GREENLEAF: “The Head & The Habit”

ALBUM

Είδος: Heavy rock/Desert
Εταιρεία: Magnetic Eye Records
Ημ. κυκλοφορίας: 21 Ιουνίου 2024

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Οι Greenleaf είναι στον πίνακα με τους πρώτους σκόρερ, όσον αφορά στο σύνολο κριτικών ανά συγκρότημα, αφού η σχέση μου μαζί τους ξεκίνησε 12 χρόνια πριν, με την κριτική του “Nest of Vipers”.

Έκτοτε, τους έχω αναλάβει σε αποκλειστικότητα και μάλιστα, έχω έρθει σε επαφή με τον τραγουδιστή τους, Arvid Hällagård για μια συνέντευξη, 12 χρόνια μετά από την πρώτη με τον ιθύνοντα νου, Tommi Holappa.

Τροχάδην, προς ενημέρωση των μη-μυημένων, να αναφέρω πως οι Greenleaf είναι το συγκρότημα του κιθαρίστα των Dozer (οι οποίοι επανεκίνησαν διαδικασίες τα τελευταία χρόνια), σχήματος που αναμφισβήτητα είναι οι εν Ευρώπη προφήτες των Kyuss και του desert ήχου τους. 

Οι Greenleaf, έχουν βέβαια μια λίγο πιο blues/hard rock προσέγγιση στον ήχο και κάθε τους δουλειά καταφέρνει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Το σημαντικό όμως, landmark point για τους Σουηδούς θεωρώ πως είναι η προσθήκη στο σχήμα του τωρινού τους τραγουδιστή, Arvid Hällagård. Αρχόντως του “Trails & Passes” (2014), το σχήμα βρήκε τον άνθρωπο με την κατάλληλη χροιά και ο Tommi τον μούσο του. 

Οι μελωδικές γραμμές του Arvid είναι τόσο απέραντα ταιριαστές στο κιθαριστικό ύφος των Greenleaf που θαρρεί κανείς πως δεν υπήρξε ποτέ άλλος πίσω από το μικρόφωνο. Μοιάζει σαν η φωνή του και τα riffs να συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του big bang και αποτελούν μια οντότητα από τη γέννηση του πλανήτη.

Στον νέο δίσκο τους λοιπόν, “The Head & The Habit”, ο frontman έχει εμπνευστεί από ιστορίες κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και ψυχικής υγείας που αντλεί από την εργασία του (ναι, δεν έχουν γίνει ακόμη πλούσιοι, είναι δύσκολο να είσαι rocker) και η ερμηνεία του αποτελεί απόδειξη για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις όσα τραγουδάς.

Η παραγωγή του album είναι τόσο καλή όσο θα περίμενες από μια πολύπειρη μπάντα, με καταγωγή από έναν τόπο που εξάγει μουσική με τα κοντέινερ, και όλα τα στάδια της έχει αναλάβει ο Karl Daniel Lidén, άλλοτε drummer της μπάντας, που έχει συνεργαστεί αρκετά μαζί τους, αλλά και με Katatonia, Draconian, Dozer, Cripple Black Phoenix κ.α.

Η ένατη δουλειά των Greenleaf ξεχειλίζει εξαιρετικές ιδέες, είναι περίσσεια η γκρούβα της και κάθε φορά που το ακούς, ερωτεύεσαι άλλο τραγούδι. Το εξώφυλλο είναι όσο ταξιδιάρικο και όσο “περίπλοκο” χρειάζεται για τη γενική του θεματική, εξάλλου είναι φιλοτεχνημένο από τον ίδιο τον Arvid. 

Αν λοιπόν, θέλεις και φέτος, έναν heavy rock δίσκο που συνδυάζει μοναδικά τα 70s και τα 90s του ήχου, τότε πάλι οι Greenleaf θα σε ξελασπώσουν. Μιλάμε για σοβαρή μουσική από σοβαρότατους παίχτες, με ιδανική ενορχήστρωση και σωστά τοποθετημένα ηχητικά layers που αν ανοίξεις το μυαλό σου με τον σωστό τρόπο, θα σε εκπλήξουν. 

Το κεφάλι και αυτή η γαμημένη συνήθεια που καταλήγει σε εθισμό, δεν μπορεί να αναλυθεί σε ένα μουσικό album. To “The Head & The Habit” όμως, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ψυχοθεραπεία. Για μένα, η μουσική είναι το ανθεκτικότερο υλικό για να κρατήσει την ψυχή μου από το να κομματιαστεί και κανονικά κάθε άρθρο θα πρέπει να κλείνει με ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! 

Facebook: https://www.facebook.com/greenleafrocks/
Bandcamp: https://greenleaf-sweden.bandcamp.com/

371
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2156 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.