GREY RIVER AND THE SMOKY MOUNTAIN: “Live To Tell The Tale”

ALBUM

Είδος: Folk
Δισκογραφική: Ikaros Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου 2020

Μια πάρα πολύ όμορφη προσπάθεια από αυτούς εδώ τους Αθηναίους. Ο λόγος για τους Grey River And The Smoky Mountain οι οποίοι τρία περίπου χρόνια μετά το debut “Captain Death”, επανέρχονται με ένα πολύ αξιόλογο σύνολο.

Η μουσική της πενταμελούς αυτής μπάντας στο “Live To Tell The Tale” ανήκει καθαρά στο χώρο της folk (ή του folk rock αν θέλεις), κυρίως αμερικανικής τεχνοτροπίας (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τις ευρωπαϊκές – και δη τις ιρλανδικές / κελτικές καταβολές του είδους). 12 μικρά παραμυθάκια με όχι όμως τόσο “παραμυθένια” στιχουργική θεματολογία μιας και η μπάντα με ηχητική συνισταμένη την πολύ γλυκιά φωνή της Ρένας Παπαγεωργίου ασχολείται με καθημερινά όσο και ενδόψυχα θέματα τα οποία είναι κοινά σε όλους.

Αν μου ζητούσες να σου αναφέρω κάποια μπάντα που να προσεγγίζει μουσικά τους Αθηναίους αυτή θα ήταν οι σπουδαίοι (και αγαπημένοι από την πρώτη αυτιά) Ιταλοί ήρωες Modena City Ramblers των πρώτων κυρίως δουλειών τους, μια συνάφεια και σε εκτελεστικό μα και σε συνθετικό επίπεδο (χωρίς βέβαια να υπάρχει ούτε καν υποψία μίμησης ή αντιγραφής).

Παιγμένο με φυσικά όργανα και εν απουσία ηλεκτρισμού το υλικό του “Live To Tell The Tale” ακούγεται κεφάτο και ζωηρό. Γλυκές μελωδίες από το μαντολίνο της Ρένας και το banjo του Μελέτη Πόγκα, πρωταγωνιστικός ο Τάσος Γουσέτης με το βιολί του, συνοδευτική με διακριτικό ρόλο η κιθάρα του Σαράντου Γκουμάκου ο οποίος συχνά πυκνά συνοδεύει στα ρεφρέν φωνητικώς (και κάποιες φορές όπως στα “Moody”, “The Devil” αλλά και σε άλλες στιγμές αντιστρέφεται η φωνητική δυϊκότητα με τον ίδιο να αναλαμβάνει lead φωνητικό ρόλο) και γεμάτος ήχος από το κοντραμπάσο του Θανάση Γκιουλέα (ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από την μπάντα μετά την ολοκλήρωση της ηχογραφήσεως του album).

Συνθετικά οι Grey River And The Smoky Mountain βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μηδενικά αδιάφορα σημεία εν γένει στα σχετικά μικρής διάρκειας τραγούδια μέσω των οποίων η μπάντα ελίσσεται μεταξύ της αμιγώς folk και της bluegrass μουσικής με εξίσου θαυμάσια αποτελέσματα είτε όταν ακούγεται “γλεντζέδικη” (“Live to Tell the Tale”, “Moody”, “Marked by Misfortune”) είτε όταν μελαγχολεί όπως για παράδειγμα στο εξαιρετικό ομότιτλο track, στο “Blueberry Eyes” στο “Truth or Dare”, στο “Devil’s Reef”, στο σχεδόν gospel “Lay with me” (στο οποίο ακούγεται η εξαιρετική Martzi Trikka πίσω από το μικρόφωνο) και στο θαυμάσιο επιλογικό “Troubling Mind”.

Για να ολοκληρώσω την αναφορά μου, το “Live To Tell The Tale” το καταευχαριστήθηκα. Ένα αξιοπρεπέστατο σετάκι τραγουδιών που λειτούργησε δισυπόστατα είτε σαν γεννήτρια κεφιού είτε σαν εικονική τηλεμεταφορά σε εποχές που ο Λούκι Λουκ ταξίδευε συνοδεύοντας καραβάνια προς το Φαρ Ουέστ και τις νύχτες οι άμαξες περικύκλωναν αυτούς τους πιονιέρους που ξεκουράζονταν γύρω από μια φωτιά. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η Ντόλι θα χλιμίντριζε από ευχαρίστηση! Άψογη μπάντα / άψογο album. Αυτά.

https://www.facebook.com/GreyRiverSmokyMountain
https://greyriverandthesmokymountain.bandcamp.com/

600

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.