Στις 14 Οκτωβρίου θα βρεθούν στη σκηνή του Arch (FB Event) οι Automaton, Acid Mammoth, Tuber, Hypnotic Nausea.
Με αφορμή το live βρήκαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους Automaton και να κάνουμε μια κουβέντα για τον δίσκο που ετοιμάζονται να ηχογραφήσουν, την έκφρασή τους μέσω της Pop κουλτούρας αλλά και τους αληθινούς λόγους που έχουν βρεθεί να παίξουν μουσική. Το ραντεβού δόθηκε στο Monster Burgers and Beers και αφού βεβαιωθήκαμε ότι έχουμε γεμάτα ποτήρια πάτησα το άχαρο record button…
–Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνάντηση αυτή ώστε να κάνουμε την συνέντευξη.
Γιώργος: Εμείς ευχαριστούμε.
-Σε τι φάση πετυχαίνουμε τους Automaton; Έμαθα ότι είστε σε διαδικασία δημιουργίας του καινούργιου δίσκου.
Γιώργος: Ναι. Μετά το live που θα παίξουμε στις 14, θα μπούμε στο studio με σκοπό να ηχογραφήσουμε το καινούργιο album μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα δείξει πότε θα κυκλοφορήσει, θέλουμε μέσα στο 2024 αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμα.
-Ηχητικά ο καινούργιος δίσκος θα κινηθεί στο γνώριμο Pop με χαμηλό κούρδισμα όπως είχατε πει παλιότερα για τον ήχο σας;
Γιώργος: Θέλουμε να μπούμε πιο βαθιά στην Pop κουλτούρα γιατί το προηγούμενο ήταν λίγο επιφανειακό.
Νικόλας: Σε αυτόν τον δίσκο θα συνεργαστούμε και με τράπερ. Πιστεύω ότι ταιριάζει πάρα πολύ το black metal με το trap.
Γιώργος: Σοβαρά τώρα…ο καινούργιος δίσκος θα είναι πιο γρήγορος από τους προηγούμενους.
-Αυτό το διαπιστώσαμε και στο κομμάτι που παίξατε στο τελευταίο σας live στο Gagarin…
Νικόλας: Ναι, το κομμάτι που παίξαμε είναι χαρακτηριστικό του ήχου.
-Έχετε κάποιο concept στο μυαλό σας;
Γιώργος: Υπάρχει ένα concept που ακόμα δεν το έχουμε ορίσει ακριβώς και δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα.
Νικόλας: Δεν θα είναι μια συγκεκριμένη ιστορία όπως το Talos, αλλά υπάρχει ένα θέμα που θέλουμε να κινηθούμε γύρω από αυτό.
-Θα είναι κάτι που αφορά πάλι την Κρήτη; Ξεκινήσατε με το Echoes of Mount Ida (σ.σ. ο Ψηλορείτης αναφέρεται και ως όρος Ίδη), συνεχίσατε με το Talos (σ.σ. ο Τάλως είναι μυθικός φύλακας της Κρήτης με σώμα από χαλκό) και τώρα θα έχουμε κάτι που αφορά την Κρήτη;
Γιώργος: Έχει επαφή με αυτό που αναφέρεις. Γενικά θα κρατήσουμε το ψυχεδελικό κομμάτι αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι αρκετά πιο γρήγορο από τα προηγούμενά μας.
-Θα το βγάλετε σε εταιρεία ή θέλετε να το βγάλετε μόνοι σας;
Γιώργος: Θα το βγάλουμε μέσω εταιρείας. Λόγω των χρόνων που έχουμε στον χώρο και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει, έχουμε διάφορες επιλογές πως θα το βγάλουμε αλλά αυτό είναι το στάδιο μετά την ηχογράφηση.
Νικόλας: Αυτό είναι και κάτι που θα μας δυσκολέψει. Μετά την ηχογράφηση πως θα κυκλοφορήσουμε και πως θα προωθήσουμε το υλικό μας.
Γιώργος: Δεν έχουμε πολλές ειδήσεις ακόμα (γέλια). Κάτσε να ηχογραφηθεί και βλέπουμε. Πάντως στη Sony και σε μεγάλες εταιρείες δεν θα πάει.
Τάκης: Στην Panik (γέλια).
-Νομίζω το 2019 ήταν το τελευταίο live που σας είδα και μετά υπήρξε αρκετή ησυχία. Ήταν λόγω καραντίνας ή επιλέξατε να κάνετε κάποιο διάλλειμα;
Νικόλας: Όχι ήταν καθαρά λόγω καραντίνας. Εμείς βρισκόμασταν και παίζαμε, αλλά ήταν κλειστά όλα για αυτό και δεν είχαμε κάνει κάποιο live. Εκείνη την εποχή γύρισα από Αγγλία, είχαμε κυκλοφορήσει το Talos και είχαμε πολύ όρεξη να παίξουμε.
