KATAKLYSM: “Goliath”

ALBUM

Είδος: Groovy Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Αυγούστου 2023

Οι Καναδοί deathsters Kataklysm θα έλεγα ότι είναι μια γενικά μέτρια μπάντα. Τουλάχιστον το feedback από την πλούσια δισκογραφική τους πορεία αυτό αποδεικνύει αν και αυτή η δημιουργικότητα ελάχιστες φορές μπόρεσε να τους ανεβάσει σε κάποιο υψηλό επίπεδο δημοφιλίας και αναγνώρισης. Στο προ τριετίας “Unconquered” ανέδειξαν κάποια στοιχεία καλής τραγουδοποιΐας και έδειξαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Το καλό είναι ότι στο νέο, 15o album τους “Goliath”, δείχνουν τουλάχιστον σταθεροί, τουλάχιστον ποιοτικώς.

Συνθετικά λίγα έχουν αλλάξει, οι Kataklysm παραμένουν στα πλαίσια του death / thrash metal, έχουν εμπλουτίσει το υλικό τους και με black metal πινελιές και το υλικό ακούγεται υπερτεχνικό, πολύ βαρύ και “βιομηχανικό”. Γενικά δεν θα μπορούσα να πω ότι το “Goliath” είναι μελωδικό album αλλά συχνά-πυκνά μέσα στα κομμάτια, ο ακροατής θα αφουγκραστεί heavy metal μελωδίες που κάνει τα κομμάτια πιο οικεία, πιο “πιασάρικα”.

Συνολικά οι Καναδοί έχουν ανεβάσει ταχύτητες (φοβερός ο James Payne πίσω από το drumkit αλλά και πολύ trigger αδερφέ μου) αλλά δεν λείπουν και mid tempo headbanging στιγμές στο πνεύμα των Sepultura (στα “Bringer of Vengeance” και “Combustion” για παράδειγμα). Οι δομές είναι σαρωτικές και το riffing του Jean-François Dagenais είναι ισοπεδωτικό και πλούσιο. Πραγματικά ένας χείμαρρος ιδεών που είναι λίγο δύσκολο να αφομοιώσει ο ακροατής, ένα album που απαιτεί προσοχή για να μη χάσεις το τόπι. Ο δε Maurizio Iacono πίσω από το μικρόφωνο, είναι έμπειρος και καλός growler και η απόδοσή του είναι πολύ καλή σε αυτά που θέλει να μεταφέρει. Δυναμικός και αγριεμένος, ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του background.

O ήχος είναι σχετικά απέρριτος αλλά τα πάντα ακούγονται καθαρά και η ψυχρότητα που αναβλύζει δένει με τα συναισθηματικά εξαγώμενα. Μου άρεσαν αρκετά κομμάτια όπως το βαρύτατο ομότιτλο track “Goliath”, το εξαιρετικό “Die as a King” και ο ολετήρας “From the Land of the Living to the Land of the Dead” (μου θύμισε έναν συνδυασμό των Mors Principium Est και Dissection), τα πολύ καλά “The Redeemer” και “Heroes to Villains” που μου έφεραν στο νου τους Γερμανούς Dew-Scented και το επιλογικό “The Sacrifice for Truth” που θυμίζει πολύ καλύτερους συνθετικά Amon Amarth.

Γενικά το “Goliath” δεν είναι άσχημος δίσκος.  Θα συγκινήσει τους λάτρεις της δυσκολίας και της μπρουταλαρίας. Αποτελεί εν μέρει εξελικτικό βήμα για τους Kataklysm που δείχνουν να ωριμάζουν ακόμη πιο πολύ. Ίσως όχι τόσο γρήγορα σε σχέση με ανάλογες μπάντες του συναφιού τους αλλά στην τελική, ποτέ δεν είναι αργά. Αξιοπρεπής δουλειά, όπως και να το κάνεις.

Facebook: https://www.facebook.com/kataklysm
Official website: https://www.kataklysm.ca/

329

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.