NIGHTFALL

INTERVIEW

Οι Nightfall είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες και διεθνώς γνωστές Ελληνικές μπάντες, με φανατικούς ακροατές σε όλη την υφήλιο. Κατέχουν το προνόμιο να είναι η πρώτη Ελληνική Μπάντα της extreme metal σκηνής που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την διεθνή Holy Records (έδρα στη Γαλλία) το 1992. Ο ιθύνων νους των Nightfall Ευθύμης Καραδήμας, θα μας μιλήσει για το νέο άλμπουμ και το μέλλον της μπάντας.

Συγχαρητήρια για το “At night we pray”! Χορταστικότατο και εθιστικότατο! Σπουδαίο δισκογραφικό “come back”! Πολλά τα 8 χρόνια αποχής! Η κυκλοφορία του “At night we pray” σηματοδοτεί την επιστροφή των Nightfall στα μουσικά δρώμενα;
Μετά το “Cassiopeia” (2013) θεώρησα ότι δεν έχω κάτι άλλο να προσφέρω συνθετικά στους Nightfall. Ήθελα να συνεχίσω να παίζω μουσική (βλ. The Slayerking) αλλά η κατάσταση με τους Nightfall είχε πάρα πολλά “πρέπει”. Έπρεπε να κανονιστούν περιοδείες/συναυλίες και σε εκείνη τη φάση ήμουν ενάντια σε όλο αυτό, για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Ίσως έπαιξε ρόλο η κατάθλιψη που βίωσα σε προσωπικό επίπεδο εκείνη την περίοδο. Η ανάγκη του να εκφραστώ μουσικά μετουσιώθηκε με τους The Slayerking και μαζί με τον Κώστα Κυριακόπουλο κυκλοφορήσαμε το “Sanatana Dharma” (2016) και το “Tetragrammaton” (2019). Το 2017 έπεσε πρόταση να κάνουμε μια περιοδεία στην Ευρώπη, οπότε αποφάσισα να το κάνω και να θυμηθώ τα παλιά και να δω πως είναι. Αυτό λειτούργησε καταλυτικά! Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ ωραία και λέω: “μήπως να ξανασκεφτώ την όλη κατάσταση του περιοδεύω;”. Να μην την αποκλείω όπως έκανα για σχεδόν 2 δεκαετίες χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Αφενός αυτό, αφετέρου επικοινώνησε ο Μιχάλης (Γαλιάτσος) και του είπα ότι ανέφερα και σε σένα, και ότι δεν βλέπω κάτι μετά το “Cassiopeia” και η φάση με τις συναυλίες είχε αρχίσει πλέον να είναι επαγγελματική, δλδ μετράνε άλλα πράγματα που όλοι που έχουμε ζήσει εκείνα τα χρόνια τα καταλαβαίνουμε σε σχέση με το τώρα. Οπότε δεν είναι κάτι που με “τραβάει”, αλλά όπως και να έχει να βρεθούμε να παίξουμε και ποτέ δεν ξέρεις. Όταν έχεις να ακούσεις έναν αγαπημένο φίλο για τόσα πολλά χρόνια, χαίρεσαι που τον ακούς και όσο αρνητικός και να είσαι δεν θέλεις να είσαι απόλυτος. Οπότε βρεθήκαμε, τζαμάραμε και συνθέσαμε το πρώτο κομμάτι «Martyrs of the Cult of the Dead (Agita)».

Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το αγαπημένο μου αυτήν την περίοδο και μπορώ να φανταστώ ένα στάδιο να πάλλεται! Αλλά τυχαίνει να είναι και το πιο διαφορετικό από το υπόλοιπο άλμπουμ. Και πάνω σε αυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω για το αν η σειρά του tracklist είναι επιτηδευμένη. Διότι στο σύνολο της δισκογραφίας, η επιλογή της σειράς των τραγουδιών φαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν είναι.
Σε ευχαριστώ που το λες και παρεμπιπτόντως, θα είναι και το επόμενο video clip. Η σειρά επιλογής του tracklist είναι πιο δύσκολο από ότι νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Η μουσική ροή ενός άλμπουμ εξαρτάται άμεσα από την σειρά των τραγουδιών. Στη περίπτωση του “At night we pray” που η θεματολογία έχει να κάνει με την φύση της κατάθλιψης, ήθελα να δώσω μια ροή ανάλογη με τις εναλλαγές συναισθημάτων που έχει ένας καταθλιπτικός άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκινάει με την οργή, ακολουθεί η απογοήτευση, μετά έρχεται η συνειδητοποίηση και στο τέλος θα υπάρχει μια εκτόνωση των συναισθημάτων που απορρέουν από την κατάθλιψη.

