MADEBYGREY

INTERVIEW

Φαίνεται ότι τα (πολύ) δύσκολα που ταλαιπώρησαν το χώρο των τεχνών και ειδικότερα της μουσικής, δείχνουν να πέρασαν (αν και άγνωσται αι βουλαί των “ηγεμόνων”) και οι live εμφανίσεις, αυτό που τόσο έλειψε και από τους καλλιτέχνες και από το κοινό, δείχνουν μια επανεκκίνηση προς την κανονικότητα.

Οι ανακοινώσεις ζωντανών εμφανίσεων από μπάντες όλων των styles διαδέχονται η μια μετά την άλλη με ελαχιστοποιημένες πλέον τις πιθανότητες “ακύρωσης μετά ολίγων ωρών”. Ένα από αυτά τα event θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Temple (στο Γκάζι) όπου θα εμφανιστούν οι post rockers MadeByGrey (support act οι shoegazers Messier 13). Καλή ευκαιρία για μια κουβεντούλα με τον ιθύνοντα νου του σχήματος, κιθαρίστα / παραγωγού Αντώνη Χατζημιχάλη.

Έχουμε να κουβεντιάσουμε περίπου 5 χρόνια, από την εποχή του θαυμάσιου “#grief”. Από τότε επικράτησε μια σχετική σιγή, έκατσε και η φάση με την πανδημία και τα νέα δείγματα που παρουσίασες ήταν πολύ σποραδικά. Το “No Closure” EP, το “Carnival” single και από εκεί και πέρα, σιωπή. Πες μου γι’ αυτήν την περίοδο, πως την αντιμετώπισες καλλιτεχνικά αλλά και ψυχολογικά.
Πολύ σύντομα και περιεκτικά… Όπως οι περισσότεροι δεν μπορούσαμε λόγω καταστάσεων να κάνουμε πολλά. Είχα μεγάλη ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Αυτές οι κυκλοφορίες ήταν κάτι όμορφο που συνέβη εκείνη την εποχή και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να είχε συμβεί.

Υπήρχαν σχέδια απ’ ότι θυμάμαι για ένα straming live από το studio λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Τελικά πραγματοποιήθηκε;
Ναι! Θα βγει πολύ σύντομα υλικό από τότε στο youtube. Τελικά δεν έγινε στο studio αλλά έγινε σε έναν αθηναϊκό συναυλιακό χώρο χωρίς να διαφημιστεί για να αποφύγουμε να υπάρχει κοινό λόγω covid .Ήταν ένα εγχείρημα με πολλά απρόοπτα που όμως έφερε κοντά τα μέλη από τη νέα ομάδα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να δέσουμε σαν σύνολο, τόσο σαν παίξιμο όσο και σαν παρέα.

Υπάρχει στα σκαριά κάποια νέα full length κυκλοφορία; Θα κινείται και αυτή τη φορά στο instrumental post rock πεδίο ή θα ενσωματωθούν νέα στοιχεία όπως για παράδειγμα στα φωνητικά της Λίας στο “Trapped”;
Ναι! Θα λέγεται “Music for the Deprived” και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μίξης. Αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει γύρω στον Οκτώβριο. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει ως τώρα και ανυπομονώ να το μοιραστώ. Δεν θα πω όμως περισσότερα τώρα…

Έχει λίγο καιρό που ανακοινώσατε το live στο Temple μαζί με τους Messier 13. Που θα βασίζεται η setlist που θα παρουσιάσετε; Θα εκτελεστεί και νέο, ακυκλοφόρητο υλικό ή θα βασιστείτε στις προηγούμενές σας δουλειές;
Η επιλογή του set list έγινε με γνώμονα το να αξίζει το εισιτήριο. Τόσο σε διάρκεια αλλά και ως set list. Επέλεξα κάποια κομμάτια από όλες τις κυκλοφορίες μου ως τώρα και ακυκλοφόρητο υλικό με μερικά spoilers από το “Music for the Deprived”.

Ποιοι βρίσκονται στην μπάντα που σε συνοδεύει αυτή τη στιγμή;
Βασίλης Σερδενιώτης στα drums, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου στο μπάσο, ο Σωτήρης Μαλεζίδης, το κιθαριστικό άλλο μου μισό, o Λάμπης Μητσιάκης στο τρομπόνι, η Στέλλα Εμμανουηλίδου στο cello και ο Κώστας Νικολάου στο βιολί. Φυσικά πάντα κοντά μας και η αγαπημένη Παρασκευή Τσεσμελή που φροντίζει τα πάντα σχετικά με τον ήχο.

