KOHANA: “Jab”

ALBUM

Είδος: Alternative/ Grunge/ Desert Rock
Δισκογραφική: Mantra Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι απανταχού anime freaks και δη εθισμένοι με το Naruto (και κατ’ επέκταση με το Boruto), εκ πρώτης όψεως και αναγνώσεως στο όνομα της μπάντας με έναν ασυναίσθητα πρόχειρο αναγραμματισμό, συνειρμικά πιθανόν να τους έρθει κατά νου η πόλη της Konoha. Όμως με μία δεύτερη καθαρότερη ματιά ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς ουδεμία σχέση και ομοιότητα φέρει αυτό στην πραγματικότητα, αν και διατηρεί τη σχέση με το ανατολίτικο προελεύσεως στοιχείο.

Η βάση του συγκροτήματος είναι στη συμπρωτεύουσα, τα μουσικά κατάλοιπα όμως και ο χαρακτήρας του βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καθώς μας μεταφέρουν με τα τραγούδια τους σε άλλες πολιτείες. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Youth of Dissent” από τους δικούς μας Χιλιομόδηδες και τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή. Μετά την κριτική του γράφων για τον εν λόγω δίσκο, όπου είχε γίνει αναφορά για την νέα τότε ηχητική Grunge/Desert μουσική collection, συγκροτήματα σαν τους Kohana λανσάρουν τη νέα τάση για κάτι που θα “φορεθεί” αρκετά και ταιριάζει στη γενικότερη ιδιοσυγκρασία μας, σαν οπαδοί για το ιδίωμα αυτό κάθε αυτό. Χωρίς να αναφερθούμε και στο κλίμα, που είναι ταμάμ.

Στα “Walk In The Rain” και “Tundra” οι μελωδίες ξεχειλίζουν από 1000mods ρυθμικότητα και ενέργεια. Τα καρντάσια ξεφεύγουν ελαφρώς από τα τετριμμένα πρότυπα της σκηνής και ακολουθούν το δικό τους μονοπάτι. Η μουσική τους δεν βρίθει δάφνες πρωτοτυπίας ούτε είναι ξεκάθαρο προϊόν παρθενογένεσης, δεν χωρίζουν τη θάλασσα στα δύο, ούτε μετατρέπουν το νερό σε κρασί. Όμως βρε αδερφέ μπορούν εν ριπή οφθαλμού και με το κατάλληλο κούρδισμα να μετατρέψουν τη θάλασσα σε μία απέραντη έρημο εν μέσω διαδικασίας αφύγρανσης από τα ξερά stoned riff, αυξάνοντας επικίνδυνα τον υδράργυρο σε Desert θερμοκρασίες προκαλώντας μας ηλίαση και Καλιφορνίαση μαζί. Και όλα αυτά χωρίς να βαράνε τα db και οι εντάσεις κόκκινο, τουναντίον παραμένοντας στο πράσινο το χαλαρωτικό, το groovy και ταξιδιάρικο.

Στο σύνολό του το “Jab” είναι μία βουτιά σε μία απέραντη θάλασσα εναλλακτικής μουσικής της δεκαετίας των 90s, χωρίς ίχνη παρελθοντολαγνείας παρά αγάπης για καλή μουσική που στέκεται ακμαία τριάντα χρόνια μετά. Κάθε μακροβούτι με άπνοια μέσα του οδηγεί και σε διαφορετικό μουσικό κόλπο, είτε αυτός λέγεται Metallica περιόδου Load/Reload, είτε Pearl Jam ακόμα και Smashing Pumpkins με την κάθε ανάσα να σε γεμίζει ευεξία και δροσιά. Η τετράδα από τα βόρεια εμφανίζει ταλέντο έμφυτο με περιθώριο για περαιτέρω εξέλιξη και καλλιέργεια. Καταφέρνει να δείξει μουσικότητα και τραγουδοποιία περικλείοντας στις συνθέσεις το attitude των Quicksand με την ελεγεία του Jeff Buckley,την μελαγχολία των Nirvana και την “τρέλα” των RHCP.

Για να πιαστούμε και από τους στίχους του δίσκου, η μπάντα δεν κάνει κάτι λάθος, τουναντίον τα κάνει όλα σωστά, μας προσφέρει ένα rollercoaster συναισθημάτων και εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου ένα soundtrack που θα μας συντροφεύει στις θερινές εξορμήσεις στα βουνά και στις παραλίες κάτω από τον έναστρο ή άναστρο ουρανό.

Φυσιοδίφες και campers πιάστε τα λιοπύρια και τα γιοφύρια…. μπ@τσοι κλαστε μας τα @ρχιδι@…

Facebook: https://web.facebook.com/KohanaBand
Bandcamp: https://kohana.bandcamp.com/

894

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...