MAHA SONOHA: “Endless Searcher”

ALBUM

Είδος: Psych/Desert/Space rock
Δισκογραφική: Made of Stone Recordings
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2021

Χωρίς να χάνει χρόνο και να κωλυσιεργεί, μετά από τις καλοκαιρινές ζωντανές του παραστάσεις και εμφανίσεις στο πλαίσιο του Mammothfest στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, το φιλικό τριχωτό Μαμούθ (της Made of Stone Records), συνεχίζει τις περιπέτειές του και την ανήσυχη καλλιτεχνική αναζήτηση, δίνοντας συνέχεια στο μεγαλεπήβολο έργο του.

Αυτήν την φορά, «ξεπόρτισε» έξω από τα σύνορα με κατεύθυνση τη Σκανδιναβική χερσόνησο και πιο συγκεκριμένα προς τη Σουηδική επικράτεια και την πόλη της Umeå, όπου τρεις ασταμάτητοι εξερευνητές στέκουν μπροστά σε ένα τεράστιο οβελίσκο (όπως απεικονίζει και το εκπληκτικό εξώφυλλο του Maciej Kamuda), δημιουργώντας μία μουσική πύλη επίγειων και υπερκόσμιων μελωδιών, η ατμοσφαιρική απόληξη των οποίων είναι ικανή να σε οδηγήσει να εγκαταλείψεις νοητικά τα εγκόσμια για τα υπερκόσμια, με την ακρόαση και μόνο του δίσκου.

Ως γνωστόν, η πόλη της Umeå έχει υπάρξει η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής hardcore/punk σκηνής από τις αρχές των ’90s, προβάλλοντας μια συνθήκη αδελφοποιημένης κοινότητας σαν σε κοινόβιο για τα μέλη της, με μία DIY προσέγγιση, βγάζοντας προς τα έξω κοινωνικές, ακτιβιστικές, vegan και όχι μόνο ευαισθησίες. Οι τρεις Σουηδοί όμως έρχονται να συμπληρώσουν τη μουσική τους σε αυτήν την πολυπολιτισμική, ηχητική ταυτότητα της πόλης, σηκώνοντας ψηλά το λάβαρο της space/desert επανάστασης, στο πλαίσιο πάντα της ευγενούς άμιλλας και ενός θεμιτού ανταγωνισμού, ο οποίος στο μέλλον θα μας χαρίσει φοβερές κυκλοφορίες μέσω crossover καταστάσεων από τα διάφορα μουσικά genre.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ “UxÅ : A journey to the heart of the Umeå Hardcore Scene”, που πραγματεύεται τη μουσική κληρονομιά της εν λόγω σκηνής, θα σας κατατοπίσει πλήρως και προπαντός θα σας προσφέρει μια οπτικοακουστική απόλαυση για όσο διαρκεί.

Όσοι παρακολουθείτε από κοντά τις κυκλοφορίες της Made of Stone (οι υπόλοιποι καλό είναι να ξεκινήσετε από χθες!) θα βρείτε πολλά κοινά του “Endless Searcher” με την προ λίγων μηνών κυκλοφορία των Black Sky Giant, “Planet Terror”, μεταξύ πολλών άλλων φυσικά, ενώ και οι ομοιότητες με τους δικούς μας Naxatras είναι ηχητικά, άρρηκτα συνδεδεμένες. Το Σουηδικό τρίο των Maha Sonoha (το οποίο μετά από λίγο διαδικτυακό ψάξιμο ανακαλύπτεις ότι οφείλεται σε κάποιο δαίμονα της μυθολογίας της Sri Lanka), το όνομα του οποίου θα ήταν φοβερός γλωσσοδέτης καθώς είναι ικανό να σου εξαρθρώσει την σιαγόνα, να σε κάνει να ζαλιστείς από την υπερπροσπάθεια ή και να «γλωσσέψεις την μπέρδα σου» στην αναφορά του ονόματος και μόνο, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση του ηχητικού του γίγνεσθαι από τους συμπατριώτες τους Yuri Gagarin, με τους Dozer, Lowrider, Greenleaf και λοιπούς «να έχουν βάλει το λιθαράκι τους».

Εκεί πάντως που οι Σκανδιναβοί «κάνουν τη διαφορά», είναι στην φωνητική προσέγγιση του τραγουδιστή όπου όχι μόνο τραγουδά, αλλά μας ψιθυρίζει κάθε στίχο, κάνοντάς μας να πέσουμε παραδομένοι στη δύναμη της αποπλάνησής του. Γοητευτικοί από όλες τις απόψεις, οι Σουηδοί ξέρουν πώς να προετοιμάσουν ήρεμα την ατμόσφαιρα στην οποία εκτυλίσσονται τα τραγούδια τους. Πάντα με μία ρυθμικότητα που «μας αρπάζει», τα τραγούδια τους παίρνουν τα στοιχεία του desert rock, για να γράψουν την ιδιαίτερη ψυχεδελική του ιστορία. Ο μαγνητισμός της σειράς των Color Haze και Casua Sui είναι απόλυτα ισορροπημένος με μερικές «σταγόνες» blues, ανάμεσα στα «κρυστάλλινα» riff τους. Μια καλή «δόση παραισθησιογόνων» fuzz ήχων, που υποστηρίζεται από μια ισχυρή, ρυθμική βάση, ολοκληρώνουν τα μακρά και συναρπαστικά τραγούδια τους.
Οι συνθέσεις τους είναι δομημένες με μεγάλα περάσματα που αναδεικνύουν την πιο αισθησιακή πλευρά της τριάδας, αλλά έχουν επίσης κορυφογραμμές στις οποίες εμφανίζονται οι απόηχοι της ερήμου, κρατώντας την κληρονομιά συγκροτημάτων όπως οι Kyuss, Los Natas, Yawning Man, σε υψηλό επίπεδο.

Για πολλοστή φορά η Made of Stone «χτύπησε φλέβα μουσικού χρυσού» προς τέρψιν των οπαδών της ή, πιο ταιριαστά, ακατέργαστου πετρώματος η αξία του οποίου δεν μετριέται σε καράτια ή κάποια παρεμφερή μονάδα μέτρησης, τουναντίον εκτιμάται σε επίπεδα πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, όπου είναι ανεκτίμητη.

Μια κυκλοφορία «ταμάμ» για ονειροπόλους και υπερβατικούς ακροατές, που εκτιμούν την ψυχεδέλεια σε κάθε έκφανσή της, σαν άποψη και τρόπο ζωής.

Facebook: https://www.facebook.com/mahasohonaband
Bandcamp: https://mahasohona.bandcamp.com/

488

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...