DEAD WITCHES/WITCHTHROAT SERPENT: “Doom Sessions Vol.666”

SPLIT EP

Είδος: Occult/psych doom metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Ιουνίου 2021

Δριμύτατη επιστροφή για την Heavy Psych Sounds με την (εξακοσιαστή εξηκοστή) έκτη κυκλοφορία της split σειράς “Doom Sessions Vol.6” με την πιο «βαριά» και doom εκδοχή της να βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Μια occult doom «έκρηξη» λαμβάνει χώρα, αυτήν τη φορά με υπαίτιους τους Βρετανούς doom riffers Dead Witches και τους Γάλλους ψυχεδελικούς doomsters Witchthroat Serpents. Τα συστατικά της συνταγής δεν παρεκκλίνουν της συνηθισμένης πορείας, με το εξώφυλλο που κοσμεί την κυκλοφορία να φιλοτεχνείται από τα Ισπανικά Branca Studios, προσδίδοντας μια μυστικιστική και συνάμα spooky ατμόσφαιρα (θυμίζοντας σκηνή του Εξορκιστή), που προδιαθέτει τον ακροατή για το «τι μέλει γενέσθαι».

Τρία ακυκλοφόρητα κομμάτια που αγγίζουν το μισάωρο από μία Βρετανογαλλική μουσική σύμπραξη, κάτι το οποίο είναι και η μόνη διαφορά με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, δεδομένου ότι κάθε φορά (εξαιρουμένου του HIGH REEPER/HIPPIE DEATH CULT: “Doom Sessions Vol 5”) υπήρχε και μια Ιταλική συμμετοχή. Όχι ότι κάνει κάποια διαφορά, απλά το αναφέρουμε για τον ρου της ιστορίας.

Αμφότερες και οι δύο μπάντες πρεσβεύουν το κλασικό doom ιδίωμα, πατώντας στις κλασικές νόρμες, χωρίς να μένουν προσκολλημένες φυσικά σε αυτό και χωρίς να ασπάζονται έναν μονολιθικό ήχο και μόνο. «Βαριά» ατμόσφαιρα σαν ταφόπλακα, με βασανιστικά αργά riffs και με αρκετή δόση παραμόρφωσης, δημιουργούν ένα «πένθιμο σκηνικό τρόμου».

Όμως αυτό που χαρακτηρίζει και τις δύο μπάντες είναι η διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι της ψυχεδέλειας, «ποτίζοντας» το εν λόγω EP και τα κομμάτια που το απαρτίζουν με αρκετές δόσεις σταγόνων πάνω στις ταστιέρες των οργάνων και των περιφερειακών ήχων, δημιουργώντας ένα trippy μουσικό αποτέλεσμα.

Οι Dead Witches είναι το πνευματικό παιδί του Mark Greening, ιδρυτικού μέλους των Electric Wizard και γνωστού γυρολόγου σε αρκετές μπάντες όπως Ramesses, 11 Paranoias, With the Dead και ο οποίος έχει κρατήσει στα τόσα χρόνια ψηλά το «λάβαρο» της doom επανάστασης. Πλέον, πλαισιωμένος από μια νέα φουρνιά μουσικών μεταξύ των οποίων οι Rab McIlrath, Sam Cutbush και Spring Thompson, συνεχίζει το έργο του σε ένα ιδίωμα και έναν ήχο που έχει ουσιαστικά θεμελιώσει και ο ίδιος, συνεχίζοντας να τον εξελίσσει με πιο ψυχεδελικές απολήξεις.

