HAKEN: “Fauna”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Μαρτίου 2023

Πριν καν ακούσω έστω και μία νότα από το καινούργιο, έβδομο full-length των Haken, είχα αρχίσει να ψυχανεμίζομαι τι με περίμενε. Καταρχάς, ήταν σαφές ότι το συγκρότημα βρισκόταν σε ανοδική πορεία και ότι προαλειφόταν για να μπει στα μεγάλα prog σαλόνια. Το “Virus” του 2020 βροντοφώναζε πρόοδο και εξέλιξη.

Μετά είδα το πανέμορφο artwork, που με προϊδέασε για την κατεύθυνση του “Fauna”. Η εξανθρωπισμένη, εξεζητημένη πόζα του πιθήκου-δανδή παραπέμπει σε αυτό που στο ρεύμα του Rocaille ονομάστηκε singerie. Σαφώς, δεν υπέθεσα πως οι Άγγλοι progsters υιοθετήσαν νεοκλασικιστικό ύφος, αλλά ανέμενα μουσική πλούσια, με κάλλος και επιδέξιες λεπτομέρειες, στερούμενη επιβλητικών όγκων και σκιών, με έντονες ασυμμετρίες, ζωηρή, δεξιοτεχνική και εντυπωσιακή.

Παροδικά, ένιωσα ότι οι προσδοκίες μου θα διαψεύδονταν, καθώς τα πρώτα δύο tracks του δίσκου τραβούν άλλη ρότα. Το εναρκτήριο, πολύ βαρύ “Taurus” και το πρώτο single “Nightingale” είναι αρκετά απλές, όχι τόσο περιπετειώδεις συνθέσεις και μοιάζουν να πιάνουν το νήμα από την ύστερη στροφή της μπάντας στον extra heavy και άμεσο ήχο. Παρότι είναι ικανοποιητικές, δεν εντυπωσιάζουν.

Όμως, από τη στιγμή που τα ηνία πήραν το εξαιρετικό “The Alphabet of Me” και το μουσικό ποίημα “Sempiternal Beings” μέχρι και το πέσιμο της αυλαίας με τα progressive έπη “Elephants Never Forget” και “Eyes of Ebony”, βρήκα αυτό που υποψιαζόμουν, αυτό που ήλπιζα και αυτό ακριβώς που ήθελα από έναν progressive metal δίσκο του 2023.

Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για το επίτευγμα των Haken στο “Fauna”. Τους βγάζω το καπέλο, έστω κι αν συνηθέστερα το ακούω από το τρίτο track και μετά. Είναι album που δεν μπορεί να κλειστεί σε περιγραφές. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να συναρπάζει και καθηλώνει. Θα προσπαθήσω, όμως, να μεταφέρω κάποιες σκέψεις και εντυπώσεις.

Οι Haken πραγματοποιούν ένα μεγάλο άλμα σε πολλά επίπεδα, αν όχι σε όλα. Ακούγονται πιο ώριμοι, πιο εμπνευσμένοι και πιο ορεξάτοι από ποτέ άλλοτε. Το “Fauna” είναι ένας θρίαμβος του prog rhythm section· αυτά που παίζουν ο Hearne και ο Green είναι από άλλο πλανήτη. Η κιθαριστική δουλειά των Henshall και Griffiths είναι πολύχρωμη και πολυεπίπεδη, με τις ισορροπίες τεχνικής – ουσίας και απαλότητας – επιθετικότητας να αγγίζουν το ιδανικό. Η φωνή του Jennings, που κατ’ εμέ ποτέ δεν ήταν το δυνατό χαρτί των Haken, μοιάζει να έχει βρει τον καλύτερο εαυτό της, ενώ σχεδόν κάθε φωνητική γραμμή αξίζει να τραγουδηθεί. Τεράστια έκπληξη αποτελεί η απόδοση του επανενταγμένου αρχικού πληκτρά της μπάντας, του Peter Jones, ο οποίος πραγματικά θέτει νέα standards για την παρουσία των keyboards στο σύγχρονο prog metal.

Αυτό που ανέκαθεν έκαναν επιτυχημένα οι Haken, δηλαδή η επεξεργασία και ενσωμάτωση επιρροών ως δομικό στοιχείο μουσικής ταυτότητας, στο “Fauna” γίνεται υποδειγματικά. Οι Haken ξέρουν καλά πώς να αξιοποιήσουν την κληρονομιά των Dream Theater και των Pain of Salvation, δηλαδή του πρώτου και του τελευταίου (έως σήμερα) των πραγματικά σπουδαίων σχημάτων του prog metal. Αναμφίβολα, οι Haken τιμούν και τους prog rock γεννήτορες που έβγαλε το Νησί. To «παρών» δίνει και η εύθραυστη εγκεφαλικότητα του Markus Steffen και του Hevy Devy, ενώ το εξασκημένο αφτί θα πιάσει κάτι από Queen, Muse, The Police/Sting και Faith No More. Σε έναν ευδιάκριτο jazz fusion αέρα οφείλεται η τολμηρή φρεσκάδα που συχνά παρουσιάζει το “Fauna”, που δένει εξαιρετικά με το διάσπαρτο technical metal όργιο. Επιπλέον, οι Haken δεν διστάζουν να δοθούν ακόμα και σε πιο eclectic pop τάσεις, αφού μπορεί αφενός να απηχούν το new wave των ‘80s και αφετέρου να κλείνουν το μάτι στο σκέρτσο του Daði Freyr.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στη μείξη και στην παραγωγή του “Fauna”. Με κρυστάλλινη καθαρότητα διακρίνονται όλα όσα συγκροτούν τη συνθετική περιπλοκότητα και τις ευμετάβλητες δομές. Όμως, καταλυτική είναι η χρήση μιας πληθώρας ευρηματικών εφέ, μικρών ήχων, θορύβων και διαφόρων «κόλπων» της παραγωγής που είναι μαεστρικά υφασμένα μέσα στις συνθέσεις και ξεπετάγονται για να ξαφνιάσουν ευχάριστα. Μη βιαστείτε να το (κακο)χαρακτηρίσετε ως over-produced· αφεθείτε να απολαύσετε το όφελος από την ώσμωση της υψηλής δημιουργικότητας και της τεχνολογικής προόδου.

Mε τις πρώτες δουλειές τους, οι Haken είχαν δείξει ότι τους αξίζει να αγκαλιαστούν από την prog κοινότητα και να λογίζονται ως μια ελπίδα για το genre. Μετέπειτα, και μέχρι την αμέσως προηγούμενη δισκογραφική τους κατάθεση, έφτασαν ως το κατώφλι του οίκου των Μεγάλων του Prog και χτυπούσαν την πόρτα επίμονα και πεισματικά. Το “Fauna” τούς βρίσκει να έχουν πραγματοποιήσει την είσοδό τους και να χειροτονούνται ως τα νεότερα μέλη μιας ομήγυρης εξαιρετικά εκλεκτών συνδαιτυμόνων.

Official Site: http://www.hakenmusic.com/
Facebook: http://www.facebook.com/HakenOfficial 
Instagram: http://www.facebook.com/HakenOfficial 

648

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.