NEGURA BUNGET: “Zău”

ALBUM

Είδος: Folk/Atmospheric Black Metal
Δισκογραφική: Lupus Lounge/Prophecy Productions
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου 2021

Gabriel “Negru” Mafa.

Δημιουργός, ψυχή, έμπνευση, πνεύμα, κινητήριος δύναμη πίσω από το ιδιαίτερο στον ήχο και την αντίληψη σχήμα των Negură Bunget.

Ο Ρουμάνος αρχηγός της μπάντας, που ξεκίνησε το όραμά του από τους Wiccan Rede στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δίνοντας έμφαση στο παραδοσιακό στοιχείο σχεδόν από την αρχή, αλλάζοντας το όνομα σε Negură Bunget, αψήφησε την συνθήκη με τα υπόλοιπα μέλη στα τέλη της δεκαετίας του ’10 να σταματήσουν να ηχογραφούν κάτω από αυτό το όνομα και όχι μόνο συνέχισε με νέους συνοδοιπόρους το μουσικό του ταξίδι βαθιά στα δάση της Τρανσυλβανίας, αλλά αναγέννησε και βάφτισε τον ήχο των Negură σε κάτι ακόμα πιο παραδοσιακό, ατμοσφαιρικό, μυστηριακό και εσωτερικό.

Με πλάνο μια τριλογία από albums με θεματολογία τους μύθους, τις παραδόσεις και την άγρια φύση των δασών της Ρουμανίας, οι Negură χάρισαν στον κόσμο της μουσικής ένα αριστούργημα, το “Tău” (2015), ως το πρώτο μέρος της τριλογίας. Μόλις ένα χρόνο μετά, ακολούθησε το δεύτερο μέρος, “Zi”.

Η καρδιά του Gabriel δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να δει το έργο του να ολοκληρώνεται, λόγω ανακοπής στις αρχές του 2017.

Τα μέλη της μπάντας του αν και συντετριμμένα, δεν άφησαν το όραμα να χαθεί και αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το τελευταίο μέρος της τριλογίας, με οδηγό τα demos που είχε προλάβει να ηχογραφήσει ο Negru. Το αποτέλεσμα είναι το “Zău”.

Και μόνο που γνωρίζεις την ιστορία πίσω από την κυκλοφορία του, το ότι η μπάντα το κυκλοφόρησε ενώ ήδη είχαν τελειώσει όλα, ως «φόρο τιμής» στον άνθρωπο που τους αγκάλιασε κάτω από την ομπρέλα Negură Bunget, σε κάνει να ξεκινάς την ακρόαση με ένα βάρος στο στέρνο και έναν κόμπο στο λαιμό.

Δεν γίνεται πιο εύκολο με τις παραδοσιακές μελωδίες που εισάγουν το “Zău” στον κόσμο σου μέσω του δεκαπεντάλεπτου “Brad” – η εισαγωγή κάθε τραγουδιού άλλωστε στα 50 λεπτά του album, ακούγεται σαν μοιρολόι ανθρώπων, φυτών και πουλιών, που θρηνούν ακόμα στην καρδιά του δάσους, στο νωπό χώμα που «αγκαλιάζει» τα δέντρα, όπως το αγκαλιάζει η ομίχλη.

Μουσικά, το “Zău” βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα το περίμενε, αν είχε ακολουθήσει τα ίχνη της τριλογίας από την αρχή: τα ατμοσφαιρικά, folk, σχεδόν κινηματογραφικά στοιχεία και μέρη είναι περισσότερα από ποτέ, οι ρυθμοί πιο αργοί και πένθιμοι, τα μαυρομεταλλικά ξεσπάσματα ακόμα λιγότερα, αλλά ουσιαστικά και αυθεντικά οργισμένα. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μπάντας υπάρχει μέσα σε αυτό το album και λέγεται “Obrăzar”, ακριβώς στην καρδιά του “Zău”, ενώ το ακολουθεί ο θρήνος “Tinerețe Fără Bătrânețe” που είναι ακατόρθωτο να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Θεωρώ πως στην ειδική περίπτωση που ονομάζεται Negură Bunget, είναι αδόκιμο να ξεχωρίσεις τραγούδια και μελωδίες, όταν το νόημα βρίσκεται αλλού, από την στιγμή που επιλέγεις να πατήσεις το play σε ένα τόσο ενδοσκοπικό ταξίδι. Σαφέστατα το album το προσεγγίζεις όσο δύσκολα όσο και κάποιο από τα αφιλόξενα, απόκρημνα βουνά που θέλεις να σκαρφαλώσεις για να βιώσεις μια εμπειρία ζωής, μόλις δεις τον κόσμο από εκεί ψηλά και να εισπνεύσεις το οξυγόνο του, αλλά εφόσον το αφήσεις, αυτό που ξεκλειδώνει μέσα σου είναι ανεκτίμητο.

Και αλήθεια, ορκίζομαι πως ο Gabriel είναι πιο ζωντανός από ποτέ μέσα από τις νότες του “Zău”. Το ένιωσες και εσύ;

Bandcamp: https://negura-bunget.bandcamp.com/music
Online shop: https://en.prophecy.de/en/Artists/Negura-Bunget/

701

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.