NEPTUNE IS DEAD: “Chronos”

ALBUM

Είδος: Heavy rock, metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20 Φεβρουαρίου 2021

Ένα χαρακτηριστικό “αλά Nicko Mcbrain” Maiden-ικό γύρισμα στα τύμπανα που θυμίζει ποδοβολητό, ακούγεται ως το κατάλληλο εισαγωγικό και συγχρόνως το ιδανικό έναυσμα για την επέλαση των δικών μας Βορείων, Neptune is Dead.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχήσαν και τα πέντε καρντάσια από τη συμπρωτεύουσα, και πιο συγκεκριμένα από την Χαλκιδική, κάνουν αισθητή την παρουσία τους και μας παρουσιάζουν το ντεμπούτο δίσκο τους, προτάσσοντας έναν επαγγελματισμό σε όλους τους τομείς που διέπουν τη νέα τους κυκλοφορία και μάλιστα το κάνουν ανέλπιστα καλά για πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα.

Μεράκι λέγεται, αγάπη και όρεξη για δουλειά και φυσικά στοιχειώδης γνώση και ταλέντο.

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις, ξεκινώντας από το εκπληκτικό εξώφυλλο που θυμίζει abstract υδατογραφία στην οποία αισθάνεσαι λες και έχουν πέσει σταγόνες ψυχεδέλειας, το φοβερό βιντεοκλίπ για το “Liquid Messiah”, την άρτια παραγωγή και μίξη που υπέστη ο δίσκος στα εγχώρια Infected Studios, ο σχεδιασμός του λοιπού artwork από τον Μάνθο Στεργίου (Manster Design, Tardive Dyskinesia, Calyses, Lunatic Medlar κλπ) και όλα αυτά σε συνδυασμό με ευφάνταστο song-writting και ικανοποιητικό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης, δίνουν θετικότατο πρόσημο και βάζουν ισχυρά θεμέλια για κάτι πολύ καλό, σταθερό και χωρίς ημερομηνία λήξης στο προσεχές, άμεσο μέλλον.

Ίσως είναι η πρώτη και μοναδική φορά που φύσηξε ο Βαρδάρης και δεν μας απώθησε με την μυρωδιά του, δεδομένου ότι αυτήν την φορά έφερε ένα άρωμα Αμερικάνικου Νότου, με ολίγον τι από υγρασία και μούχλα Νέας Ορλεάνης και ένα σύννεφο Καλιφορνέζικης desert σκόνης, τα οποία αναμεμιγμένα όλα μαζί μπήκαν σε μία κλεψύδρα που αφού την περιστρέψουμε, την χαζεύουμε για περίπου μία ώρα, όσο διαρκεί και το “Chronos”. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα θέλουμε να τελειώσει, αλλά πάντα υπάρχει η ασφαλής επιλογή να τη γυρίσουμε ξανά και ξανά.

Το συγκρότημα δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Αναμφίβολα δραστηριοποιείται σε heavy πλαίσιο, μερικές φορές πιο sludge, πιο prog, πιο stoner και άλλοτε πιο rock, και άλλοτε πιο metal, με τη μουσική του όμως κατά γενική ομολογία να είναι «βαριά», ταξιδιάρικη και γεμάτη ρυθμό, ικανή να σου αφαιρέσει ορισμένα άλατα από τον αυχένα μέσω της headbanging οδού και επιπλέον να σου ξεκλειδώσει κάποιες αρθρώσεις εφαρμόζοντας τακτικές fist banging mania.

Οι δέκα συνθέσεις του δίσκου πορεύονται σαν να βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο προς μια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση, από την οποία παρεκκλίνουν μόλις αναλαμβάνουν τα ηνία τα φωνητικά, με ένα ηχόχρωμα και «γρέζι» που λειτουργεί σαν πέπλο μεταμφίεσης για να κινείται η μπάντα μεταξύ των διαφόρων genre.

Για τον γράφοντα το φάσμα των επιρροών, είτε αφορά τα φωνητικά είτε συγκροτήματα γενικότερα, είναι ευρύ και με κάθε ακρόαση του δίσκου πολλαπλασιάζονται μεγαλώνοντας τη λίστα, με τα πιο προφανή να είναι οι Planet of Zeus, Alice in Chains, Sentenced, Crowbar, Tool, Intronaut και πάει λέγοντας.

Οι Neptune is Dead ανήκουν σε μια συνομοταξία νέων heavy συγκροτημάτων από τη Μακεδονία και σε συνδυασμό με την παλιά φρουρά όπως Naxatras, Instant Boner, Bonzai, M3μφιs, This is Nowhere μεταξύ άλλων (και εξυπακούεται μαζί με αρκετές μπάντες από τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο), με εξαιρετικά δείγματα εγχώριας γραφής -συμπεριλαμβανομένου και του “Chronos”- που οι δουλειές τους μπορούν να σταθούν επάξια στο εξωτερικό με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως “Greek Rock Revolution ή Evolution”.

Το 2018 οι διοργανωτές του Roadburn Festival μας πρόσφεραν μία ανεπανάληπτη και μοναδική εμπειρία με ένα άνευ προηγουμένου τζαμάρισμα μεταξύ Earthless και Kikagaku Moyo υπό την ονομασία “East meets the West”. Φαντάσου σε ένα ουτοπικό συναυλιακό σενάριο στο μέλλον, κάτι αντίστοιχο με μπάντες από την χώρα μας μεταξύ Νότου και Βορρά (και γιατί όχι και Ανατολής και Δύσης).

Τροφή για σκέψη και ευφάνταστη ιδέα για επίδοξους διοργανωτές και χωρίς να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα αυτής.

Facebook: https://www.facebook.com/NeptuneisDeadband/
Bandcamp: https://neptuneisdead.bandcamp.com/releases


1038

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...