SACRED OUTCRY: “Towers Of Gold”

ALBUM

Είδος: Epic Heavy/Power Metal
Εταιρεία: No Remorse Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Μαίου 2023

Έφτασε η στιγμή που οι Sacred Outcry είναι έτοιμοι να σοκάρουν τον κόσμο ξανά. Έφτασε η στιγμή που η καταξίωση φαντάζει μονόδρομος, εφόσον το “Towers Of Gold” φτάσει στα αυτιά της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας.

Το 2020, το πρώτο album “Damned For All Time” του ελληνικού συγκροτήματος υλοποίησε τις ιδέες που είχαν φυλαχθεί καρτερικά για πάνω από 15 χρόνια στα αρχεία των δημιουργών του, μέχρι οι συνθήκες να ωριμάσουν ώστε να παρουσιαστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Έχοντας τότε ως αιχμή του δόρατος τη φωνή του Γιάννη Παπαδόπουλου, αποτέλεσαν μια τεράστια έκπληξη ως πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα, που συστήθηκε με υψηλότατο συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο.

Κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ των δύο κυκλοφοριών του συγκροτήματος, τότε είχα περιγράψει το ντεμπούτο τους ως εξής: «Οι Sacred Outcry, έχοντας στον δίσκο τον καλύτερο τραγουδιστή της γενιάς του παγκοσμίως, έδειξαν στον κόσμο πώς παίζεται το σπουδαίο κλασσικό metal και η μεγαλόπνοη μουσική γενικότερα. Με ταλέντο και ψυχή. Ένας δίσκος γέννημα-θρέμμα της αφομοίωσης των μεγάλων του παρελθόντος, αλλά με δικό του χαρακτήρα ως αποτέλεσμα σκληρής συνθετικής δουλειάς. Οι fans συγκροτημάτων όπως Crimson Glory, Blind Guardian, Kamelot, Domine, Manowar, Warlord, θα ενθουσιαστείτε. Οι υπόλοιποι ακούστε το δίσκο, διότι η Ελλάδα παράγει και τέτοια συγκλονιστικά μουσικά έργα. Aπόλυτο και αψεγάδιαστο 10άρι. Αριστούργημα.»

Και έρχομαι σήμερα, τρία χρόνια μετά, να αναγκαστώ να χαρακτηρίσω το “Towers Of Gold” ως 12άρι με άριστα το 10. Διότι μόνο έτσι θα καταφέρω να μεταδώσω στον αναγνώστη ότι όλα εκείνα τα στοιχεία που ανήγαγαν το “Damned For All Time” σε αριστούργημα έχουν εξελιχθεί και εμπλουτιστεί με τέτοιον τρόπο στο “Towers Of Gold”, που πλέον δεν μιλάμε απλώς για έναν άριστο δίσκο αλλά για μια πολυδιάστατη και υπερβατική δημιουργία.

Προχωρώντας σε μια κορυφαία μεταγραφή στη θέση του τραγουδιστή, οι προσδοκίες όλων εκτινάχθηκαν όταν μαθεύτηκε πως η φωνή του νέου δίσκου θα είναι ο τεράστιος Daniel Heiman των θρυλικών Lost Horizon. Τα δύο albums που είχε κυκλοφορήσει το σουηδικό συγκρότημα στις αρχές των 00’s έχουν πλέον μυθικό status στη σκηνή του power metal. Αν λοιπόν στις ήδη υπάρχουσες μουσικές αναφορές που εντοπίζονται στο ντεμπούτο, προσθέσετε και την αύρα των Lost Horizon, τότε καταλαβαίνετε ότι η ποιότητα εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό βέβαια πιστώνεται στα ίδια τα μέλη των Sacred Outcry που είχαν την έμπνευση και την ικανότητα να συνθέσουν και να αποδώσουν 55 λεπτά μαγευτικής μουσικής, διότι αν δεν υπάρχει πηγαίο ταλέντο, καμιά επιρροή δεν μπορεί από μόνη της να δώσει αξιόλογο αποτέλεσμα. Πέρα από τη νέα φωνή, αλλαγές υπήρξαν και στις θέσεις του κιθαρίστα (Steve Lado) και του ντράμερ (Δευκαλίων Δήμος), με σταθερή παρουσία και ηγέτη του συγκροτήματος τον μπασίστα Γιώργο Απαλοδήμα.

Η πρώτη στιγμή θαυμασμού έρχεται βλέποντας το εντυπωσιακό εξώφυλλο, ως καλλιτεχνικό παιδί του κλασσικού “Imaginations From The Other Side” των Blind Guardian.

Το μουσικό ταξίδι αρχίζει με την πανέμορφη ακουστική εισαγωγή του “Through Lands Forgotten”, ώσπου να έρθει ο power metal δυναμίτης “The Flame Rekindled” με καταιγιστικά riffs της τεχνοτροπίας των Gamma Ray, ιδανικά για να ηλεκτρίσουν το κλίμα εξαρχής.

Το επόμενο κομμάτι είναι το “The Voyage” που αποτελεί το πρώτο single που δόθηκε στη δημοσιότητα. Εδώ το επικό στοιχείο κάνει την εμφάνισή του στα ογκώδη riffs αλλά και στην ερμηνεία του Heiman. Εξαιρετική lead κιθάρα που αναδεικνύει την ελληνική μουσική παιδεία μέσω της χαρακτηριστικής μελωδίας των solos.

