DOWNFALL OF GAIA

INTERVIEW

Οι Downfall of Gaia ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον δίσκο “Silhouettes of Disgust” μέσω της Metal Blade Records (μπορείτε να διαβάσετε το review μας εδώ).

Οι Downfall of Gaia εκ πεποιθήσεως μισάνθρωποι, πυλώνες του DIY κινήματος και των καταλήψεων της Γερμανίας, ακροβατούν μεταξύ του Black Metal και του Crust είναι σαν να περιγράφουν τα στοιχεία που ερωτεύεται ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος σε μία μπάντα, οπότε δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει μια κουβέντα με τον drummer συγκροτήματος Michael Kadnar για το album αλλά και την μπάντα γενικότερα

.-Καλησπέρα σας από την Ελλάδα. Είμαι ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος από το webzine Rockway.gr και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την συζήτηση. Το “Silhouettes of Disgust” είναι ένα concept album. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την θεματολογία του;
Σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη, Βαγγέλη. Το album αφηγείται τις ιστορίες 8 διαφορετικών ανθρώπων που είναι κάτοικοι της ίδιας φανταστικής πόλης. Κάθε άτομο έχει τις δικές του ανησυχίες και κάθε άτομο παλεύει με την μοναξιά, τις εξαρτήσεις, τον φόβο για το αύριο και το άγχος της καθημερινότητας. Όλοι οι χαρακτήρες βιώνουν έναν καθημερινό καταναγκασμό και βρίσκονται στο έλεός του είτε τους αρέσει είτε όχι. Καταστάσεις που πολλοί από εμάς πιθανότατα γνωρίζουμε πολύ καλά. 

-Έχετε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την ανθρωπότητα. Να θεωρήσουμε ότι τα καθημερινά αδιέξοδα είναι κομμάτι της ατμόσφαιρας του album;
Οπωσδήποτε. Η ζωή είναι σκληρή για όλους και το βάρος της ύπαρξης και της επιβίωσης πέφτει πάνω σε όλους μας. Οποιασδήποτε μορφής ανθρώπινη αγωνία παρουσιάζεται σε αυτό το album. Θεωρούμε ότι στο “Silhouettes of Disgust” έχουμε καταφέρει να αντικατοπτρίσουμε την καθημερινή απογοήτευση.   

Στο video για το κομμάτι ““Bodies as Driftwood”, βλέπουμε μια γυναίκα η οποία παλεύει με το άγχος της δουλειάς αλλά και τη βαρεμάρα. Σε κάποιο σημείο κατάφερε να δραπετεύσει και πλησιάζοντας στο τέλος του video τη βλέπουμε να χαμογελά, αλλά τελικά το video κλείνει με την ηθοποιό να κάθεται στο σημείο που ξεκίνησε. Είναι καταδικασμένη να ζήσει μια ζωή που δεν θέλει;
Η αλήθεια είναι ότι αφήσαμε επίτηδες το video να τελειώσει έτσι. Θέλουμε να αφήσουμε τον θεατή να ερμηνεύσει το τέλος και όλο το video σύμφωνα με τη δική του ματιά.

Δεν σου κρύβω ότι είμαι μεγάλος fan της μπάντας και σας παρακολουθώ από τη εποχή του “Suffocating in the Swarm of Cranes (2012)”. Η Metal Blade μας έστειλε το promo του “Silhouettes of Disgust” και είδα μια μεγάλη εξέλιξη στον ήχο, καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήσατε synths και γυναικεία φωνητικά. Άλλαξε κάτι στη δημιουργική διαδικασία ή να το θεωρήσουμε ως μια φυσική εξέλιξη του ήχου σας;
Είναι σίγουρα η φυσική εξέλιξη όλων μας. Έχουμε εξελιχτεί και σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί από το τελευταίο μας album και απολαμβάνουμε να εξερευνούμε καινούργιους ήχους ενώ μένουμε πιστοί στις ρίζες μας και τον δικό μας ήχο.

-Το “Silhouettes of Disgust” πραγματεύεται πολύ δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα. Υπάρχει κάποια συναισθηματικά έντονη στιγμή που θυμάσαι κατά την ηχογράφηση του album και μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;
Δεν έχω να μοιραστώ κάποια συγκεκριμένη στιγμή να μοιραστώ εκτός από το συλλογικό τραύμα που άφησε σε όλους μας η περίοδος της πανδημίας. Έχω πολλούς φίλους που άφησαν τη μουσική ή γενικά την δημιουργία επειδή όλα ήταν πολύ τραυματικά εκείνη την περίοδο. Αυτός είναι ένας λόγος που αυτό το album είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Βοήθησε εμένα αλλά και ολόκληρη την μπάντα να είμαστε δημιουργικοί αλλά και να εκφραστούμε κατά την διάρκεια αυτής της τρελής περιόδου με υγιές τρόπο.