Γιώργος: Βρισκόμασταν και παίζαμε. Ουσιαστικά ετοιμάζαμε το επόμενο album. Είχαμε επικεντρωθεί σε αυτό και για αυτό κάναμε λίγα live και μετά. Είχαμε και μία αλλαγή στο lineup, καθώς έφυγε από το σχήμα ο Δημήτρης που ήταν στα φωνητικά, οπότε έπρεπε να το βρούμε πως θα στηθούμε χωρίς τον Δημήτρη.
-Πάνω σε αυτό που λες, θα ήθελα να μάθω πως “γράφει” μια αποχώρηση ή μια αλλαγή στο lineup ενός σχήματος. Πέρα από την αποχώρηση του Δημήτρη, εσείς στο “Echoes of Mount Ida” είχατε στο μπάσο τον Γιώργο, μετά ήρθε ο Στράτος και στην συνέχεια ο Τάκης ο οποίος είναι ο μπασίστας που είναι τώρα στο σχήμα. Τελικά αυτές οι αλλαγές είναι δημιουργικές, φέρνουν άγχος, σύγχυση;
Νικόλας: Στο πρώτο lineup που είχαμε τον Γιώργο στην μπάντα είχαμε και άλλον drummer, δεν είχαμε βρει τον βηματισμό μας σαν μπάντα. Ο Γιώργος ωστόσο είχε παίξει πολύ ωραία στον πρώτο δίσκο. Φαντάσου ότι από εκείνη την περίοδο υπάρχει ένας δίσκος stoner που απλά τον έχουμε πετάξει.
Γιώργος: Doom stoner
Νικόλας: Doom stoner. Στη συνέχεια ο Στράτος ήρθε ουσιαστικά να βοηθήσει το σχήμα. Πολύ καλός μουσικός και φίλος μου αλλά δεν ήταν ουσιαστικά στην μπάντα 100%.
Γιώργος: Όταν ήρθε ο Omega Monolith (σ.σ. ο μπασίστας των Automaton παίζει κιθάρα στους Omega Monolith), μας έδεσε πάρα πολύ και σε θέμα ήχου και γενικά.
-Άρα οι αλλαγές που έγιναν στο μπάσο ήταν εξελεγκτικές. Στα φωνητικά όμως δεν βρήκατε αντικαταστάτη.
Γιώργος: Αποφασίσαμε να καλύψουμε εσωτερικά αυτό το κενό και να μην ψάξουμε να βρούμε άλλον τραγουδιστή.
-Δεν σκεφτήκατε να φέρετε κάποιον άλλον που θα δέσει και με την μπάντα;
Γιώργος: Η μπάντα είναι περισσότερο βασισμένη στο instrumental. Ακόμα και οι φωνές αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι ατμόσφαιρας και δεν είναι του τυπικού frontman που έχουμε συνηθίσει σε rock μπάντες. Οπότε δεν μας απασχόλησε να βρούμε κάποιον άλλον
Νικόλας: Ο Δημήτρης έχει φοβερή φωνή.
-Και φοβερό attitude πάνω στην σκηνή.
Νικόλας: Ναι και για αυτό πιστεύω ότι η αποχώρησή του επηρέασε αρκετά την μπάντα. Μας πήρε λίγο χρόνο να βρούμε τα πατήματά μας αλλά και ο Γιώργος (σ.σ. ο ένας κιθαρίστας των Automaton έχει αναλάβει τα φωνητικά) έχει ωραία φωνή, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε αν αποτελεί εξέλιξη.
-Οι Automaton σαν παρέα γιατί γράφουν\παίζουν μουσική;
Τάκης: Για να τρώμε burger και να πίνουμε μπύρες.
-Επιτέλους κάποιος το είπε (γέλια).
Γιώργος: Για να κάνουμε και κανένα ταξιδάκι.
-Το λέω γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το να παίζεις μουσική και ειδικά σε υψηλό επίπεδο όπως εσείς, σε συνδυασμό με την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας, είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να σε ψήνει πολύ να το κάνεις, να σου δίνει κάτι πολύ δυνατό…
Γιώργος: Όσοι είμαστε εδώ, αλλά πιστεύω και όλες οι μπάντες που είναι στην φάση μας, το κάνουν με πολύ μεγάλη χαρά και όχι αγγαρεία. Σε αποσυμπιέζει από όλα τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι δεν εμπεριέχει κάποιον ηρωισμό.
