MASTER BOOT RECORD: “Floppy Disk Overdrive”

ALBUM

Είδος: Synth Metal-Electronic music
Δισκογραφική: Metal Blade
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Μαρτίου 2020

Η αλήθεια είναι ότι αγνοώ την ύπαρξή τους και ίσως είναι από τις λίγες φορές που νιώθω μπερδεμένος όσον αφορά σε αυτό που δέχομαι σαν ηχητικό άκουσμα. Πάντα θεωρούσα ότι οι μηχανές είναι μέσο για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας, αλλά πάντα πίστευα ότι είναι εργαλείο. Πλέον όμως έχουν βασικό λόγο ύπαρξης και αυτό χάρις στους Master Boot Record, οι οποίοι πραγματικά έχουν δημιουργήσει αίσθηση και έχουν κατορθώσει μία μεγάλη δισκογραφική εταιρία όπως είναι η Metal Blade, να τους έχει φέρει στην στέγη της. Ίσως αφουγκράζονται κάτι το ιδιαίτερο, που να είναι σημάδι του μέλλοντος. Χωρίς φωνητικά, κατορθώνουν να φέρουν “μηχανικά” αισθήματα από έναν κόσμο βγαλμένο από την κουλτούρα των videogames και με αισθητική new retro wave ενσωματώνουν μία ολόκληρη πλειάδα από heavy/black κιθάρες πάντα σε συνθετικό φόντο, ρυθμισμένα σε bιt/byte, που μπορεί να χλευαστούν, αλλά έχουν μία εξεζητημένη γοητεία. Δεν γνωρίζω πραγματικά πως θα είναι το μέλλον της μουσικής, εδώ όμως εκτιμώ ότι είναι κάτι απλοϊκά καινοτόμο, οι πειραματισμοί είναι εμφανείς και οι επιρροές πηγάζουν από παντού. Ministry με voi-void, ακόμη και baroque μελωδίες προσπαθούν να μπουν στο “μεταλλικό χωνευτήρι” των Ιταλών Master Boot Record, και το “Floppy Disk Overdrive” δεν έχει στεγανά.

Εκτιμώ ότι χρειάζονται “άντερα” για να ακούσεις κάτι τέτοιο, πρέπει να είσαι άκρα ανοιχτόμυαλος και προετοιμασμένος για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις μία τέτοια κυκλοφορία και η αλήθεια είναι ότι απευθύνεται σε λίγους και συγκεκριμένους, που βλέπουν ομορφιά πίσω από τα καλώδια των μηχανημάτων. Είπαμε ότι είναι “τίγκα” στα syncs, αλλά δεν φείδονται συναισθημάτων. Επίσης, και σε πολλά σημεία, είναι άκρως πορωτικοί. Δεν ξέρω πως θα ακούγονταν με φυσικό ήχο, ωστόσο σε επίπεδο προγραμματισμού τους βγάζω το καπέλο. Άλλωστε η εμπειρία από μεγάλα videogames (DOOM, DUNE, Command &Conquer, Castlevania) τους έχει φέρει στα σαλόνια του καθενός μας, με ακούσιο τρόπο, απλώς έκαναν το άλμα να γράψουν και μουσική για πάρτη τους, οπότε το κοινό και οι φίλοι των videogames, σίγουρα είχαν μία “εικόνα” για το “Floppy Disk Overdrive”.

Ίσως να φανώ γραφικός, αλλά έπιασα τον εαυτό μου να πορώνεται και να ζητά και άλλο από αυτό το ηλεκτρονικό “τσιγάρο”. Σίγουρα το πλαίσιο είναι τα videogames, αλλά αυτό αποτέλεσε εφαλτήριο για έκφραση μηχανικών συναισθημάτων, ακόμη και χωρίς φωνητικά, σίγουρα ρετρό για εμάς τους λίγο γηραιότερους (τα “μπλιμπλίκια” μας θύμισαν λίγο τα νιάτα μας). Γενικά θα μπορούσα να τους εντάξω στο γενικότερο dark-synth, retro wave και το djient, που στην εποχή μας “ανθεί” και εξελίσσεται. Τώρα εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν είναι άλλο θέμα.

Ξεχώρισα κάποιες “δυνατές” στιγμές από το “Floppy Disk Overdrive”, με κύριους εκφραστές τα “Defrag.Exe”, το απόλυτο χιτάκι “Ramdrive.Sys”, το “θρασίζον” “Smartdrv”, το Slayer-ικό με barock στοιχεία “Edit.Com” και τέλος το ταξιδιάρικο “Himem.Sys”. Έχουν τα απαραίτητα να πορευτούν ανεξάρτητα και να χαρίσουν στιγμές ιδιαίτερες και προσωπικές.
Εν τέλει, θα μπορούσα να πω ότι είναι avant-garde, άκρως αντισυμβατικοί και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό που έχει αποδεχτεί την εναλλακτικότητά τους. Από εκεί και πέρα εξαρτάται καθαρά από τον καθένα, πόσο νερό μπορεί να βάλει στο κρασί του. Εγώ πάντως θα “δοκιμάσω”….

Official website: http://mbrserver.com
Bandcamp: https://masterbootrecord.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/masterbootrecordmusic
Twitter: https://twitter.com/masterbootrec
YouTube channel: https://www.youtube.com/masterbootrecord
Instagram: https://www.instagram.com/masterbootrecord/

FLOPPY DISK OVERDRIVE track-listing:
ANSI.SYS
EDIT.COM
FDISK.EXE
DISPLAY.SYS
CHKDSK.EXE
DEFRAG.EXE
RAMDRIVE.SYS
DBLSPACE.EXE
SMARTDRV.EXE
DISKCOPY.COM
EMM386.EXE
HIMEM.SYS

530

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».