RHAPSODY OF FIRE: “Glory For Salvation”

ALBUM

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: AFM Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου 2021

Μια δεκαετία πέρασε ήδη από το «σχίσμα» στο συγκρότημα των Rhapsody of Fire που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή του Luca Turilli και την δημιουργία των Luca Turilli’ s Rhapsody, 5 χρόνια από την αποχώρηση του Fabio Lione. Πλέον η «σκόνη έχει καθίσει» και οι Rhapsody of Fire με ηγέτη τον Alex Staropoli έχουν πάρει τον δικό τους δρόμο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν ανακάμψει. Το “The Eighth Mountain” έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι υπάρχει ζωή στο συγκρότημα παρά τις μεγάλες απώλειες στο line up της μπάντας.

Το “Glory For Salvation” είναι το 13ο album της μπάντας και το δεύτερο στα φωνητικά με το Giacomo Voli. Η «συνταγή» παραμένει και σε αυτόν τον δίσκο ίδια. Άλλωστε μια μπάντα με το brand name των Rhapsody δύσκολα θα αλλάξει «συνταγή». «Κρυστάλλινη» παραγωγή, συμφωνικά στοιχεία και χορωδιακά μέρη, ωραίες μελωδίες και τεχνικά solo, o Staropoli σταθερά κορυφαίος στα πλήκτρα, ακόμα και το εξώφυλλο έχει παρόμοια αισθητική με παλιότερα εξώφυλλα του συγκροτήματος. Μεγάλη διαφορά στην απόδοση έχει ο Giacomo Voli, που πλέον έχει απελευθερωθεί και είναι άξιος διάδοχος του master Fabio Lione. Χωρίς υπερβολές, είτε στα γρήγορα κομμάτια είτε στις μπαλάντες δείχνει ότι είναι ολοκληρωμένος τραγουδιστής και δικαιώνει απόλυτα τον Staropoli για την επιλογή. Και μόνο που κατάφερε να μην αναπολώ τον Fabio, μεγάλη υπόθεση. Άλλωστε ο Fabio παραμένει ακμαίος και μάχιμος (Angra, Eternal Idol κ.α).

Πάμε και στο «ψητό» τώρα, που είναι φυσικά τα ίδια τα τραγούδια. Οι τρεις πρώτες συνθέσεις “Son of Vengeance”, “The Kingdom of Ice” και “Glory for Salvation” είναι αρχετυπικές συνθέσεις Rhapsody και θα ενθουσιάσουν τους οπαδούς. Τέταρτο κομμάτι η “cheasy” μπαλάντα “Terial the Hawk” που είναι μακράν ό,τι χειρότερο υπάρχει στο album. Απορώ πώς το βγάλαν σε single. Ευτυχώς το “Maid of the Secret Sand” «επαναφέρει την τάξη», με τον Roberto De Micheli να εντυπωσιάζει στις κιθάρες. Ακολουθεί το δεκάλεπτο και πιο «σκοτεινό» “Abyss of Pain II” που όμως δεν με πολυενθουσίασε. Εκεί που πήγαινε να με κερδίσει, κάπου με έχανε. Το επικό “Infinitae Gloriae” σηκώνει και πάλι τους Rhapsody σε «υψηλές πτήσεις» και είναι από τα καλύτερα κομμάτια του “A Tale of Darkness and Hope”. Σειρά έχει η μπαλάντα “Magic Signs” που «κλέβει την παράσταση» με την «στοιχειωμένη» μελωδία της και υπάρχει σαν bonus κομμάτι με Ιταλικό και Ισπανικό στίχο στην Limited Edition. Προτελευταίο τραγούδι το πολύ καλό “I’ll Be Your Hero”. Πλήκτρα και φωνή γίνονται ένα και η κ@ύλ@ πάει στα ουράνια, με «σαρωτικό» τον Giacomo Voli. Επίλογος με το καραεπικό “Chains of Destiny”, βγαλμένο από τις “Legendary Tales” εποχές, με ρεφρενάρα για εγγυημένα «ξελαρυγγιάσματα».

Μπορώ να πώ ότι το album είναι ανέλπιστα πολύ καλό, έχει κάποια «νεκρά» σημεία, αλλά οι οπαδοί θα το λατρέψουν. Από τις «δυνατές» κυκλοφορίες στο power για φέτος, θυμίζει παλιές καλές εποχές που οι Rhapsody ήταν ενωμένοι και μας πρόσφεραν εξαιρετικούς δίσκους. Δεν το συζητάμε, επιλέγουμε το “Glory For Salvation” με «κλειστά μάτια»!

Facebook: https://www.facebook.com/rhapsodyoffire

936

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.