NEMESEA: “White Flag”

ALBUM

Είδος: Alternative rock /metal, symphonic rock/ metal, gothic metal
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 23.08.2019

Οι Nemesea, είναι μια Ολλανδική Alternative Rock/Metal μπάντα, η οποία είναι γενικά αναγνωρίσιμη, κυρίως εντός της Ολλανδίας, έχοντας δώσει τα πρώτα της “δυνατά” διαπιστευτήρια με την άνθιση της nu metal σκηνής στην αρχή του αιώνα, όπου μεσουρανούσαν σχήματα με γυναικείες (alto) φωνές πίσω από τα μικρόφωνα.

Μέχρι σήμερα έχουν 5 full length δουλειές στο ενεργητικό τους, με αξιολογότερες την πρώτη τους “Mana” (2004) και το “Uprise” (2019 – Rockway’s review), εντάσσοντας πολλά electro-pop στοιχεία στον ήχο τους, δημιουργώντας έναν περίεργο συγκερασμό, όχι απαραίτητα εύπεπτο, αλλά με πολύ καλές ιδέες ενίοτε στο τρόπο που διαχειρίζονται το concept αυτό.

Το τελευταίο τους “White Flag”, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι το 2019 και έχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Αυτή δεν είναι άλλη από την αλλαγή – αποχώρηση της μέχρι πρότινος frontwoman τους Manda Ophuis, μετά από 16 χρόνια παρουσίας, εμπλεκόμενη σ’ όλες τις πτυχές των Nemesea, με την Sanne Mieloo, η οποία όχι μόνο κούμπωσε κατευθείαν στην όλη φιλοσοφία του σχήματος, αλλά θεωρώ ότι ήταν το αυτό που έλλειπε για να υποστηρίξει το ύφος τους.

Το album έχει αρκετές καλές στιγμές, παρόλο που χαρακτηρίζεται από έντονο συνθετικό πλουραλισμό, ο οποίος σε πολλά σημεία μοιάζει σαν ένα κολλάζ ασύνδετων μεταξύ τους συνθέσεων, που τυχαία στοιχειοθετούνται σ’ ένα album δίχως κανένα concept στοιχείο.

Ίσως κι αυτός να ήταν ένας τρόπος να συστήσουν την εξαιρετική Manda Ophuis στο ευρύτερο κοινό, σημαίνοντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής για τους Nemesea, οι οποίοι χρόνια τώρα κινούνται ανάμεσα σε Paramore και Within Temptation, αλλά εδώ το κάνουν με περισσότερη έμπνευση, καλύτερη χημεία και πιο δυνατές ιδέες, σε μια αψεγάδιαστη παραγωγή.

Στις αξιοσημείωτες στιγμές τους, το “Rise”, που παρά το mainstream χαρακτήρα του, διανθίζεται με καλά δομημένα groove σημεία και πιασάρικο κλιμακούμενο tempo, ενώ το “Kids With Guns” (που δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο των Gorillaz) αποτελεί την προσωπική μου επιλογή απ’ όλο το “White Flag”, ως μια εξαιρετική alternative, meta –goth πρόταση, που μας εισάγει απευθείας στους Nemesea της νέας εποχής.

Αν για πολλούς από εμάς η συγκεκριμένη σκηνή πνέει τα λοίσθια και τείνει να ξεπεραστεί, οι Nemesea μας δίνουν ένα γερό χαστούκι μόνο και που τολμήσαμε να το ξεστομίσουμε, μ’ ένα album που ίσως αποτελέσει την αναζωπύρωση της πορείας τους.

Facebook: https://www.facebook.com/nemeseaofficial/
Bandcamp: https://nemesea.bandcamp.com/
Official website: www.nemesea.com

973

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.