Μου αρέσει η προσέγγισή σας στη μουσική καθώς δεν μπορούμε να της βάλουμε ταμπέλα. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία δημιουργίας των κομματιών;
Το “Bodies as Driftwood” για παράδειγμα ξεκίνησε σαν σκόρπιες ιδέες στο synth. Είχαμε όλοι συλλογικά κάποιες ιδέες που θέλαμε να μοιραστούμε με τους άλλους και η αλήθεια είναι ότι είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα ενός synthwave ρυθμού συνδυασμένου με μακροσκελή γεμίσματα. Για αρκετές βδομάδες ανταλλάζαμε demos μεταξύ μας και όταν βρεθήκαμε στην ίδια χώρα όλοι μαζί, καταλήξαμε στην τελική μορφή.

-Ποια είναι η διαφορά του να είσαι σε μία ανεξάρτητη δισκογραφική όπως η Alerta Antifascista και σε μία πιο εμπορική όπως η Metal Blade;(σ.σ. Οι Downfall of Gaia ξεκίνησαν να κυκλοφορούν με την ανεξάρτητη δισκογραφική Alerta Antifascista και τώρα κυκλοφορούν μέσω της Metal Blade).
Η μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται στους διαθέσιμους πόρους που έχεις. Με μια μεγαλύτερη δισκογραφική όπως η Metal Blade, έχουμε πρόσβαση σε μία ολόκληρη ομάδα marketing, τμήματα δημιουργικότητας, εξειδικευμένες ομάδες στα social media και περισσότερους οικονομικούς πόρους για να πραγματοποιήσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Εγώ έχω μία ανεξάρτητη δισκογραφική, την Silent Pendulum Records και όπως και η Alerta Antifascista, έχουμε μια μικρή ομάδα που ασχολείται με όλα αυτά επειδή αγαπά πολύ την μουσική. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές δισκογραφικές να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες για τον πολύ απλό λόγο ότι τα πάντα είναι πολύ ακριβά.

Οπότε αν μία καινούργια μπάντα ζητήσει τη συμβουλή σου για το πως να ξεκινήσουν τι θα τους πεις; Να ξεκινήσουν ως DIY μπάντα ή να κυνηγήσουν πιο εμπορικές εταιρείες;
Είναι ξεκάθαρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις ως DIY και να έχεις πολύ μεγάλη ηθική σε αυτό που κάνεις. Ακόμα και με μία εμπορική εταιρεία, μια μπάντα πρέπει να δουλεύει σκληρά για να είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις να δουλεύεις σκληρά, είναι να κάνεις DIY tour και να είσαι στον δρόμο κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς με τους λίγους πόρους που έχεις.

Έχετε αναφερθεί στους Neurosis ως μια μεγάλη επιρροή για εσάς. Πόσο σας επηρέασαν τα γεγονότα με τον Scott Kelly και τελικά την διάλυση της μπάντας;
Παίξαμε ένα από τα πρώτα μας live στην Ευρώπη με τους Amenra και τους Neurosis πριν από περίπου 8 χρόνια οπότε και οι 2 μπάντες έχουν μια ξεχωριστή θέση για εμένα. Είναι πολύ λυπηρό να μαθαίνω ότι έχουν γίνει τέτοια πράγματα και ελπίζω ότι όλοι θα καταφέρουν να θεραπευτούν μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν τους ακούω τόσο πολύ όσο παλιότερα.

-Θα κάνει κάποιο tour η μπάντα; Σχεδιάζετε να επισκεφτείτε και την Ελλάδα;
Θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία στην Ευρώπη τον Απρίλιο μαζί με τους Implote και Deathrite. Θα ήθελα πολύ να παίξουμε στην Ελλάδα. Είναι από τις αγαπημένες μου χώρες, τον Αύγουστο μάλιστα ήμουν στη Μήλο.
Οι ημερομηνίες που έχουμε κλείσει μέχρι στιγμής είναι:

11.04. Μόναχο – Backstage
12.04. Στουτγάρδη – Juha West
13.04. Λειψία – Bandhaus
14.04. Πράγα – Underdogs
15.04. Βρέμη – tba
19.04. Ούντεν – Pul
20.04. Μπόχουμ – Rockpalast
21.04. Οσναμπρουκ – Substanz
22.04. Αμβούργο – Headcrash
23.04. Βερολίνο – Cassiopeia

Ιδανικά με ποιες μπάντες θα ήθελες να κάνετε περιοδεία;
Amenra, Thantifaxath, Imperial Triumphant και Behemoth.

Τι μήνυμα έχεις να στείλεις στους Έλληνες fan των Downfall of Gaia;
Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά ανυπομονούμε να παίξουμε στην Ελλάδα σύντομα.

341

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.