BLACK STONE MACHINE: “One with the Horde”

EP

Είδος: Heavy/blues/rock-metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη Κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Σεπτεμβρίου 2021

«Δώσε δέκα λεπτά από τον χρόνο σου» έλεγε κάποτε προ αμνημονεύτων ετών ένα τηλεοπτικό σποτάκι για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης υπέρ της αιμοδοσίας. Εδώ οι Black Stone Machine χρειάζονται κάτι παραπάνω από δέκα λεπτά για να μας αφυπνίσουν και εν τέλει να μας κερδίσουν. Για την ακρίβεια 13 πρώτα και 11 δεύτερα της ώρας, για τη δική μας ευχαρίστηση και απόλαυση (και δική τους ικανοποίηση). Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι λιγουλάκι παραπλανητικό καθώς με το που πατήσεις το play, η επιλογή repeat playlist θα παραμείνει φωσφορίζουσα και ενεργή μέχρι νεοτέρας, «γράφοντας πολλά χιλιόμετρα» στο «κοντέρ» του εκάστοτε μέσου αναπαραγωγής.

Αν και σχετικά νέα μπάντα με μόλις δύο χρόνια ζωής, οι Black Stone Machine αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστήριοι και αεικίνητοι με αρκετές συμμετοχές μετά το ντεμπούτο τους “Crossroads”. Παρόλης της γενικότερης συναυλιακής αποχής και του εγκλεισμού που έχουμε βιώσει όλοι μας, βρίσκουν τρόπο να μην «βαλτώσουν», τουναντίον να γεμίσουν ιδανικά το κενό αυτό με δημιουργικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Συμμετοχή μαζί με πληθώρα εγχώριων συγκροτημάτων στην συλλογή “Unity Vol 1-In Solidarity With the Refugees Moria Camp”, η οποία απέσπασε θετικότατες κριτικές και στην συνέχεια συμμετοχή σε tribute άλμπουμ για την «αγία τετράδα» από το Birmingham για το περιοδικό Antichrist Magazine με το κομμάτι “Wizard”.

Οι Αθηναίοι επιστρέφουν με νέο EP και γίνονται ένα με την ορδή μέσα από τρεις νέες συνθέσεις, και με guest συμμετοχές από τους Βαγγέλη Καρζή (Full House B.C., Wolfheart, ex-Rotting Christ) και Μπάμπη Παπανικολάου (Planet of Zeus) εκ των οποίων η μία ακουστική εκτέλεση του παλιού τους κομματιού “Bounty Hunter”.

Το Αθηναϊκό κουαρτέτο με κεκτημένη ταχύτητα ανεβάζει στροφές από την αρχή και μας παρασύρει σε ένα φρενήρη ρυθμό στο εναρκτήριο “Rebel Utopia”, καθώς με περίσσεια μαεστρία καταφέρνει σε μόλις τρία λεπτά να μπολιάσει την προοδευτική «βρώμικη» πλευρά των Mastodon, με ευθείς hardcore αναφορές “straight out of Agnostic Front”, υπό ένα Metallica πρίσμα από πλευράς κοφτής ριφολογίας, growl φωνητικών και κιθαριστικού solo. Ιδανικό crossover κομμάτι για να ανοίγεις συναυλίες και να προθερμαίνεις τα άκρα σου με την θραύση αλάτων. Πάντως για τον γράφοντα, πιθανόν λόγω κοινής ονομασίας με το δεύτερο συνθετικό, ήρθε κατά νου το κομμάτι “Utilize Utopia” των Σουηδών Numbah Ten.

Στο δεύτερο κομμάτι με τίτλο “Rickenbastard 4004” η μπάντα συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και ένταση σε ένα ξέφρενο rock ‘n’ roll «μουσικό όργιο». Μελωδικότητα και groove ξεχειλίζουν και η συμβολή του Μπάμπη στα φωνητικά και του Βαγγέλη στην εξάχορδη προσδίδουν τα μέγιστα. Οι στίχοι σιγοντάρουν στη μουσική και τούμπαλιν. Μία ματιά να ρίξει κανείς είναι εύκολο να παρατηρήσει ότι αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται αποκτώντας μία ενιαία υπόσταση.

“Bounty Hunter” λοιπόν για τη συνέχεια σε μία ακουστική εκτέλεση που θυμίζει κάτι από “Turn The Page”, με το συγκρότημα να κατεβάζει ταχύτητες και ρυθμούς και να αφήνει να παρασυρθεί από το συναίσθημα. Μπορεί να μην υπάρχει παραμόρφωση και βαριές κιθάρες αλλά το κομμάτι είναι “heavy as f@ck”, διότι βγάζει feelings αρκετά έντονα ώστε να σε «πλακώσουν». Η μπάντα μας μεταφέρει κάπου στον Αμερικανικό Νότο και στις όχθες μιας βαμβακοφυτείας του Μισισιπή, όπου ένας παράνομος moonshiner καθισμένος σε κάποιο βαρέλι δημιουργεί μια ιδιαίτερη σύμπραξη με κάποιον “vegetarian” της Καλιφορνέζικης desert σκηνής, κάνοντας και οι δύο πάσες το αλκοόλ του ενός με το χαμογελαστό τσιγάρο του άλλου, ενόσω χαζεύουν τα διάφορα tumbleweeds να περνάνε από μπροστά τους.

Η λαϊκή ρήση έλεγε «ένα ίσον κανένα», κάτι με το οποίο θα συμφωνήσουμε απόλυτα δεδομένου ότι ακόμα και τα τρία (κομμάτια) που απαρτίζουν το EP δεν είναι αρκετά για να κορέσουμε την «πείνα» μας για καλή και, εκ του αποτελέσματος, ποιοτική μουσική. Οι Αθηναίοι βρίσκονται σε δημιουργικό οίστρο και έχουν το momentum με το μέρος τους, κάτι το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο με μία νέα full length κυκλοφορία ή απλά «οργώνοντας» όποιο συναυλιακό «σανίδι» βρουν.

Για εμάς μέχρι τότε, πατημένη η επιλογή repeat playlist…Α, και μια κυκλοφορία του EP σε φυσική μορφή βινυλίου, δεν νομίζω να χάλαγε κανέναν…

Facebook: https://www.facebook.com/blackstonemachine
You Tube: https://youtu.be/-fZTtcmtmRs

1105

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...