PERIPHERY: “Periphery V: Djent Is Not A Genre”

ALBUM

Είδος: Djent, prog metal, progressive metalcore
Εταιρεία: 3DOT Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Μαρτίου 2023

Το έκτο τους album κυκλοφορούν φέτος οι Periphery, περίπου τέσσερα χρόνια μετά το μπομπάτο και γαμάτο “Periphery IV: Hail Stan”, που για πολύ κόσμο φλερτάρει με τον τίτλο της καλύτερης δουλειάς τους. Χρησιμοποιώντας και πάλι έναν σκερτσόζικο τίτλο, αυτήν τη φορά θέλουν να μας πουν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι «το djent δεν είναι μουσικό είδος». Κι εγώ σου λέω ότι είναι. Αλλά και να μην είναι, τι έγινε; Εν προκειμένω, σημασία έχει να είναι καλό το “Periphery V” και να αξίζει να αράξεις μαζί του για ολόκληρα τα 70 λεπτά που διαρκεί.

Η σύνθεση και η ηχογράφηση του “Djent Is Not A Genre” αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση για το project του Misha Mansoor. Κατά τα λεγόμενα του ιδίου, η πίστη της μπάντας ότι έχει νόημα να συνεχίσουν κλονίστηκε, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο ότι μπορούν πλέον να προσφέρουν κάτι που δεν θα έμοιαζε με αναμάσημα των παλιών τους δίσκων. Παράλληλα, δεν ήθελαν να βγάλουν ένα album που δεν θα ικανοποιούσε την μπάντα 100%. Εφόσον, τότε, θα το κυκλοφορήσουν, να θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα κατάφεραν; Για να δούμε αν είναι έτσι.

Για να μη φλυαρώ, όμως (πράγμα που μου είναι υπερβολικά εύκολο), θα πω ευθύς εξαρχής ότι και είναι και δεν είναι έτσι. Και κάπου εδώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τούτο το review: αν δεν συμπαθήσατε ποτέ τους Periphery, θα πηγαίνατε παρακάτω· αν τους γουστάρετε, θα έπρεπε να ακούσετε το album δίχως περαιτέρω καθυστέρηση. Αν, ωστόσο, είστε κάπου στο ενδιάμεσο και διαβάζετε ακόμα, να ξέρετε πως το “Periphery V”, από την πρώτη επαφή μαζί του, σκάει σαν το πιο φιλόδοξο album της μπάντας. Τα πάντα είναι τραβηγμένα στα άκρα, διαπνέεται από έναν μαξιμαλισμό και έχει λίγο απ’ όλα. Όμως, δεν γίνεται να μας αρέσουν όλα. Βέβαια, αφού έχει απ’ όλα, κάτι θα βρείτε να σας αρέσει κάργα. Αλλά θα είναι για λίγο. Δεν ξέρω, βγάζει νόημα αυτό που γράφω; Ελπίζω, ναι. Προχωρώ παρακάτω.

Από το πολύ δυναμικό και εντυπωσιακό kick-off με το single “Wildfire” γίνεται ξεκάθαρο ότι θα γίνει της πουτάνας το κάγκελο. Ογκώδη, μανιακά riffs με μπόλικα pick harmonics, growls και fries, παραγωγάρα που σε κλοτσάει στα δόντια, διάνθισμα με digi-μπλιμπλίκια. Μετά σπάσιμο με ένα κιθαριστικό παρανάλωμα που φιλοξενεί ένα άντε-γεια-τονικότητα solo (και τα δύο με πιστοποίηση ISO M3ΣuGG4h). Και ξάφνου, pop και συναυλιακό chorus, ένα πανέμορφο jazz ιντερλούδιο και ένα τσαϊκοφσκικό (δεύτερο) κλείσιμο.

Απ’ όλα έχει ο μπαξές, που λέτε. Σύγχρονο US prog metal με στιγμές «πειραγμένου» metalcore, όπως στο “Atropos”. Bιρτουόζικοι κιθαρισμοί αλά Polyphia παρέα με πολλή pop μελωδικότητα στο “Wax Wings”. Djenty chugs και core breakdowns που αράζουν με έξυπνο programming και ξελαρυγγιάσματα, όπως στα “Everything is Fine!” και “Zagreus”. Το “Silhouette” είναι μια αμιγώς RnB μπαλάντα με electro-pop προσανατολισμό.

Τι συνέχει όλα τα παραπάνω, θα αναρωτιέστε. Μα ο trademark ήχος των Periphery, βεβαίως βεβαίως: η στάμπα που έχουν τα θέματα του modern guitar hero Mansoor και του Holcomb, η ελαστικότητα της φωνής του Sotelo, το μπόλιασμα με εξωmetalικά και ετερόκλιτα στοιχεία, η αξιοποίηση της τελευταίας λέξης στην τεχνολογία μουσικής παραγωγής. Και τι άλλο; Μαντέψτε… το djent, ασφαλώς. Που μάλλον είναι είδος, τελικά.

Δεν είναι εύκολο για τους Periphery να γράψουν κάτι που δεν θα μοιάζει σαν να βαδίζει ξανά πάνω σε παλιά μονοπάτια. Δεν θα ήταν Periphery. Εξάλλου, ο ήχος τους είναι ήδη αρκετά πολυσυλλεκτικός και προοδευτικός. Φυσικά, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο ενός είδους του οποίου την παγίωση συνέδραμαν πολύ και οι ίδιοι. H καινοτομία, εν τέλει, δεν είναι το πραγματικό επίδικο του “Periphery V: Djent Is Not A Genre”. Το πραγματικό στοίχημα για το συγκρότημα ήταν να στήσει ένα album που, μέσα στην υπεραφθονία στοιχείων που κερνάει τα αφτιά μας, καταφέρνει να ακούγεται ισορροπημένο, δεν κουράζει και κυλά ομαλά παρά τη μεγάλη διάρκειά του. Ως προς αυτό, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι τα πήγαν πολύ καλά. Από την άλλη, σε δόσεις και με πιο σύντομες επισκέψεις στο περιεχόμενο του album (άντε, και με ένα-δύο skip track), γλιστράει καλύτερα.

Official Site: https://periphery.net/ 
Facebook: https://www.facebook.com/PeripheryBand/ 
Instagram: https://www.instagram.com/periphery/

315

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.