Η επιστροφή του παλιού logo (προ “Lesbian Show”), να υποθέσω ηθελημένη κίνηση; Και τί μπορεί να συμβολίζει αυτό για το μέλλον των Nightfall;
Η πρόταση για την επιστροφή στο αρχικό λογότυπο έγινε από το manager μας. Η επανακυκλοφορία από τη Season of Mist των πρώτων επίσημων δισκογραφικών κυκλοφοριών και το γεγονός ότι στο artwork του “At night we pray” το παλιό λογότυπο δείχνει ότι είναι πιο ταιριαστό αισθητικά από ότι το μεταγενέστερο, ήταν αρκετό για να με βρει σύμφωνο.

Εξαιρετικά τα live βίντεο από τα Sierra Studios για “Ishtar (Celebrate your Beauty)” και “As your God is Falling Once Again” από τα “Athenian Echoes” (1995) και “Macabre Sunsets” (1994), αντίστοιχα.
Αυτά ηχογραφήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι (2020), λόγω του ότι συναυλίες δεν γινόντουσαν (όπως και τώρα) λόγω Covid-19, και λόγω του ότι απείχαμε κάποια χρόνια από τα μουσικά δρώμενα, θέλαμε να δείξουμε ότι η μπάντα βρίσκεται σε εγρήγορση και έτοιμη να βγει για live.

Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με ημερομηνίες να παίξετε σε tour με τους Draconian μέσα στο Μάρτιο. Να υποθέσω ότι έχει αναβληθεί;
Το tour λόγω της όλης κατάστασης έχει μεταφερθεί για το 2022. Στο ενδιάμεσο πρέπει να δούμε τί θα γίνει με τα lives. Θα ανοίξουν κάποιοι συναυλιακοί χώροι; Θα επιτρέπεται κάποιος αριθμός ανθρώπων σύμφωνα με τη χωρητικότητα; Δυστυχώς κανένας δεν ξέρει τί πρόκειται να γίνει ή να αποφασιστεί. Στο Ισραήλ οι Orphaned Land έχουν live τον άλλο μήνα και είναι να παίξουν σε ένα venue το οποίο επιτρέπεται να έχει 60% πληρότητα. Οπότε στην ουσία έχει να κάνει με το αν ο διοργανωτής αντέχει οικονομικά να αναλάβει μια συναυλία με ποσοστά πληρότητας της τάξεως του 60% (ή και με λιγότερο). Επίσης, δεν γνωρίζουμε και τί αλλαγές μπορεί να φέρει στη νοοτροπία των ανθρώπων όλη αυτή η παρατεταμένη διαφορετικότητα στις συνήθειες και τις κοινωνικές εξόδους. Και το πώς θα έχουν σκοπό να κινηθούν οι promoters στο εμπορικό κομμάτι. Θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό των συναυλιών, την τιμή των εισιτηρίων; Θεωρώ ότι είναι πολύ ρευστά τα πράγματα αυτήν τη στιγμή για να μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει κάποιος στο «τι μέλλει γενέσθαι» με τα lives και γενικότερα με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε ευχαριστώ για τη συνομιλία και εύχομαι ό,τι καλύτερο σε προσωπικό, επαγγελματικό και μουσικό επίπεδο. Σαν επίλογο θα ήθελες να μοιραστείς κάποιες περαιτέρω σκέψεις;
Εύχομαι όλοι να είναι υγιείς σωματικά και ψυχικά, να τελειώσει αυτή η κατάσταση και να βγούμε όλοι από τα σπίτια μας, να ζήσουμε τη ζωή μας, αλλά αυτήν τη φορά με το μυαλό στη θέση του και όχι πάνω από το κεφάλι, με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται!

Facebook page: https://web.facebook.com/nightfallbandofficial
Official page: https://nightfallofficial.com/?fbclid=IwAR2LCwUAReVo5fQ2XO_W7xKf7vCCL0GM8sjLiS7byL4A80NQ8sP_Fp0uv_Y

1130

Avatar photo
About Γεώργιος Παντατοσάκης 16 Articles
Η μουσική είναι το καταφύγιο μου, η κιθάρα είναι η ερωμένη μου και οι stand my ground το πάθος μου