DEAD MEADOW: “Force Form Free”

ALBUM

Είδος: Psych rock
Δισκογραφική: Blues Funeral Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Δεκεμβρίου 2022

Πίσω στο μακρινό πλέον 2008 το εκπληκτικό ντοκυμαντέρ “Such Hawks Such Hounds” έβγαλε τις παρωπίδες από πολλά αυτιά μουσικόφιλων και διαφώτισε μία μεγάλη μερίδα οπαδών, όσον αφορά τη μουσική και τους μουσικούς του Αμερικάνικου Heavy Rock underground την περίοδο μεταξύ 1970-2007, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στα ψυχεδελικά και Proto-Metal μουσικά είδη και υποείδη της δεκαετίας του ’70 που έχουν σχηματίσει τα τελευταία χρόνια ένα πλούσιο σώμα αταξινόμητων ήχων.

Από την οθόνη και τα ηχεία μας πέρασε μία πληθώρα συγκροτημάτων όπως Pentagram, Sleep, Wino, Earthless, Sunn O))) μεταξύ πολλών άλλων, οι οποίοι ούτως η άλλος έχαιραν και χαίρουν της εκτίμησής μας, όμως αν εξαιρέσουμε όλους αυτούς, υπήρχαν συγκροτήματα όπως οι Comets on Fire, Mammatus και καλή ώρα οι Dead Meadow οι οποίοι βρίσκονται ίσως και από επιλογή, αλλά πιθανόν και όχι, σε μία επιτηδευμένη σχετική αφάνεια μέχρι σήμερα.

Αν και το μουσικό τους κοντέρ γράφει χιλιόμετρα από το 1998 και κουβαλάνε στις πλάτες τους μια 25ετη πορεία, παραμένουν κατά γενική ομολογία ένα επιδραστικό συγκρότημα έχοντας καταφέρει το εξής παράδοξο: να θεωρούνται μία mainstream μπάντα για το underground κίνημα και αντιστρόφως μία underground μπάντα για το mainstream κίνημα. Πάντως στο Roadburn του 2011 είχαν γεμίσει από πλευράς προσέλευσης κόσμου σε σημείο παροξυσμού το Main Stage, ενώ και δύο χρόνια μετά στο six dogs μας είχαν μαγέψει με την εμφάνισή τους, αλλά και εμείς από την πλευρά μας τους είχαμε τιμήσει μετά “δαφνών και βαΐων” με μία διόλου αμελητέα παρουσία κόσμου.

Το Αμερικανικό Psych τρίο επΙστρέφει με τον όγδοο στούντιο δίσκο του (εξαιρουμένου του “Peel Sessions”) “Force From Free”, τέσσερα χρόνια μετά το “The Nothing They Need” συνεχίζοντας να πρεσβεύει τον ψυχεδελικό και νεοψυχεδελικο ήχο με σήμα κατατεθέν το μοναδικό πάντρεμα του fuzz ήχου της κιθάρας και των stoney riffs. Το συγκρότημα ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για το 70s Hard Rock και τη λατρεία του για την ψυχεδελική σκηνή των 60s και ο νέος δίσκος είναι μία έκφραση αυτών των δύο από κοινού.

Οι αλλεπάλληλες περιοδείες ανά τα χρόνια, οι εμπειρίες από τον δρόμο και οι πολυπολιτισμικές τους αναζητήσεις, τους οδήγησαν ώστε να ενσωματώσουν στον ήχο τους στοιχεία τόσο του Δυτικού κόσμου αλλά και επιπλέον στοιχεία και σκοτεινές επιρροές από την Ανατολική πλευρά, με τα υπνωτιστικά ηχητικά στρώματα να σε μαγεύουν και να σε παρασύρουν σε μία ατελείωτη λούπα, με τη μουσική να παίρνει σάρκα και οστά και να λειτουργεί σαν ένα trippy video το οποίο μπορείς να χαζεύεις ξανά και ξανά ες αεί.

Μία όμορφη σύμπραξη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ώς Black Angels meets Kikagaku Moyo. Παρόλο που θα ήταν λίγο άδικο για τους Dead Meadow δεδομένου ότι προϋπήρχαν και των δύο και έχουν επηρεάσει τα μάλα την ηχητική τους κατεύθυνση. Αλλά δυστυχώς η εμπορευματοποιημένη κοινωνία στην οποία ζούμε, κομμάτι της οποίας είναι και η μουσική βιομηχανία, κοιτάει την ποσότητα πάνω από την ποιότητα (όχι ότι υστερούν οι BA και οι KM) και κυρίως αυτό που πουλάει περισσότερο και ενδιαφέρεται να κάνει μεγαλύτερα νούμερα, άλλα αυτή είναι μία άλλη συζήτηση σε άλλον τόπο και χώρο.

Ο Jason Simon και η παρέα του βρίσκονται σε μία μόνιμα ονειρώδη κατάσταση η οποία κατ’ επέκταση περνάει και στη μουσική τους, καθώς ζουν και αναπνέουν για τον ψυχεδελικό ήχο εκπροσωπώντας τον μέσα από τα τραγούδια τους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσο εκφράζουν οι ίδιοι την ψυχεδέλεια, άλλο τόσο εκφράζεται η ψυχεδέλεια μέσα από αυτούς.

Μπορεί πάντως η μουσική του Bo Hansson στο ανεπανάληπτο “Sagan om ringen “ να είναι εμπνευσμένη από το Lord of The Rings, εδώ όμως στο “Force From Free” η μουσική των Αμερικανών είναι εμπνευσμένη από τον Σουηδό πολυπράγμωνα μουσικό και συνθέτη, με το “The Lure of The Next Peak” να μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δική του σύνθεση εξολοκλήρου μια πεντηκονταετία πίσω στο χώρο και τον χρόνο.

Η μικρή διάρκεια του δίσκου και η απίστευτη ροή του τον καθιστά αρκετά “εύπεπτο” και οι συνεχόμενες αλλά και επαναλαμβανόμενες ακροάσεις θα σας ρίξουν τους παλμούς της καρδιάς σας σε ελάχιστους το λεπτό, όπως οι κροκόδειλοι ένα πράγμα, δεδομένου ότι ο υποτονικός και σε σημεία κατατονικός ρυθμός των κομματιών αλλά και η σταθερότητα των bpm θα συνηγορήσουν υπέρ αυτού.

Αλλά μην μασάτε, ακολουθείστε το “αριστερό μονοπάτι” όπου θα αφήσει τον χρόνο να περάσει και η εσωτερική δύναμη που θα πηγάζει από μέσα σας, θα σας ελευθερώσει…

Facebook: https://www.facebook.com/DeadMeadowOfficial/
Bandcamp: https://bandcamp.com/tag/dead-meadow

431

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...