GEORGE KATSANOS: “Yuki”

ALBUM

Είδος: Ambient / Noise
Δισκογραφική: Submersion Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Μαΐου 2024

Σταθερή στην υποστήριξη καλλιτεχνών και σχημάτων που δρουν σε αντισυμβατικά avant garde / ambient / noise ηχοτόπια, η Θεσσαλονικιώτικη Submersion Records προτείνει την δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Κατσάνου, ενός πολυοργανίστα από την Αθήνα ο οποίος μεγάλωσε στην Ιαπωνία λόγω εργασιακών υποχρεώσεων του πατέρα του. Δηλώνοντας επηρεασμένος από την κουλτούρα αυτής της χώρας, συνόψισε τα συναισθήματά του μέσα σε ένα μουσικό έργο το οποίο, όπως σχεδόν όλες οι κυκλοφορίες της προαναφερόμενης εταιρίας, απευθύνεται σε έναν περιορισμένο κύκλο εγκεφάλων / ακροατών.

Ο όρος “chill out” είναι αντιπροσωπευτικός της φύσης του υλικού του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα απολύτως minimal noise σύνολο 4 κομματιών όπου κυριαρχούν όργανα όπως το moog και το mellotron και που και που υπάρχει η παρουσία κρουστών που υποθέτωω πως ανήκουν στην ιαπωνική παράδοση. Απόμακροι αχοί που ποτέ δεν γίνονται εκκωφαντικοί, αποδιδόμενοι με μια αίσθηση κενότητας. Ένα μετα-αποκαλυπτικό ηχητικό τοπίο μαύρων αποχρώσεων, σαν soundtrack αφαιρετικής, άλεκτης τηλεταινίας που θα μπορούσε να διαδραματίζεται είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον.

Τα δυο part του “Yuki” είναι πιο “ιαπωνικά” στο άκουσμα, σαν μικρά τελετουργικά χορικά σε έναν σιντοϊστικό ναό, ενώ τα “Dreaming” και “Song For My Father” (με πιο έντονο τρόπο) μου φέρνουν στο νου το σύνηθες συναίσθημα (στη συντριπτική πλειοψηφία των δουλειών της Submersion) της απόγνωσης, οντότητες που έχουν ως φόντο ένα ξημέρωμα ή ένα δειλινό σε λιμάνι μιας βιομηχανικής πόλης του βορρά. Όλα ακούγονται καθαρότατα χωρίς το noise στοιχείο να προκαλεί χαοτισμούς.

Μουσική για άδεια δωμάτια στο “Yuki”. Το album του Γιώργου Κατσάνου βρίσκεται στο αντίρροπο σύμπαν της ψυχαγωγίας, δεν πρόκειται για υλικό που προορίζεται να σε διασκεδάσει. Ο στόχος του είναι να δημιουργήσει στον ακροατή ένα εγκεφαλικό ασπρόμαυρο φιλμ με καρέ που προσωποποιούν τη νοσταλγία για τα περασμένα αλλά και το φόβο της αβεβαιότητας των μελλούμενων. Τα ανάλογα πνεύματα θα νιώσουν αρκετές πεσσιμιστικές δονήσεις, οι “ορθόδοξοι” ας βολτάρουν σε άλλα πεδία κανονικότητας.

Facebook: https://www.facebook.com/george.katsanos.73

502

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1192 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.