IRONSWORD: “Servants Of Steel”

Με το άκουσμα της είδησης του νέου δίσκου των Ironsword, ένοιωσα μία τεράστια ευχαρίστηση να γεμίζει την ύπαρξή μου. Γνωρίζοντας δε ότι το release show τους θα είναι εδώ στην πατρίδα μας (δελτίο τύπου), ο ενθουσιασμός μου άγγιξε ταβάνι. Άλλωστε οι Πορτογάλοι epic metallers, έχουν ένα αφοσιωμένο και μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Το νέο τους album “Servants Of Steel”, είναι ακόμη ένα epic διαμάντι, μία ακόμη εποποιία που έχει τις ρίζες της στην ιστορία του Κόναν του βάρβαρου.

Δημιουργήθηκαν το μακρινό 1995 στη Λισσαβόνα, αλλά η πρώτη τους επίσημη full length κυκλοφορία ήρθε 7 χρόνια αργότερα το 2002, με το ομώνυμο “Ironsword” να ανοίγει το “χορό” των πολεμικών ιστοριών τους, βάζοντάς τους για τα καλά στο χάρτη του epic heavy metal. Τα “Return Of The Warrior” του 2004, “Overlords Of Chaos” του 2008 και “None But The Brave” του 2015, έμελλε να γράψουν με “χρυσά γράμματα” το όνομά τους στη σκηνή του epic metal, ενώ το νέο τους αριστούργημα “Servants Of Steel”, έρχεται να τους βάλει στο πάνθεον των ηρώων του epic χώρου.

Οι Ironsword, εξαρχής έδειξαν μία προτίμηση σε ότι αφορά στον ήρωα Κόναν και τις πολεμικές του περιπέτειες, με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν τον ήχο τους στην επική πλευρά του heavy metal. Άλλωστε με τις επιρροές από συγγραφείς όπως οι Robert E. Howard και H.P. Lovecraft, έδειχνε φυσιολογικό να στραφούν στο φανταστικό, στις πολεμικές ιστορίες και σε ήρωες που αψήφησαν τον κίνδυνο και πάλεψαν για ένα πιο δίκαιο κόσμο, προστατεύοντας τους αδύνατους από τους τυράννους της αρχαιότητας. Τα επιβλητικά riffs και η επική πολεμική ατμόσφαιρα, δημιούργησαν ένα μύθο γύρω από τους Πορτογάλους metallers, κάνοντάς τους το πιο hot prospect στο χώρο του epic metal, ακόμη περισσότερο σήμερα που οι μεγάλες μπάντες της σκηνής “σιωπούν εκκωφαντικά”.

Το “Servants Of Steel” είναι μία “γροθιά στο στομάχι” αυτών που λοιδορούν τη σκηνή λόγω της απουσίας των μεγαθηρίων. Τι και αν λείπουν εδώ και αρκετά χρόνια οι Manowar, τι και αν ο Χάρος σιώπησε τη μηχανή των Manilla Road, οι Πορτογάλοι “κατακτητές” είναι εδώ για να αντισταθμίσουν, σε τεράστιο βαθμό, αυτές τις “απώλειες”, δημιουργώντας ένα δίσκο-σταθμό για τη μετέπειτα πορεία του epic metal. Με την εισαγωγή να σε προϊδεάζει για κάτι “μεγάλο”, οι Ironsword σε ρίχνουν με το καλημέρα στο “λάκκο των λεόντων”, με το επιβλητικό “Rogues In The House”. Η φωνή του Bryan Patrick των τεράστιων Manilla Road, δίνει μία extra δυναμική στο ήδη εξαιρετικό κομμάτι. Η χροιά της φωνής του Tann, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της μπάντας και ο όρος επικό heavy metal αποκτά άλλη έννοια στο “στρατόπεδο” των Ironsword. Το “Upon The Throne”, είναι η απόλυτη προσέγγιση του όρου epic για τους Πορτογάλους metallers, οι οποίοι σε μόλις 3 λεπτά μπορούν να συγκεντρώσουν όλο το “ζουμί” της σκηνής και να σε κάνουν να φωνάξεις “To the battle”.

Για εμένα (όπως και για πολλούς λάτρεις των Manilla Road, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Ironsword) αυτό που κάνει το album ίσως το καλύτερο epic album των τελευταίων χρόνων, είναι αυτή η Manilla Road ατμόσφαιρα, που πλανιέται και “στοιχειώνει” το σύνολο των κομματιών του δίσκου. Η συμμετοχή του Bryan Patrick, αποδεικνύεται εξαιρετική κίνηση από πλευράς των Πορτογάλων, που θέλησαν έτσι να δημιουργήσουν ένα δίσκο-φόρο τιμής, στον ένα και μοναδικό δάσκαλό τους, τον Mark Shelton. Το “In The Coils Of Set”, είναι η στιγμή “μαγείας” που δείχνει την επιρροή του Shelton στον ήχο και τη μουσική των Ironsword, ενώ το “Red Nails” θα μπορούσε να χωρέσει κάλλιστα σε οποιοδήποτε epic metal δίσκο. Η εισαγωγή του “Son Of Crom”, δε σε αφήνει να αντιληφθείς την επική καταιγίδα που πλησιάζει με το υπόλοιπο riff του κομματιού, ενώ ακόμη και το κλείσιμο του δίσκου με το ομώνυμο “Servants Of Steel”, δε σε αφήνει να χαλαρώσεις ούτε δευτερόλεπτο, σε ένα από τα πιο “γεμάτα” albums που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα.

Το εντυπωσιακό με τους Ironsword και τον Tann, είναι η δυνατότητα να εφευρίσκει συνθέσεις που ταιριάζουν στον ήχο τους και “γεμίζουν” το album, με αποτέλεσμα ο ακροατής ακούγοντάς το να βγαίνει χορτασμένος από επικές ιστορίες και heavy metal. Και στο “Servants Of Steel”, όπως και στα προηγούμενα, οι Ironsword σε ρίχνουν σε άγνωστα λημέρια, με άγνωστους εχθρούς αλλά με ανεβασμένο το πολεμικό ηθικό σου, ώστε να βγεις νικητής προστατεύοντας το δίκαιο των αδύναμων. Σε κάνουν σύμμαχο των ηρώων τους (του Κόναν βασικά), και εσύ δείχνεις να ανταπεξέρχεσαι ικανότατα σε αυτόν το ρόλο.

Οι Ironsword, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί τελευταία στο χώρο του epic heavy metal και το “Servants Of Steel” είναι το καλύτερο “φάρμακο” για τη “νοσούσα σκηνή” του χώρου. Οι Πορτογάλοι, είναι οι σημερινοί ήρωες της σκηνής και αυτοί που κρατούν και θα κρατούν το πνεύμα ζωντανό, μέχρι να ξυπνήσει και πάλι ο “γίγαντας” που ονομάζεται epic metal. Οι Ironsword, είναι οι πολέμαρχοι που μπορούν να σε κάνουν να “θυσιαστείς” γι’ αυτό που λέγεται epic metal. Είναι οι στρατηγοί που θα ήθελες να έχεις σε κάθε μάχη, να σε ενθαρρύνουν και να πέφτουν μαζί σου στο πεδίο της μάχης. Οι Ironsword, είναι το epic metal αυτήν τη στιγμή. Και το “Servants Of Steel”, είναι το καλύτερό τους όπλο. Σίγουρη η θέση του, στα καλύτερα albums της χρονιάς!

https://www.facebook.com/IronswordOfficial/

607

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.