–Σε μια παλιότερη συνέντευξή σας είχατε αναφερθεί στον Jacques Attali και στο βιβλίο του: “Θόρυβοι”, όπου αναφέρει ότι “H μουσική είναι προπομπός για ότι πρόκειται να γίνει στην κοινωνία”. Αυτήν την στιγμή, η μουσική που γράφεται στην Ελλάδα τι δείχνει ότι γίνεται κοινωνικά και πολιτικά;
Νικόλας: Δεν βλέπεις τι γίνεται; Η μουσική και η τέχνη γενικότερα εκφράζουν κάποια ρεύματα της κοινωνίας πριν αυτά εκδηλωθούν.
Γιώργος: Εμείς ζούμε στην Αθήνα και στην Ελλάδα του 2023. Τα τελευταία 15 χρόνια τρώμε απλά ξύλο και δεν φαίνεται να αλλάζει αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ πως γίνεται με όλο αυτό που συμβαίνει κοινωνικά να βγει μια μπάντα και να γράψει ένα κομμάτι που είναι χαρούμενο.
-Στην προηγούμενη κουβέντα μας είχαμε αναφερθεί στην άνθηση της ελληνικής σκηνής αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι τα live δεν έχουν πολύ κόσμο. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Γιώργος: Εγώ πιστεύω ότι είναι οικονομικό το θέμα. Μετά την καραντίνα άνοιξαν πολύ τα live και ο άλλος θα πρέπει να διαλέξει που θα πάει. Μπορεί τα εισιτήρια να είναι ακόμη φθηνά αλλά κάποιος που θα πάει να δει ένα live θα πληρώσει το εισιτήριο, θα πιει και δύο μπύρες οπότε αυτό είναι ένα σεβαστό ποσό. Στα μεγάλα live του καλοκαιρού είδα πολύ κόσμο, οπότε θεωρώ ότι όλοι αυτοί που πήγαν εκεί έδωσαν αρκετά λεφτά στην προπώληση και περίμεναν να δουν αυτό το live.
Τάκης: Αυτή είναι η ρομαντική άποψη. Υπάρχει και η άποψη ότι ο κόσμος δεν ακούει και εγώ είμαι εκεί. Ο κόσμος ακούει μόνο ότι γίνεται hype. Για παράδειγμα όταν ήρθαν οι Isis, δεν είχαν πολύ κόσμο αλλά μετά που έγιναν όνομα μάζεψαν πολύ κόσμο. Λίγοι είναι αυτοί που στηρίζουν τις μικρές μπάντες ή που ψάχνουν να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο. Σε συνδυασμό με το οικονομικό, για αυτό βλέπεις ότι στα στέκια η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί βλέπουν μια μπάντα μόνο με μια μπύρα. Η προσέλευση του κόσμου είναι θέμα. Οι ελληνικές μπάντες έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και όπως ανέφερες πριν, αφιερώνουν χρόνο, μυαλό, χρήμα και δεν υπάρχει απήχηση. Εμείς δεν το βλέπουμε αποκαρδιωτικά. Επιμένουμε.
-Έχουμε και το φαινόμενο που το κοινό βλέπει μια μπάντα και μετά φεύγει από το μαγαζί.
Γιώργος: Αυτό με εκνευρίζει πάρα πολύ. Έχεις πάει να δεις ένα live. Δείξε λίγο σεβασμό και δες όλες τις μπάντες.
-Αυτό που συζητάμε με ανησυχεί γιατί όλη αυτή η άνθηση αν δεν στηριχτεί, κάποια στιγμή οι μπάντες δεν θα αντέξουν να υπάρχουν.
Τάκης: Είναι πράγματα και συμπεριφορές που έχουν σταματήσει να με επηρεάζουν εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς σαν μπάντα, πορευόμαστε όπως θέλουμε και παίζουμε με τον ίδιο τρόπο είτε έχει από κάτω 10 άτομα είτε είναι γεμάτος ο χώρος.
-Ποιοι είναι οι στόχοι των Automaton, εκτός της κυκλοφορίας του δίσκου;
Γιώργος: Θέλουμε να κάνουμε ένα tour στο εξωτερικό. Όταν βγει ο δίσκος θα είναι μια πολύ ωραία κίνηση να βγούμε έξω.
Νικόλας: Όταν βγει ο δίσκος θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε και τον επόμενο. Έχουμε δουλέψει πολύ και έχουμε αρκετό υλικό.
Τάκης: Αν ξεκινήσουμε τώρα, μπορεί να βγει το ’26 (γέλια).
–Κάποια στιγμή είχατε πει ότι θέλετε να καταφέρετε να βιοπορίζεστε από το doom. Ισχύει ακόμα;
Γιώργος: Είχαμε πει τέτοιο πράγμα; Ε…τότε το καταφέρνουμε (γέλια).
Νικόλας: Τώρα ο στόχος μας είναι να συνταξιοδοτηθούμε από το doom (γέλια).