MAJESTIES: “Vast Reaches Acclaimed”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Μαρτίου 2023

Υπήρξε μια εποχή που το Γκέτεμποργκ κοιτούσε στα ίσια τη μέγιστη Στοκχόλμη, για να μην πούμε ότι απειλούσε να της πάρει τις δάφνες ως πρωτεύουσα του death metal (του ευρωπαϊκού τουλάχιστον). Για πολλούς μάλιστα το κατάφερε. Εκεί βέβαια μπαίνουν και οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός όσο αφορά τον ήχο. Το δια ταύτα όμως δεν είναι αυτό. Είναι το ότι τελικά γεννήθηκε ένας νέος ήχος στο ακραίο metal, μια ολόκληρη σκηνή, η οποία ήρθε για να μείνει και να μας δώσει μερικούς (αρκετούς) από τους πιο αξιοπρόσεκτους metal δίσκους των 90s.

Από αυτή λοιπόν τη σκηνή είναι άρτια επηρεασμένοι οι Αμερικανοί Majesties, οι οποίοι κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Vast Reaches Acclaimed” μέσω της λατρείας που λέγεται 20 Buck Spin, το οποίο αξίζει απόλυτα την προσοχή μας.

Ο mainman των φοβερών Obsequiae, Tanner Anderson στα φωνητικά, κιθάρες και τύμπανα (προφανώς mainman και εδώ!) μαζί με τους Carl Skildum και Matthew Kirkwold των πολύ καλών Inexorum σε κιθάρα και μπάσο, αποτελούν τους Majesties και έρχονται να αναβιώσουν μεγαλοπρεπώς έναν ήχο, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό εκφυλιστεί (ελάχιστες μπάντες του τότε τον κρατάνε ακόμα σε τίμια επίπεδα). Φέρτε στο μυαλό σας τους πρώιμους Dark Tranquility, At The Gates, In Flames, Sacramentum, Eucharist, πετάξτε και λίγους Dissection του πρώτου δίσκου εκεί μέσα… Ήδη δεν ακούτε τη μουσική; Ήδη δεν σας έχουν συνεπάρει οι διπλές κιθαριστικές αρμονίες σε μείζονες κλίμακες; Εντελώς φυσικά και αβίαστα, οι Majesties δημιουργούν μεγαλειώδη ηχητικά τοπία με απίστευτη μελωδική ικανότητα αλλά και με την εγγενή μανία του death metal παρούσα. Με τέτοιο τρόπο που θα κερδίζουν και τους μεν και τους δε του ήχου.

Ο δίσκος είναι απόλυτα συνεπής κατά τη διάρκειά του, δεν κουράζει στιγμή, και πραγματικά δεν καταλαβαίνεις πότε τελείωσε και ξαναπάτησες ήδη το play, ενώ ενδείκνυται να παίζεται στη διαπασών. Ένα ακόμα άκρως σημαντικό και βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο μέσα του ακροατή. Έχοντας επενδύσει μερικές ακροάσεις, αποκαλύπτεται μπροστά σου το μεγαλείο του σε όλο του το φάσμα και τότε σε χτυπάει κατακούτελα και λες “τι δισκάρα είναι αυτή?!”, καταλήγοντας να σιγοτραγουδάς τις μελωδίες του ξανά και ξανά.

Αν υπήρχαν στα πρώιμα 90s οι Majesties, αυτός ο δίσκος θα κυκλοφορούσε από την No Fashion Records με κλειστά μάτια (απίστευτη τσαχπινιά και ψαγμενιά της 20 Buck Spin που κυκλοφόρησε longsleeve μπλουζάκι της μπάντας με λογο του label στα μανίκια – εννοείται! – όμως όχι με το κλασικό logo της αλλά ένα νέο, παραλλαγμένο που είναι ίδιο με αυτό της No Fashion!). Σε μια εποχή που οι In Flames βγάζουν δίσκο που και καλά αναβιώνει τον τότε ήχο, εσείς να ασχοληθείτε με τους Majesties.

Bandcamp: https://listen.20buckspin.com/album/vast-reaches-unclaimed

425

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.