FER DE LANCE: “The Hyperborean”

ALBUM

Είδος: Epic Heavy/Doom Metal
Εταιρία: Cruz Del Sur Music Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Απριλίου 2022

Πρώτο full-length album για τους Fer de Lance εξ Αμερικής, οι οποίοι είχαν ήδη τραβήξει την προσοχή και δημιουργήσει προσδοκίες με το “Colossus” EP πριν από δυο χρόνια. Το “The Hyperborean” αφηγείται την ιστορία ενός ναυτικού που εγκαταλείπει τη φθορά και την αδικία του «πολιτισμένου» κόσμου αναζητώντας μια νέα γη. Η περιπέτεια του ναυτικού περιγράφεται στο εξώφυλλο του Adam Burke. Ο ναός αντιπροσωπεύει τόσο την αφετηρία όσο και τον πολιτισμό που ο ναυτικός αφήνει πίσω του. Το βουνό αντιπροσωπεύει τον προορισμό, ενώ το βόρειο σέλας και τα αστέρια αποτελούν τον οδηγό στο ταξίδι. Ένα υπέροχο εξώφυλλο που εμπνέεται από την ψυχρή ομορφιά των σκοτεινών θαλασσών και των έναστρων νυχτών.

Το λιτό, ατμοσφαιρικό “Aurora Borealis” αποτελεί την κατάλληλη έναρξη για το ταξίδι.
Τα τύμπανα και οι κιθάρες αποκτούν όγκο από την αρχή του “The Mariner”, το οποίο αναπτύσσει ένα μυσταγωγικό ύφος. Το κομμάτι κάνει χώρο ώστε να ξεδιπλωθούν τόσο οι ακουστικές μελωδίες όσο και η σκληροτράχηλη φωνή στην αφήγηση του έπους. Ήδη από νωρίς, κάνουν την εμφάνισή τους οι επιρροές από Bathory, Atlantean Kodex, Doomsword, Scald, Solstice.

Το σκηνικό αλλάζει άρδην στο επόμενο κομμάτι, το σπουδαίο “Ad Bestias”. Εκεί όπου το black metal μουσικό χαλί στρώνεται για να πατήσουν πάνω του φωνητικές ερμηνείες μεγαλειώδους epic metal. Ένας συνδυασμός που αγαπήθηκε στους Satan’s Host, οι οποίοι ήρθαν αμέσως στο μυαλό ακούγοντας αυτό το πάντρεμα, το οποίο γίνεται με μεγάλη επιτυχία. Εμβόλιμα εμφανίζονται ακουστικά μέρη, δείχνοντας ένα συγκρότημα που παρουσιάζει το όραμα του για τον επικό ήχο μέσα από τη δική του νοοτροπία και αισθητική.

Στη συνέχεια, το “Sirens” ρίχνει τις ταχύτητες σε doom τόνο. Η φωνή δίνει μια άκρως θεατρική ερμηνεία που αποτυπώνει το δυσοίωνο κλίμα. Μετά τη μέση του κομματιού όμως, έρχεται ένα ακουστικό πέρασμα που προκαλεί ψυχική ανάταση αντιστρέφοντας το feeling και η υμνική μελωδία σε φωνή και κιθαριστικά leads ηχεί ως μια σπίθα φωτός.

Το “Northern Skies” ξεκινάει με χαρακτηριστική Bathory ατμόσφαιρα, διανθισμένη με μια γλυκιά folk μελωδία, έως ότου τα epic riffs έρθουν για να χτίσουν ένα ηχητικό τείχος. Εξαιρετική σύνθεση, όπου οι ακουστικές κιθάρες δεν έχουν απλώς συμπληρωματικό ρόλο, αλλά αποτελούν βασικό συστατικό της προσέγγισης των Fer de Lance στη δημιουργία μεγαλεπήβολης μουσικής.

Το “Arctic Winds” ανεβάζει τις ταχύτητες με κοφτά riffs και με φωνητικά που δίνουν ακόμη μια πειστική ερμηνεία. Η εύπλαστη χροιά συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται με εύρος που φτάνει μέχρι και σε brutal.

Τα κύματα συνοδεύουν τη μελαγχολική μελωδία του ομότιτλου δεκάλεπτου έπους “The Hyperborean”. Χορωδιακά φωνητικά δίνουν τη θέση τους στη βαθιά και εκφραστική φωνή που ερμηνεύει πρωτίστως μέσα από την ψυχή. Τα leads είναι και πάλι εκεί για να χρωματίσουν το ταξίδι με τις ηρωικές μελωδίες τους.

Συνολικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο album επικού heavy metal με επιρροές αλλά και προσωπικότητα. Ενώ έχει σαφείς ηχητικές αφετηρίες και αναφορές, καταφέρνει να παρουσιάσει κάτι δικό του, που πάνω απ’ όλα εκφράζει τους ίδιους τους δημιουργούς του. Μεγαλοπρεπές αλλά και τραχύ, ατμοσφαιρικό αλλά και βαρβαρικό. Έτσι, πείθει τον ακροατή με τον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα που αποπνέει.

Facebook: https://www.facebook.com/FerdeLanceMetal
Bandcamp: https://ferdelancemetal.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6p3ujScyKnUXPP5YcrOzNq

891

Avatar photo
About Αλέξανδρος Αντωνιάδης 10 Articles
Θεσσαλονίκη 1988-2013, Στοκχόλμη 2013-2017, Πόρτο 2017-σήμερα. Οπουδήποτε στον πλανήτη, ανέκαθεν το τρίπτυχο ήταν το εξής: Αστροφυσική, Μέταλ, Μπάσκετ. Ο ήχος του αυθεντικού ατσαλιού αποτελεί το ιδανικό soundtrack της ζωής για να συνοδεύει είτε την ανάλυση αστέρων, είτε το ταξίδι προς το επόμενο μεγάλο φεστιβάλ, είτε το παιχνίδι στο πλησιέστερο γήπεδο ανά την Ευρώπη. Όπως έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Kai Hansen: it's a Heavy Metal Universe!