NIGHTFALL : “At Night We Prey”

ALBUM

Είδος: Melodic Blackened Death Metal
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου 2021

Οι NIGHTFALL είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες και διεθνώς γνωστές Ελληνικές μπάντες με φανατικούς ακροατές σε όλη την υφήλιο. Κατέχουν το προνόμιο να είναι η πρώτη Ελληνική μπάντα της extreme metal σκηνής που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την διεθνή Holy Records (έδρα τη Γαλλία) και κυκλοφορεί το ντεμπούτο Parade into Centuries (1992). Η δημοσιότητα και προβολή τους, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος της διεθνής αναγνωρισιμότητας της ελληνικής extreme metal σκηνής των 90s με πρωτοστάτες τους Rotting Christ, Varathron, Necromantia, SepticFlesh.

Η δισκογραφία των Nightfall είναι μία από τις αξιοζήλευτες, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. Αν και εκ προοιμίου ανούσιο, αλλά για λόγους παρακίνησης νέων ανυποψίαστων ακροατών για το τι εστί Nightfall (προτρέπω να αξιολογήσει ο καθένας μόνος του) θα μπορούσαμε επιγραμματικά (και με αρκετή αυθαιρεσία) να ομαδοποιήσουμε την δισκογραφική τους πορεία σε τρείς μουσικές τάσεις, την πρώιμη περίοδο τους με τα Parade into Centuries (1992) / Macabre Sunsets (1994) / Eons Aura EP (1995) / Athenian Echoes (1995), τη πιο Gothic περίοδο τους (και αλλαγή του λογότυπου) με τα Lesbian Show (1997) / Diva Futura (1999) / I Am Jesus (2003) / Lyssa: Rural Gods and Astonishing Punishments (2004) και τέλος, την πιο melodeath περίοδο τους με τα φανταστικά Astron Black and the Thirty Tyrants (2010) και Cassiopeia (2013). Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών περιόδων είναι η διαρκής αλλαγή του line up με εξαίρεση τον Ευθύμη Καραδήμα και η διατήρηση του ίδιου lead κιθαρίστα σε κάθε μια από αυτές (με ότι αυτό συνεπάγεται στην όλη μουσική αισθητική). Το πιο θετικό αποτέλεσμα, είναι ότι η μπάντα διατηρεί μια φρεσκάδα στο σύνολο των επίσημων κυκλοφοριών της, χωρίς να νοιώθεις ότι επαναλαμβάνεται. Τα αρνητικά, τα ξέρει καλύτερα ο Ευθύμης και από τη στιγμή που το αποτέλεσμα δικαιώνει τους Nightfall, δεν εκφέρω άποψη, απλά απολαμβάνω τη τέχνη.

Μετά από επτά χρόνια σιωπής, το δίδυμο Ευθύμης Καραδήμας και Μιχαήλ Γαλιάτσιος (μουσικοί συνοδοιπόροι από το 1992 έως 1999) μετά από την τελευταία τους δισκογραφική συνύπαρξη με το πολυαγαπημένο μου και ίσως το πιο πειραματικό τους σε ήχο Diva Futura (1999), ξαναενώνει τις δυνάμεις του. Το line up ολοκληρώνεται με την προσθήκη του Κώστα Κυριακόπουλου των The Slayerking (Gothic/Doom metal) που αποτελούν την εναλλακτική μουσική πρόταση του Ευθύμη και τον απίστευτα πολυτάλαντο Φώτη (Benardo) Γιαννακόπουλο, μέλος των Necromantia στα ντραμς και με συμμετοχές σε συγκροτήματα όπως SepticFlesh, Nightrage κ.α. και ιθύνοντα νου (στίχοι-φωνητικά) των SixforNine (Rock/Metal).

Εν έτει 2021, οι Nightfall μας παρουσιάζουν άλλο ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με τίτλο At Night We Prey. Το track list, της νέας τους δισκογραφικής κυκλοφορίας, περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις: She Loved the Twilight, Killing Moon, Darkness Forever, Witches, Giants of Anger, Temenos, Meteor Gods, Martyrs of the Cult of the Dead (Agita), At Night We Prey, Wolves in Thy Head διάρκειας 46 λεπτών. Επιπρόσθετα, με δηλώσεις του frontman Ευθύμη Καραδήμα, σηματοδοτείται και επίσημα η ενεργοποίηση των Nightfall στα μουσικά τεκταινόμενα. Προετοιμάζονται για live εμφανίσεις μετά το πέρας της πανδημίας και μας δίνουν μια μικρή γεύση με τη Live @Sierra Studios έκδοση των Ishtar (Celebrate your Beauty) & As Your God is Failing Once Again, από τα Athenian Echoes (1995) & Macabre Sunsets (1994), αντίστοιχα.

Το At Night We Prey, στο σύνολο της, αποτελεί το απόσταγμα εμπειρίας τριάντα χρόνων ύπαρξης των Nightfall και περιέχει συνθεσάρες όπως τα Killing Moon, Giants of Anger, Temenos, Meteor Gods, At Night We Prey και την “αδυναμία” μου Martyrs of the Cult of the Dead (Agita). Στιχουργικά συγκλονιστικό! Αποτελεί μια προσωπική εξομολόγηση του Ευθύμη για το πώς βίωσε την κατάθλιψη. Με τη χρήση παραλληλισμών, μεταφορών και αλληγοριών περιγράφει (εξιστορεί) πολύ παραστατικά τα συμπτώματα και τις συνέπειες της.

Τεράστιο come back για τους Nightfall και χωρίς αμφιβολία, μια από τις καλύτερες δισκογραφικές κυκλοφορίες της χρονιάς. Όλη η δισκογραφία τους, ασχέτως προσωπικών προτιμήσεων σε θέματα παραγωγής και μίξης, είναι αριστουργήματα. Εύχομαι και άλλοι να βιώσουν στην ακρόαση τους το εθιστικό συναίσθημα της πνευματικής τέρψης που προσφέρουν. Το At Night We Prey δεν ενδείκνυται για επιπόλαιους ακροατές και συνίσταται χρήση ακουστικών.

Facebook: https://www.facebook.com/nightfallbandofficial
Instagram: https://www.instagram.com/nightfallband

505

Avatar photo
About Γεώργιος Παντατοσάκης 16 Articles
Η μουσική είναι το καταφύγιο μου, η κιθάρα είναι η ερωμένη μου και οι stand my ground το πάθος μου