HESPERIAN OPUS

INTERVIEW

Οι Hesperian Opus με το λυκαυγές του 2020 έκαναν ένα εμφατικό ντεμπούτο στην Heavy/Power Metal σκηνή παρουσιάζοντας μας το “Chasing The Light” (review) και έθεσαν τον πήχη αρκετά ψηλά όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουμε ως κοινό από αυτούς. Ο τραγουδιστής του σχήματος Τάσος Κροκόδειλος μας δίνει το στίγμα τους.

Σας καλωσορίζουμε στον φιλόξενο χώρο του rockway.gr, σας συγχαίρουμε για την νέα σας δουλειά που ακούσαμε πρόσφατα και θα θέλαμε να συστηθείτε στο κοινό με λίγα λόγια για εσάς.
Καλησπέρα και σε σας και ευχαριστούμε για αυτό το βήμα που μας δίνετε. Οι Hesperian Opus είναι ένα project του Χάρη Λοΐσιου ο οποίος αποφάσισε από one man’s band να το κάνει πιο ολοκληρωμένο. Μάζεψε λοιπόν τους μουσικούς που αυτός θεωρούσε κατάλληλους να αποτυπώσουν αυτό που ήθελε και έτσι γεννήθηκε το συγκρότημα.

Ποια ιστορία κρύβετε πίσω από τη δημιουργία σας; Πως γνωριστήκατε, πως ταιριάξατε και πως καταφέρατε να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις και να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο album;
Δεν υπάρχει κάποια συνταρακτική ιστορία. Όπως προείπα ο Χάρης βρήκε τους μουσικούς τους οποίους αυτός θεωρούσε κατάλληλους, ανάμεσά τους και εγώ, και έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στα ήδη υπάρχοντα κομμάτια. Όσον αφορά το θέμα των αποστάσεων όταν υπάρχει επαγγελματισμός και κυρίως εμπειρία τότε δεν τίθεται θέμα. Είναι θέμα ρουτίνας για εμένα προσωπικά να δουλέψω και να παραδώσω ένα άρτιο αποτέλεσμα πάνω σε κάτι που μου αρέσει. Το ίδιο πιστεύω θεωρούν και οι υπόλοιποι.

Πείτε μας λίγα λόγια για το “Chasing The Light”· πως πραγματοποιήθηκε η παραγωγή του και που; Κάτω από ποιο label εντάσσεται και από θεματολογικής σκοπιάς (μουσικό ύφος – στιχουργική) που κινείται;
Το Chasing The Light είναι ένα άλμπουμ πάρα πολύ εύπεπτο, πράγμα για το οποίο φροντίσαμε εμείς. Τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα παιδιά έχουμε μία αγάπη όσον αφορά το νεοκλασικό power metal οπότε το αποτέλεσμα βγήκε αβίαστα. Η παραγωγή ήταν μία πολύ ευχάριστη διαδικασία στην οποία βέβαια συνέβαλε και ο Θύμιος Κρίκος και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι για το οποίο είμαι καθόλα υπεύθυνος εγώ, χωρίς να το προσπαθώ ιδιαίτερα οι στίχοι μου πάντα βγαίνουν εγωκεντρικοί. Γράφω δηλαδή για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα γύρω μου, το πώς αισθάνομαι, τις αλλαγές τις οποίες υφίσταται ο εαυτός μου μέσα στα χρόνια και τα διάφορα συναισθήματα μου.

Σίγουρα η κατάσταση με την πανδημία, έπληξε τον καλλιτεχνικό χώρο αφάνταστα και χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από το παγκόσμιο αυτό σοκ. Πως σας επηρέασε η κατάσταση ως HESPERIAN OPUS και σε προσωπικό επίπεδο; Είχατε δρομολογήσει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για το διάστημα που μας πέρασε και ακυρώθηκαν;
Είναι λυπηρό όλο αυτό που συνέβη στον καλλιτεχνικό κόσμο με το θέμα της πανδημίας, αλλά βέβαια δεν είναι ότι μπορούμε να κάνουμε και κάτι μιας και η υγεία είναι πάνω από όλα. Σαν συγκρότημα δεν θα έλεγα ότι μας επηρέασε τόσο πολύ πέραν του ότι ακυρώσαμε μία ζωντανή εμφάνιση που θα αποτελούσε και το Release Party για το Chasing The Light. Βλέπεις είναι το θέμα των αποστάσεων που οποιαδήποτε κίνηση είναι να γίνει για κάποια ζωντανή εμφάνιση πρέπει να έχει μελετηθεί πολύ καιρό πριν και να έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι.

Πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται;
Σίγουρα ζούμε μία τεράστια αλλαγή και σίγουρα έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε σύντομα. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι εποχές που πέρασαν είναι ανεπιστρεπτί. Και να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές θα έχουν υπάρξει τόσο μεγάλες αλλαγές που θα έχουν μεταλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και ζούμε.

Θα κάνατε ποτέ κάποια συναυλία livestream μόνο με διαδικτυακό κοινό; Παρακολουθήσατε / θα παρακολουθούσατε κάτι αντίστοιχο ή θα πληρώνατε μια τέτοια υπηρεσία στο μέλλον;
Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα hype και trend. Ακόμα ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί οπότε αντιστέκεται. Μόλις ξεκινήσουν άτομα και προσωπικότητες κλειδιά να εγκρίνουν τέτοιου είδους ενέργειες τότε θα ακολουθήσει και ο απλός κόσμος βάσει πάντα της προβατοποίησης που υπάρχει. Όταν δηλαδή βγουν κάποιες πολύ μεγάλες μπάντες και αρχίζουν και κάνουν διαδικτυακές συναυλίες, τότε ο απλός οπαδός θα πει ότι δεν τρέχει κάτι με το συγκεκριμένο είδος διασκέδασης. Μέχρι τότε θα συνεχίζεται αυτή η άτυπη επανάσταση ενάντια στο καινούργιο που μας ξενίζει.

Υπάρχει μέλος του σχήματος που βιοπορίζεται με κάποιο τρόπο από τη μουσική; Θα αποτελούσε για κάποιους από εσάς πρωταρχική επιλογή, αν είχατε τη δυνατότητα να το πράξετε ή είστε ευχαριστημένοι και πλήρεις με την κύρια εργασία σας;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο μέλος το οποίο βιοπορίζεται από τη μουσική και επειδή δεν μπορώ να απαντήσω για τους υπόλοιπους θα σου πω για τον εαυτό μου. Το έχω σκεφτεί πάρα πολλές φορές και δεν έχω καταλήξει ακόμα. Σαφώς το να τραγουδάω και να πληρώνομαι είναι πιο ευχάριστο από το να μαγειρεύω και να πληρώνομαι, αλλά ξέρω μέσα μου ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορώ να μαγειρεύω και να πληρώνομαι είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορώ να τραγουδάω και να πληρώνομαι. Πρέπει να έχουμε στο νου μας λίγο και το τι θα κάνουμε όταν περάσουν τα χρόνια.

Από την ελληνική σκηνή, η οποία βρίσκεται αναντίρρητα σε άνθηση την τελευταία δεκαετία, ξεχωρίζετε κάποια σχήματα; Ποιες οι γενικότερες επιρροές σας;
Η ελληνική σκηνή είναι μία σκηνή που έχει το χάρισμα να μεταλλάσσεται μέσα στα χρόνια και εκεί που τη βλέπεις να έχει άνθιση στον ακραίο χώρο ξαφνικά ξεπετάγονται και μπάντες από το μελωδικό χώρο, από το heavy και από άλλα παρακλάδια.

Όσον αφορά τις επιρροές μας, νομίζω δεν είναι δύσκολο να τις διακρίνεις. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις που γράφει επάνω νεοκλασσικο heavy power metal θα βρεις από κάτω τους Hesperian Opus.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας κι αναμένουμε να σας απολαύσουμε με την πρώτη ευκαιρία και ζωντανά. Για επίλογο, θα σας ζητούσα να κλείσετε με ένα στίχο, δικό σας ή από κάποιο καλλιτέχνη που αγαπάτε.
Εμείς ευχαριστούμε και ευχόμαστε στο Rockway ότι καλύτερο για το μέλλον!

Ο επίλογος είναι δική μου επιλογή:
“Carousel is spinning fast better enjoy it while it lasts every moment is like gold you’ll remember when you’re old” (Stratovarius – “Season of change”)

Facebook: https://www.facebook.com/hesperianopus

1127

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.