NO SPILL BLOOD: “Eye of Night”

Είδος: Synth metal, sludge punk
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2023

Αξιωματικά, όταν σκεφτόμαστε σκληρή μουσική με ευρύτερες rock καταβολές, η ηλεκτρική κιθάρα είναι πάντα παρούσα. Ιδίως, δε, αν πάει ο νους σε πιο ακραία παρακλάδια του ήχου, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε την παραμορφωμένη εξάχορδη να απουσιάζει. Αυτό το σκεπτικό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν αφορά και σίγουρα δεν περιορίζει τους No Spill Blood. Τότε, όμως, τι έχουν να προσφέρουν σε μια κοινότητα με θιασώτες και φανατικούς των riffs;

To τρίο από το Δουβλίνο (με όνομα παρμένο από το “Νησί του δρος Μορώ” του H.G. Wells), κυκλοφορεί φέτος τη δεύτερη full-length δουλειά του, υπό τον τίτλο “Eye of Night”. Αρκετά χρόνια μετά το αξιόλογο EP “Street Meat” (2012) και το LP ντεμπούτο “Heavy Electricity” (2015), οι κ.κ. Matt Hedigan (μπάσο, φωνητικά), Ruadhan O’Meara (πλήκτρα, elecrtonics) και Ror Conaty (τύμπανα) αναδύονται εκ νέου μέσα από την ανήσυχη σκηνή της Ιρλανδίας για να εξαπολύσουν ακόμα μία, πιο βίαιη τούτη τη φορά, μουσική επίθεση, στην οποία και πάλι δεν υπάρχει ούτε νότα από ηλεκτρική κιθάρα.

Το δομικά συστατικά του “Eye of the Night” είναι η ακραία fuzz-αριστές μπασογραμμές με μολύβδινο όγκο, το minimal αλλά καταιγιστικό drumming, τα πολλαπλά, παχιά και αδιαπέραστα ηχητικά τείχη που ορθώνονται χάρη στα synths και οι θυμωμένες πνιχτές και θαμμένες γκαρίδες. Όλα μαζί φτιάχνουν έναν γοητευτικά κλειστοφοβικό κόσμο μέσα στον οποίο μπορούν να συνυπάρξουν αλλόκοτες και διαστρεβλωμένες ηχητικές οντότητες με κυρίαρχα χαρακτηριστικά από doom/sludge, punk, noise rock ή ακόμα και thrash metal.

Η ταυτότητα των No Spill Blood είναι ένα αχανές τοπίο επιρροών που περικλείεται με πολύ εμπνευσμένο τρόπο και κλινική μεθοδικότητα σε ένα μουσικό στιγμιότυπο υψηλής συμπύκνωσης. Τα ψήγματα που μπορούν να εντοπιστούν στις συνθέσεις τους έλκουν την καταγωγή τους από τους Zombi και τους Melvins μέχρι την κινηματογραφική ανατριχίλα των Goblin και του Carpenter, φέρουν το σημάδι των Rush και των Killing Joke, χρωστάνε πολλά στους Screamers και τους Six Fin-ger Satellite, παραπέμπουν στην υφολογική συγγένεια με σύγχρονα, ιρλανδικά, θορυβωδώς περιπετειώδη groups όπως οι Wölfbait, Adebisi Shank, Twinkcranes και Wild Rocket.

Ομολογώ ότι απόλαυσα το “Eye of Night” πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενα, μιας και οι No Spill Blood δεν ανήκουν στις μπάντες που ακολουθώ, αφού το ηχητικό αποτύπωμά τους δεν είναι ιδιαιτέρως συμβατό με τα γούστα μου. Όμως, η ορμή του είναι σαρωτική, η ειλικρίνειά του εγείρει ακαριαία συμπάθεια και ο πλούτος που κρύβει η απλότητά του δεν αργεί να εκραγεί μέσα σε μια εκτυφλωτική λάμψη που δύσκολα αγνοείς. Κοπιάστε με χαλαρή διάθεση και χωρίς ταμπού· you’re in for a treat.

Facebook: https://www.facebook.com/nospillblood/
Instagram: https://www.instagram.com/nospillblood/
Bandcamp: https://nospillblood.bandcamp.com/album/eye-of-night

281

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.