NIGHT RANGER: “ATBPO”

ALBUM

Είδος: Melodic hard rock
Εταιρεία: Frontiers Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Αυγούστου 2021

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι μπορεί να σημαίνουν τα αρχικά του τίτλου του 13ου άλμπουμ των βετεράνων rockers από το San Francisco. Η πρόσφατη σοδειά των 11 φρέσκων τραγουδιών τους προέκυψε με μια συνεχή συνθετική πρόοδο από την αυγή του 2020, και με την συγκυρία του εγκλεισμού από την πανδημία. Το μήνυμα λοιπόν “And The Band Played On” αναδεικνύει ξεκάθαρα την αφοσίωση των συντελεστών στο νέο τους στουντιακό πόνημα, με δεδομένη την απουσία ζωντανών εμφανίσεων.

Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών των Jack Blades, Kelly Keagy και Brad Gillis, μοιάζει ξεκάθαρα να ακολούθησε τον δρόμο που άνοιξε το προηγούμενο άλμπουμ τους, το “Don’t Let Up” του 2017. Συμπαγές hard rock με αυτοκόλλητες φωνητικές μελωδίες υπαινίσσεται, υπερτονίζει και αναδεικνύει την αξία αυτού του σχήματος στη σκηνή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν υποτιμηθεί οι λεπτομέρειες που θα στολίσουν και θα θωρακίσουν την αντίστοιχη ηχογράφηση.

Έχοντας στην πρώτη γραμμή, όπως μας συνήθιζαν από την αφετηρία τους, τις φλόγες από δυο σπουδαίες κιθάρες, όποια απόχρωση στο χωράφι του μελωδικού hard επιλέγουν, τη διανθίζουν με μια αυτάρκεια από ταιριαστά ριφ αλλά και πολυτελή lead μέρη. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τη μπάντα που είχε στα 80’s το σπουδαίο δίδυμο των Gillis και Jeff Watson, και μετά την αποχώρηση του τελευταίου πέρασαν σπουδαία ονόματα όπως οι Reb Beach, Joel Hoekstra, και τώρα ο επίσης σπουδαίος Keri Kelli που έχει κουμπώσει ιδανικά με τον Gillis.

H κύρια προτροπή, το βασικό έναυσμα που δίνει το άλμπουμ εναρμονίζεται απόλυτα με τον τίτλο του, και με το ξεκίνημα του “Coming For You” απλώνει την ανθεμική του υφή, καλώντας τον ακροατή σε μια γιορτή. Οι Ranger όμως, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευέλικτοι διασκεδαστές που παίζουν έξυπνα με τις δυναμικές του είδους. Συχνά σε δελεάζουν να σηκωθείς ή τουλάχιστον να φαντασιωθείς την εμπειρία αυτού που ακούς εκείνη τη στιγμή σε μια ζωντανή τους εμφάνιση, όπως στο γρήγορο και τεχνικό “Breakout”, στο mid tempo “Dance” που περιμένει την πρώτη αρένα να απελευθερωθεί πραγματικά, το single “Bring It All Home To Me”, ή το ρυθμικά παιχνιδιάρικο “A Lucky Man”. Σε άλλες στιγμές θα γλιστρήσουν όμορφα και εύστοχα σε ένα ρετρό boogie hard , όπως στο γλυκόπικρο “Hard To Make It Easy”, ή θα χαμηλώσουν στην αφηγηματική νοσταλγία του “Can’t Afford a Hero”, και σίγουρα θα συγκινήσουν στο παραδοσιακά ευαίσθητο γι’ αυτούς “The Hardest Road”, ένα πραγματικά μεγάλο τραγούδι. Όλες αυτές οι εναλλαγές δυναμικών και αποχρώσεων συνοδεύονται πάντα με συνεπή, ουσιώδη, όμορφη συνδρομή από τις εξάχορδες των Gillis/ Kelli.

Αν η δυσπιστία απέναντι σε βετεράνους συχνά στερεί από τον ακροατή σπουδαία ακούσματα, βρισκόμαστε ξεκάθαρα στην κατηγορία αυτών που έχουν επιλέξει να μην επαναπαυτούν στις δάφνες του ένδοξου παρελθόντος.
Και πίστεψέ με, έχουν πολλές.

Website: https://www.nightranger.com/#!/splash
Facebook: https://www.facebook.com/nightranger

1088

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…