DOPELORD

Οι πολύ αγαπημένοι της doom stoner κοινότητας: Dopelord, μετά την ακύρωση της περιοδείας τους στην Ελλάδα λόγω Covid, επιστρέφουν για μια σειρά συναυλιών (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) και στις 21 Απριλίου θα βρεθούν στο Temple.

Ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος έκανε μια μικρή κουβέντα με τον μπασίστα και τραγουδιστή του σχήματος Piotrek Zin, ο οποίος βρέθηκε και φοβερά ενημερωμένος για την τοπική stoner doom σκηνή.

Καλησπέρα, με λένε Βαγγέλη Γιαννακόπουλο και είμαι από το ελληνικό webzine Rockway.gr. Θέλω να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία να έχουμε αυτήν την συζήτηση. Πριν 3 χρόνια ήσασταν έτοιμοι να κάνετε μια μικρή περιοδεία στην Ελλάδα αλλά ο Covid σας άλλαξε τα πλάνα. Πως εκμεταλλευτήκατε μουσικά αυτό το “κενό” που ήρθε;
Κάναμε ό,τι κάνουμε συνήθως. Πρόβες μερικές φορές την βδομάδα, φτιάχναμε καινούργια riffs και οτιδήποτε άλλος εκτός από το να παίζουμε σε συναυλίες. Πραγματικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Εκείνη την εποχή είχατε μόλις κυκλοφορήσει το album: “Sign of the devil” και τελικά δεν είχατε την ευκαιρία να το προωθήστε με τον τρόπο που ξέρετε. Τώρα που είστε πάλι στον δρόμο, ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού για το τελευταίο album;
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την κυκλοφορία του album και όντως δεν είχαμε την ευκαιρία να το προωθήσουμε όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, καταφέραμε να κάνουμε κάποιες πιο μικρές περιοδείες το 2021 και το 2022. Λίγο αργότερα από ότι συνήθως αλλά τελικά καταφέραμε να προωθήσουμε το “Sign of the Devil” και να το παίξουμε ζωντανά. Μέχρι στιγμής έχουμε δει πολύ θετικές αντιδράσεις

Στο “Sign of the devil” είδαμε αρκετά μεγάλες συνθέσεις. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να γράψετε ένα κομμάτι;
Το συνηθίζουμε να έχουμε μεγάλα κομμάτια. Συνήθως κάποιος από εμάς φέρνει ένα ή δύο riff, ακόμα και τον βασικό κορμό ενός κομματιού και τότε jamάρουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Αν τα riff είναι καλά τότε προσπαθούμε να τραγουδήσουμε από πάνω και να δοκιμάσουμε μερικές φωνητικές προσεγγίσεις. Αν όλα μας κάνουν κλικ τότε έχουμε κομμάτι. Μερικές φορές μπορεί να μας πάρει 15 λεπτά και άλλες φορές χρόνια.

Το εξώφυλλο του “Sign of the devil” είναι μια πανέμορφη γκραβούρα. Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που την σχεδίασε και πως καταλήξατε σε αυτό το σχέδιο;
Το artwork του δίσκου το επιμελήθηκε ένα πολύ διάσημος tattoo artist στην Πολωνία, ο Fabian Staniec. Εμείς είχαμε την βασική ιδέα, την παρουσιάσαμε στον Fabian και εκείνος μετά έκανε τα μαγικά του.

Έχετε παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ αλλά και σε πολύ μικρούς χώρους. Τι προτιμάτε περισσότερο;
Όλα εξαρτιόνται από την ενέργεια του κοινού και αν όλα πάνε καλά από τεχνικής πλευράς. Μου αρέσουν και τα μικρά bar και τα μεγάλα φεστιβάλ γιατί μου αρέσει να παίζω live γενικά. Το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε στα φεστιβάλ είναι η διάρκεια του set. Συνήθως είναι πολύ μικρότερο σε διάρκεια από το set που παίζουμε σε έναν μικρό χώρο, οπότε αναγκαστικά περιορίζουμε το setlist μας δραματικά.

Έχουμε δει τους Behemoth να έχουν πολλά προβλήματα και να παλεύουν ενάντια στον συντηρητισμό της Πολωνίας. Είχατε εσείς ποτέ παρόμοια προβλήματα;
Είμαστε πολύ μικρότερη μπάντα οπότε τα media δεν ασχολούνται με εμάς. Παλεύουμε με τον συντηρητισμό στην προσωπική μας ζωή.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού σας είναι είτε self-released είτε μέσω ανεξάρτητων δισκογραφικών. Πώς καταλήξατε να έχετε αυτήν την στάση στις κυκλοφορίες σας;
Απλά έμαθα πως να κανονίζω ότι χρειάζεται μέσα στα χρόνια. Χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο και κάποιες φορές είναι αρκετά αγχωτικό, αλλά αν τα κάνεις όλα μόνος σου, δεν έχεις κανέναν να κατηγορήσεις αν όλα πάνε στραβά. Ωστόσο, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις έρχονται κατευθείαν στην μπάντα, όπου αυτό είναι και το νόημα.

Υπάρχουν σχέδια για καινούργιο album;
Το καινούργιο album έχει ήδη ηχογραφηθεί και είμαστε σε αναμονή της κυκλοφορίας τους από την PostWax Series η οποία είναι κομμάτι της Blues Funeral Records. Υπολογίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει στο τέλος του καλοκαιριού.

Το stoner doom είναι αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα. Γνωρίζεις κάποιες μπάντες από εδώ;
Εννοείται και ξέρω. Μερικές φορές παίζουμε και στα ίδια φεστιβάλ. Γνωρίζω τους συνήθεις υπόπτους: 1000mods, Naxatras, Villagers of Ioannina City, αλλά οι αγαπημένες μου είναι κάποιες λιγότερο γνωστές. Οι Green Yeti και οι Dala Sun.

Ποιο είναι το τελευταίο album που άκουσες εκτός stoner σκηνής;
Τελευταία ακούω πολύ λίγα stoner album. Ακούω περισσότερο metal και psychedelic, αλλά μπορώ να πω ότι το τελευταίο album των Acid King είναι φοβερό και μου αρέσει πολύ.

Θα ακούσουμε καινούργια κομμάτια στην Αθήνα;
Αν σκεφτείς ότι παίξαμε πριν 8 χρόνια τελευταία φορά στη Αθήνα, όλα τα τραγούδια θα είναι καινούργια για εσάς. Δεν θα παίξουμε κάτι από το album που πρόκειται να κυκλοφορήσουμε.

Θες να πεις κάτι τελευταίο στους Έλληνες fans σας;
Να τρώτε τα λαχανικά σας, να διαβάζετε τα βιβλία σας και μην αφήνετε μια χούφτα γέρους ανθρώπους να σας καταστρέφουν την ζωή. Ευχαριστούμε και πάλι. Θα τα πούμε στην Αθήνα.

https://www.facebook.com/Dopelord666/

385

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 125 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.