Στη συνέχεια, το “Into The Storm” μπαίνει με ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα riffs, ρυθμικό και μελωδικό ταυτόχρονα. Μεγαλειώδες refrain, αρχοντικό μπάσο και κιθαριστικά θέματα διαδέχονται το ένα το άλλο, δείχνοντας ότι οι Sacred Outcry δεν συμβιβάστηκαν με το να γράψουν τυπικά κομμάτια, αλλά έβαλαν πολύ μουσική μέσα με απολύτως συνεκτικό τρόπο.

Στο “Symphony Of The Night”, το ήρεμο ξεκίνημα φέρνει στο μυαλό τους Blind Guardian με τη γλυκιά μελαγχολία που αναδύει. Το κομμάτι αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει χώρο στη φωνή αλλά και στη lead κιθάρα να χτίσουν την ατμόσφαιρα, μέχρι να έρθουν ξανά τα riffs να γεμίσουν τον ήχο. Υποδειγματικό songwriting.

Το “A Midnight Reverie” είναι ένα μεγαλόπρεπο interlude υπό το φως του άστρου των late 90’s – early 00’s Kamelot.

Αυτό το πέρασμα οδηγεί στο τιτάνιο “The Sweet Wine Of Betrayal”. Ανατριχιάζει το Σύμπαν όταν στην αρχή αποδίδεται φόρος τιμής στο ιερό “Defender” των Manowar. Χρειάζονται πολλά κιλά ατσάλινης ψυχής για να το τολμήσει και να το αποδώσει κάποιος τόσο εμφατικά. Υποβλητικός και επιβλητικός 8-λεπτος ύμνος με τίτλο που παραπέμπει στους έταιρους σπουδαίους του epic metal Virgin Steele. Οι κιθάρες ξεδιπλώνουν με μαεστρία όλο το λυρισμό που διακατέχει την κληρονομιά τους. Μην παραπλανηθείτε όμως, αυτή η σύνθεση φέρει ακέραιη τη σφραγίδα των Sacred Outcry, είναι η αυθεντική ουσία του συγκροτήματος. Δέος για την εσωτερική δύναμη και το συναίσθημα που εμπεριέχει.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο ανεπανάληπτο “The City Of Stone”. Το πνεύμα του Τσάμη (Warlord, Lordian Guard) κατέρχεται για να ευλογήσει τους δημιουργούς αυτού του συγκλονιστικού κομματιού, που προκαλεί συγκίνηση σε κάθε ακρόαση. Τεράστιος ρυθμικός καλπασμός και ένας Heiman πιο αποφασισμένος από ποτέ, ερμηνεύει ασύλληπτα για τη συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιστών του πλανήτη. Όταν οι κιθάρες παίζουν αυτές τις δισολίες, έχουμε την απόλυτη κορύφωση της Μουσικής. Highlight of Art που εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ.

Μόλις ο ακροατής συνέλθει από τα απανωτά repeats στο άνωθεν άσμα, έρχεται αντιμέτωπος με το 15-λεπτο ομότιτλο έπος “Towers Of Gold”. Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος σε αυτό; Τις φωνητικές γραμμές, τις αεικίνητες κιθάρες, το μπάσο, το πιάνο, τα έγχορδα, τη χορωδία ή τα φοβερά θέματα που παρελαύνουν; Συνολικά, ανοίγει ένας θαυμαστός κόσμος που σε απορροφά ολοκληρωτικά μέσα στην ατμόσφαιρά του, όμοια με εκείνη τη σκοτεινή και ηρωική των Domine.

Η πανδαισία του album ολοκληρώνεται με το νοσταλγικό επίλογο του “Where Crimson Shadows Dwell”, αφήνοντάς μας με την αίσθηση της απόλυτης μουσικής πληρότητας.

Οι Sacred Outcry, όχι μόνο κατάφεραν και φέτος να προσφέρουν ένα πανίσχυρο φαβορί για τον τίτλο “album of the year”, αλλά ένα αριστούργημα που αξίζει το χαρακτηρισμό “modern classic”. Μια παγκόσμια κορυφή στο metal της σύγχρονης εποχής. Μουσική που αξίζει να βιωθεί από κάθε λάτρη της Τέχνης.

Facebook: www.facebook.com/SacredOutcry
Instagram: https://www.instagram.com/sacredoutcry/
Bandcamp: https://sacredoutcry.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3ZXBMBQmBozEW4Ja2lrPbL

1581

Avatar photo
About Αλέξανδρος Αντωνιάδης 10 Articles
Θεσσαλονίκη 1988-2013, Στοκχόλμη 2013-2017, Πόρτο 2017-σήμερα. Οπουδήποτε στον πλανήτη, ανέκαθεν το τρίπτυχο ήταν το εξής: Αστροφυσική, Μέταλ, Μπάσκετ. Ο ήχος του αυθεντικού ατσαλιού αποτελεί το ιδανικό soundtrack της ζωής για να συνοδεύει είτε την ανάλυση αστέρων, είτε το ταξίδι προς το επόμενο μεγάλο φεστιβάλ, είτε το παιχνίδι στο πλησιέστερο γήπεδο ανά την Ευρώπη. Όπως έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Kai Hansen: it's a Heavy Metal Universe!