Θα συνεχίσεις με την DIY λογική ή θα επιχειρήσεις αυτή τη φορά να βρεις κάποιο label;
Η όλη ιδεολογία του d.i.y (όπως την αντιλαμβάνομαι και έχω κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ως όρο) εξυπηρετεί ως λύση στην άρνηση κυκλοφορίας υλικού, την άρνηση παιξίματος ζωντανής μουσικής λόγω οικονομικών ή διαδικαστικών προβλημάτων. Έχει πολύ άγχος και πίεση να στηθεί οποιαδήποτε δουλειά με αυτό τον τρόπο και ταυτόχρονα να μην έχει εκπτώσεις στα ποιοτικά standards που πρέπει να πληροί οποιαδήποτε επαγγελματική δουλειά. Το “#grief# κυκλοφόρησε σε βινύλιο από δισκογραφική. Ίσως το ίδιο να συμβεί και με το “Music for the Deprived”. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα τόσο ρευστό. Το d.i.y είναι μέσο αντιμετώπισης καταστάσεων ως έσχατη λύση, όχι κάποιο προσωπικό φετίχ ή ιδεοληψία.

Πώς βλέπεις την κατάσταση παγκόσμια σε κοινωνικό επίπεδο; Πώς φιλτράρονται αυτά τα ερεθίσματα μέσα σου και υπάρχει κάποιο αντίκτυπο από αυτά σε μουσικό επίπεδο;
Δεν νομίζω κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος να νιώθει καλά όταν κάθε μέρα βομβαρδίζεται από πληροφορίες που αφορούν βιασμούς, ρατσισμό, σεξισμό, πολέμους, δολοφονίες και φυσικά δίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογοκρισία , φανατισμό… Νομίζω σε υποσυνείδητο επίπεδο, σίγουρα θα έχει αντίκτυπο και στη μουσική που γράφω. Αντιλαμβάνομαι και βιώνω μια μεγάλη και παγκόσμια αξιακή κρίση που γιγαντώνεται μέσω της υπερπληροφόρησης και της κατανάλωσης media. Το χειρότερο όλων είναι ότι πρόκειται για πράγματα που δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο αν δεν υπάρξει πλήρη αποδόμηση καταστάσεων ακόμα και ιδεών.

Η ονομασία του project σε αντιπροσωπεύει ακόμη ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα κοινωνική κατάσταση ή σε προσωπικό επίπεδο; Είσαι ακόμη “γκρίζος”;
Εντελώς τυχαία και συμπτωματικά, νομίζω με αντιπροσωπεύει πιο πολύ από ποτέ! Όπως έχω πει δεν υπάρχει κανένα κρυφό νόημα στο όνομα, ούτε το έχω βρει εγώ, όμως μου αρέσει σαν σκέψη ότι το γκρίζο δεν εχει το “απόλυτο” του μαύρου ή του άσπρου ως έννοια μέσα του.

Εργάζεσαι και ως παραγωγός στο δικό σου studio παράλληλα. Ασχολείσαι με κάποια μπάντα τελευταία;
Ναι. Τελευταία έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή και ενορχήστρωση στη δουλειά του φίλου μου Πέτρου Παγώνη, με το όνομα “Άλισις”.

Ποια είναι η άποψη σου για την γενικότερη post rock σκηνή; Αν σου δινόταν η δυνατότητα, με ποιές μπάντες θα ήθελες να μοιραστείς το σανίδι και σε ποιό event;
Δεν υπάρχει post rock. Οι Radiohead είναι post rock αυτή τη στιγμή… Μεγάλη κουβέντα και νομίζω την έχω απαντήσει πάλι σε εσένα στη προηγούμενη μας συνέντευξη πριν χρόνια. Θα ήθελα πάντως να μοιραστώ τη σκηνή με τους Godspeed You! Black Emperor λόγω εφηβικής αγάπης και έμπνευσης.

Πες μου 5 albums που σε σημάδεψαν και καθόρισαν το στυλ των MadeByGrey.
David Bowie: “Outside”
Pink Floyd: “Atom Heart Mother”
Tindersticks: “Curtains”
The Cure: “Disintegration”
Godspeed You! Black Emperor: “Yanqui U.X.O.”

Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να σε ρωτήσω και το ξέχασα;
Νομίζω όχι, αλλά πόσο τέλεια ερώτηση!

Κλείσε εσύ με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες / ακροατές.
Να σκέφτεστε, να διαβάζετε, να αγαπάτε.

https://www.facebook.com/madebygrey/

969

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.