BLIND GUARDIAN: “Somewhere Far Beyond – Revisited”

REISSUE

Είδος: Power Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 2 Αυγούστου 2024

Τους ξέρετε, τους αγαπάτε, έχετε λιώσει τους δίσκους τους εδώ και 3,5 δεκαετίες, τους έχετε δει ζωντανά ουκ ολίγες φορές (ειδικά την τελευταία διετία, συνέχεια κατά δω συχνάζουν) με τελευταία αυτήν πριν λίγες ημέρες στο Release Athens παρέα με τους Megadeth και τους Grand Magus. O λόγος για τους power / Tolkien metallers από το Krefeld της Βεστφαλίας Blind Guardian που απολαμβάνουν τεράστιας υπόληψης στην Ελλάδα μας. Αν και η τελευταία τους δουλειά “The God Machine” είχε θετικό feedback (ο γράφων βέβαια δεν το χώνεψε, τέτοιο στραβόξυλο είναι ώρες ώρες), η Nuclear Blast είπε να εκμεταλλευθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το επόμενο τους βήμα και αποφάσισε να κυκλοφορήσει ολόκληρο το “Somewhere Far Beyond”, 4o album των Γερμανών πίσω στο 1992, επανηχογραφημένο από την παρούσα μπάντα και με συνοδεία από διάφορα “καλούδια”.

Για το δίσκο δεν έχω να πω πολλά, στα σίγουρα η καλύτερη – μαζί με το “Imaginations from the Other Side” του 1995 – δουλειά που έχουν παρουσιάσει στην καριέρα τους οι Blind Guardian. Το album που τους χάρισε παγκόσμια απήχηση και τους έκανε μια για πάντα πασίγνωστους στο metal στερέωμα. Εδώ οι Blind Guardian δείχνουν να τελειοποιούν τη φόρμουλα σύνθεσης των κομματιών τους παρουσιάζοντας φαντασμαγορικό power. Ένα σύνολο κομματιών χωρίς ούτε ένα αδιάφορο δευτερόλεπτο. Οι επανεκτελέσεις ακούγονται καλύτερα ηχητικά και χωρίς να χάνεται τόσο το αυθεντικό, ωμό συναίσθημα με την παλιακή παραγωγή του original και αν και δηλώνω εξ αρχής ότι προτιμώ εκείνη, την αρχική τραχειά αίσθηση, δεν μπορώ παρά να δώσω θετικό πρόσημο. Γιατί; Γιατί και τα solos των Siepen / Olbrich ακούγονται πεντακάθαρα πλέον, χωρίς τον χαοτισμό της αρχικής μορφής αλλά και το παίξιμο του Ehmke είναι πιο πλουραλιστικό από του Stauch σε επίπεδο λεπτομερειών όπως και ότι το υλικό ακούγεται και ίσως λίγο πιο “μπασαρισμένο”, ανεπαίσθητα. Αλλά και ο Kürsch ακούγεται πολύ πειστικός και δυναμικός αλλά και λιγότερο λυρικός.

Τώρα για τα κομμάτια, τι να πω; Απλά ότι τα “Time What Is Time”, “Journey Through the Dark”, “Theatre of Pain”, “Ashes To Ahes” και φυσικά το μεγαλειώδες ομότιτλο track, είναι αδιάψευστα τεκμήρια που ορίζουν κι αυτά έναν ορίζοντα στο power metal. Αθάνατα hits που θα κοσμούν για πάντα τις best metal playlists των ακροατών. Το “Revisited” έρχεται με bonus την ζωντανή εκδοχή του album από τις εμφανίσεις των Blind Guardian στα Rock Hard και Hellfest Festivals του 2022 όπου και εκτέλεσαν ολόκληρο το album μπροστά στους ενθουσιασμένους οπαδούς τους. Η μίξη πάσχει λίγο (σε σχέση με το studio version) αλλά ως άκουσμα δεν ενοχλεί καθόλου το αυτί και παρουσιάζει τη δυναμική της μπάντας εν τω σύγχρονω βίω.

Ως επανέκδοση / επανεκτέλεση, για το “Somewhere Far Beyond – Revisited” θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και για τους Sepultura. Δεν είναι επιβεβλημένη η αγορά του album αν και αυτός που θα προχωρήσει στην απόκτησή του, δεν θα τα κλαίει τα λεφτά του. Καλός ήχος, νέο, παραλλαγμένο artwork, εγγυημένη διασκέδαση από τα κομμάτια και επιδόρπιο μια ολόκληρη live εμφάνιση. Οπότε, κοιτάς το πορτοφόλι σου και αν σε παίρνει φίλε αναγνώστη, προχωράς άφοβα.

Facebook: http://www.facebook.com/blindguardian
Official website: http://www.blind-guardian.com/

642
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.