Το “D.I.E. (Dragged Into Emptiness)” παρά τη μεγάλη του διάρκεια, καθώς κυμαίνεται στα 14 περίπου λεπτά, ακούγεται ευχάριστα (όσο παράδοξο και περίεργο και αν φαίνεται αυτό για doom κομμάτι) και «ρέει» αβίαστα, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που το συγκρότημα «χτίζει» τη σύνθεση. Υπό ένα occult πέπλο, αργόσυρτα riffs με αρκετή δόση παραμόρφωσης εναλλάσονται με tribal τυμπανοκρουσίες, «υγρές μπασογραμμές» και με μία ογκώδη και «θαμμένη» παραγωγή συνεισφέρουν στο να αποκτήσει το κομμάτι μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα. Η κιθάρα νιώθεις ότι «πενθεί», ενώ σιγοντάρει από κοντά και η φωνή της Spring Thompson, της οποίας η περίπτωση είναι αρκετά ιδιάζουσα, καθώς υπάρχουν στιγμές όπου με την crust/punk χροιά της νιώθεις ότι απαγγέλει ή φωνάζει σε διαδήλωση, ενώ τα ουρλιαχτά της φέρνουν κατά νου μάγισσα στην πυρά. Διάφοροι ηχητικοί πειραματισμοί μέσα στο κομμάτι θα σας κάνουν να θυμηθείτε, πιθανόν να αναπολήσετε και να ανατρέξετε σε δισκογραφίες συγκροτημάτων όπως Glowsun, Toner Low και Ufomammut.

Στην αντίπερα όχθη οι Γάλλοι Witchthroat Serpent ηχούν όσο κοντά στους Electric Wizard θα ήθελε ή και μπορεί να μην ήθελε να ακούγεται ο Mark Greening με την μπάντα του. Κυρίως όμως στην τελευταία περίοδο των Βρετανών από τον δίσκο “Witchcult Today” και έπειτα, αφήνοντας πίσω τους απεχθείς στίχους και την μισανθωπιστική φιλοσοφία, υιοθετώντας πλέον έμπνευση από τη θεματολογία του φανταστικού, τις μαγγανείες, το occult και εννοείται τo “sweet leaf”.

Η μπάντα κινείται στους ίδιους (βασανιστικά) αργούς ρυθμούς όπως πρεσβεύει το ιδίωμα, με τις κιθάρες να «φτύνουν» μελωδίες γεμάτες παραμόρφωση και reverb, ενώ εδώ τα χτυπήματα των δερμάτων στα τύμπανα είναι μονότονα και πιο μονολιθικά. Η φωνητική προσέγγιση πλαισιώνει ιδανικά τα δύο κομμάτια προσδίδοντας αυτόν τον occult και doom χαρακτήρα που αρμόζει στην περίσταση (σε συνδυασμό και με τα διάφορα samples που χρησιμοποιούν), θυμίζοντας πρώιμες μέρες NWOBHM και συγκροτήματα όπως Witchfinder General και Pagan Altar, μεταξύ άλλων.

Πάντως η μπάντα έχει περιθώριο βελτίωσης και εξέλιξης, αρκεί να αποτάξει από πάνω της την «καθ’ ομοίωση» ομοιότητα με τους Electric Wizard, διαφορετικά θα αποτελεί το ιδανικό ζέσταμα πριν ακούσουμε για πολλοστή μία φορά, τους δίσκους «κειμήλια» των προαναφερθέντων.

Το “Doom Sessions vol.666” σίγουρα αποτελεί τη λιγότερο δυνατή κυκλοφορία εκ μέρους της Ιταλικής εταιρίας, χωρίς να την κάνει απαραίτητα κακή ή δύσκολη στην ακρόαση. Οι μύστες της σκηνής σίγουρα θα την λατρέψουν, αλλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ίσως να μην πει και πολλά.

Πάντως, παρότι καλοκαίρι και επειδή οι κλιματικές αλλαγές κάνουν πάρτυ σαν τις ορμόνες εγκύου, και καθώς πλέον θυμίζουμε χώρα Βόρειας Ευρώπης ελέω του καιρού, το EP θα βρει τη θέση του σε κάποιο pick up ή άλλο μέσο αναπαραγωγής, για όση διάρκεια κρατά κάποια βροχή ή έστω κάποια συννεφιά ώστε να σας συντροφεύσει μέχρι το επόμενο session που θα κυκλοφορήσει.

Facebook: https://www.facebook.com/DeadWitches/
Bandcamp: https://deadwitchesofficial.bandcamp.com/releases
Facebook: https://www.facebook.com/WitchthroatSerpent
Bandcamp: https://witchthroatserpent.bandcamp.com/releases


491

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...