EVERGREY: “Escape of the Phoenix”

ALBUM

Είδος: Progressive/Power Metal
Δισκογραφική: AFM Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2021

Το “Escape of the Phoenix” είναι το νέο 12ο album των Evergrey. Το αγαπημένο συγκρότημα από τη Σουηδία, πλέον έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ χωρίς όμως αυτό να μειώνει σε καμία περίπτωση τη δυναμική του. Έτσι και ο νέος δίσκος φτάνει σε αρκετά ψηλά επίπεδα έμπνευσης και επίσης διατηρεί τον τόσο ξεχωριστό ήχο των Evergrey.

Όπως και στα προηγούμενα albums έτσι και εδώ υπάρχουν prog κιθαριστικοί “οργασμοί”, όμορφες μελωδίες, συναισθηματικές ερμηνείες, αψεγάδιαστα solos και ιδανική χρήση πλήκτρων, με τον νέο δίσκο να ακούγεται λίγο πιο metal από τον προκάτοχό του “The Atlantic”. Όλα αυτά είναι άριστα τοποθετημένα, με τα τραγούδια να έχουν ισορροπία και ακόμα και η σειρά που έχουν τοποθετηθεί να βοηθάει στο να ακούγονται τα 58 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος “αέρα”. Άλλωστε οι Evergrey έχουν πλέον την εμπειρία και το “δέσιμο” (από το 2014 δεν έχουν αλλαγές στο line-up) ώστε να δώσουν στον ακροατή μια τόσο προσεγμένη δημιουργία όπως το “Escape of the Phoenix”. Για άλλη μια φορά, ο μπροστάρης της μπάντας Tom S Englund γράφει εξαιρετικούς στίχους, βασισμένος σε πράγματα που απασχολούσαν τον ίδιο, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις και η οπτική του πάνω στην ανθρωπότητα. Άκομα και ο μύθος του φοίνικα, που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, στο μυαλό του ακολουθεί διαφορετικό μονοπάτι, με τον Tom να αναρωτιέται τι θα γινόταν αν ο φοίνικας δεν ήθελε να αναστηθεί. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο δικός μας Giannis Nakos και είναι πανέμορφο. Η παραγωγή έγινε στο Hansen Studios, με τον παραγωγό Jacob Hansen να κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ο νέος δίσκος συνεχίζει την παράδοση που έχουν χτίσει οι Σουηδοί στα τελευταία 3 albums και το “Escape of the Phoenix” έχει τραγουδάρες. Την αρχή κάνει το “Forever Outsider”, κλασσικό δυναμικό Evergrey κομμάτι, που δείχνει από την αρχή ότι το συγκρότημα έχει κέφια. Το “Where August Mourn” και το “A Dandelion Cipher” που ακολουθεί λίγο πιο μετά, έχουν μια πιο pop αισθητική, διακρίνονται από μια γλυκιά μελαγχολία και είναι από τα κομμάτια που θα ακούσεις αρκετές φορές. Το “Stories” είναι το πιο μπαλαντοειδές τραγούδι του album και εδώ αναδεικνύεται η πλούσια φωνή του Englund. Το “The Beholder” στο οποίο συμμετέχει ο James LaBrie των Dream Theater δυστυχώς είναι το χειρότερο τραγούδι του δίσκου, μια τελείως αδιάφορη σύνθεση και το μόνο “παραστράτημα” του “Escape of the Phoenix”.

Μάλλον το κατάλαβαν και οι ίδιοι οι Evergrey και αμέσως μετά βάλανε ίσως το καλύτερο τραγούδι του album, το υπέροχο “ In the Absence of Sun“. Από όπου και να το πιάσεις είναι τέλειο. Η εναρκτήρια μελωδία παιγμένη στο πιάνο σε στοιχειώνει, το ρεφραίν σε καλεί να τραγουδήσεις με τον Englund και το solo μικρό αλλά ουσιαστικό, “τα σπάει”. “Eternal Nocturna l” και“Escape of the Phoenix”, αρκετά έντονες συνθέσεις και για αρκετό “κοπάνημα”. Και οι δυο από τα highlights του δίσκου. Το “You From You” έχει ένα hard rock αέρα και είναι μια μικρή έκπληξη, αφού τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσαν να το είχαν γράψει οι Eclipse. Αρκετά συμπαθητικό. Το “Leaden Saints” είναι η πιο “σκληρή” σύνθεση, με τα τύμπανα και το μπάσο να πρωταγωνιστούν. Άλλη μια κομματάρα. Το “Escape of the Phoenix” κλείνει ιδανικά με το “Run”, που σίγουρα θα γίνει μια από τις επιτυχίες των Σουηδών.

Οι Evergrey συνεχίζουν το σερί των πολύ καλών δίσκων με το “Escape of the Phoenix” να είναι άνετα μια από τις καλύτερές τους δημιουργίες. Είναι ένα πολύ καλό δισκάκι που θα το ακούω συνεχόμενα μέχρι οι Evergrey να αποφασίσουν να βγάλουν καινούριες κομματάρες.

Facebook: https://www.facebook.com/Evergrey

644

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.