναι δύσκολο να ξεθωριάσει. Ξεχνάμε μια και καλή τα black περάσματα μιας άλλης εποχής. Πλέον όλα είναι φιλτραρισμένα με ήχους απόκοσμους, φαντάσματα σιγοτραγουδούν σε γλώσσες περίεργες, δυσνόητες, είναι η φυσική συνέχεια του “Sun”, σίγουρα οι περισσότεροι ήδη το είχαμε καταλάβει, είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, απλώς τα νοήματα πλέον δεν αιωρούνται είναι ξεκάθαρα και μπροστά στα ματιά μας παρουσιάζεται το όραμα των Γερμανών Secrets Of The Moon.

Απαλλαγμένοι από τα πρέπει, ακολουθούν τα θέλω τους, σίγουρα δεν φτάνουν κορυφή ούτε είναι το τέλειο αλλά είναι καθαρό το μονοπάτι που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Οι ρυθμοί έχουν πέσει αισθητά και έμφαση έχει δοθεί σε απλές μα συνάμα τόσο αισθαντικές μουσικές δόσεις που πλέον σε ξυραφίζουνε με το γάντι, δεν υπάρχουν εκπτώσεις και ένιωσα κάπως περίπου όπως με τους ANATHEMA, με την μεταστροφή που έκαναν από το “Silent Enigma” μέχρι το ”Alternative 4”, εξελισσόμενοι σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά δεν τους αναγνώριζες, έτσι και εδώ η ζύμωση έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και το αποτέλεσμα θα φανεί στο άμεσο μέλλον, σίγουρα αυτό θα έχει επίπτωση κυρίως σε απώλεια παλαιότερων οπαδών του συγκροτήματος, μα εκτιμώ ότι θα μείνουν εκείνοι που μπορούν να ακολουθήσουν και να αποδεχτούν την μετάλλαξή τους.

Πάντως αυτό που είναι φανερό από την πρώτη κιόλας ακρόαση είναι ότι το επίπεδο των συνθέσεων είναι σε υψηλό επίπεδο, οι Secrets Of The Moon κατορθώνουν να “μπασταρδέψουν” μουσικά πάντα την αλητεία των Alice In Chains, τον ρομαντισμό των The Cult , τυλιγμένα με ένα σκοτεινό πέπλο ατμόσφαιρας από Fields of the Nephilim και Tiamat εποχής “Wildhoney”. Έχει δοθεί έμφαση στο κομμάτι των κιθάρων γιατί είναι τόσο βελούδινες όσο χρειάζεται μακριά από την υπερβολή του black metal, κατά αυτό τον τρόπο μπορούν να αναπνέουν και οι συνθέσεις, ωστόσο η έντονη προσπάθεια τους να στοιβάξουν όλες τις ιδέες τους έχει επιφέρει φλυαρία σε επιμέρους σημεία. Πάντως είναι εμφανές ότι θέλουν να πουν τα πράγματα με άλλο τρόπο και η μεταμόρφωση έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται…

Με βάση τα παραπάνω το “Black House “ δεν έχει στεγανά είναι μια ακροβασία ανάμεσα στο gothic rock , με πολλές πινελιές και από τον χώρο του grunge και του doom, συνθέτοντας ένα παζλ του οποίου το απόσταγμα θα φανεί στις μελλοντικές δουλειές του συγκροτήματος, υπάρχει έντονη η προσπάθεια πειραματισμού και αυτό έχει επιφέρει μοναδικότητα. Μακριά από ταμπέλες και κατηγορίες, εξυπηρετούν μόνο την διάθεσή τους να πάνε ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας την μουσική γοητεία και τον εκλεπτυσμό τους. Εκτιμώ ότι καθοριστικό λιθαράκι έβαλε η guest παρουσία της Jarboe, ή των μελών από τα συγκροτήματα των Empyrium, The Ruins Of Beverast, Dark Fortress και Enemy Of The Sun, που είχαν σαφή συνεισφορά στην εξέλιξη του “Black House”, σοφιστικέ μα και συνάμα σκοτεινό και υποχθόνιο.

Η φιλόδοξη προσπάθεια του “Black House” αποτυπώνεται έκδηλα σε τραγούδια όπως το “Sanctum” που κάνει δυναμική είσοδο φανερώνοντας από νωρίς τα δόντια των Secrets Of The Moon, ενώ με το “He Is Here” βουτάνε την ψυχή τους σε doom μονοπάτια με μοναδική προσέγγιση και λυρισμό, ενώ με το “Don’t Look Now” σίγουρα το ξανασκέφτεσαι να κοιτάξεις κάτω, κολλητικό και συνάμα ερεβώδες σε όλες τις εκφάνσεις του, ενώ το “Mute God” έχει την χροιά και το πνεύμα των Fields, σίγουρα από τα κρυφά διαμάντια του δίσκου, τέλος τα “Veronica’s Room” μαζί με το “Cotard” είναι τα highlight του “Black House”. Το σκοτάδι και η απόγνωση έχουν γίνει μια μάζα δυσβάσταχτη και πνιγηρή, εξαιρετικά και τα δυο τραγούδια.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι το “Black House” σε καμία περίπτωση δεν το λες μέτριο album, έχει μια αρτιστική προσέγγιση και υψηλά στάνταρτ. Τα παραπάνω πηγάζουν από τον μετασχηματισμό που εξελίσσεται, οι Secrets Of The Moon έχουν πολλά να πουν και σε κάθε ακρόαση του album βρίσκω περισσότερα. Θέλει υπομονή και τον χρόνο του, οπότε σημασία έχει εάν είσαι διατεθειμένος να κάνεις το άλμα μαζί τους και θες να ακολουθήσεις την αλλαγή ή απλώς θα επαναπαυθείς στις δάφνες του παρελθόντος τους. Το ταξίδι για αυτούς έχει ξεκινήσει σε νερά αχαρτογράφητα χωρίς πισωγυρίσματα, είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε πολλά ωραία πράματα από τους Secrets Of The Moon, το μέλλον είναι μπροστά τους και προμηνύεται λαμπρό….

Tracklist:
-Sanctum
-Don t Look Now
-Veronica’ s Room
-He Is Here
-Cotard
-Black House
-Heart
-Mute God
-Earth Hour

MESSENGER: m.me/secretsofthemoonofficial
E-MAIL: info@secretsofthemoon.de
OFFICIAL WEBSITE: http://www.secretsofthemoon.de
FACEBOOK: https://www.facebook.com/secretsofthemoonofficial

561

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».