AUTOMATON: “Τάλως”

Το doom/ sludge metal group, Automaton, που έχει τη βάση του στην Αθήνα κυκλοφόρησε στα μέσα Νοεμβρίου το ντεμπούτο του full length “ΤΑΛΩΣ”, το οποία αναφέρεται σε μια ζοφερή και επική ιστορία (έχει προηγηθεί το ep του 2015). Ο Τάλως κατά τη μυθολογία μας ήταν αρχαίος Γίγαντας, φτιαγμένος από μέταλλο, που περιφρουρούσε το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, τη λεβεντογέννα Κρήτη. Ο απώτερος και ο μοναδικός του σκοπός ήταν η προστασία του νησιού. Το concept των Automaton εδώ ασχολείται με το τι θα γινόταν, άμα ο Γίγαντας αυτός “ξυπνούσε” στην μοντέρνα μας εποχή με στόχο την διατήρηση της δικαιοσύνης; Οι προσευχές και οι ευχές των αδύναμων ανθρώπων θα εισακούγονταν; 

Ας φανταστούμε, κατ’ αρχάς, για μια ώρα ότι υπάρχει αβυσσαλέο σκοτάδι για τον ακροατή με το να κλείσει τα μάτια του και ότι αφήνει το άλμπουμ να παίζει στην ολότητα του. Τώρα θα μου πείτε, “γιατί σκοτάδι”; Γιατί μόνο μ’ αυτό μπορώ να παρομοιάσω τον δίσκο. Η μακροσκελής εισαγωγή του “Trip In Darkness” (ορίστε, με έμμεσο τρόπο το παραδέχεται και το ίδιο το συγκρότημα), βασισμένη σε ψυχεδελικά riffs και επιβλητικά ντραμς σημεία, κατευνάζει τον ακροατή. Θα λέγαμε πως είναι η προετοιμασία του για ένα μνημειώδη ξέσπασμα, το οποίο έρχεται με τα death και σχισμένα φωνητικά του Ζήση σε παράλληλη στιγμή με τα βαριά sludge/ doom μέρη του. Ένα έπος ψυχεδελικού doom που δημιουργεί την απόλυτη μουσική και αποπνικτική ατμόσφαιρα για τον ακροατή. “Ο Γίγαντας από ατσάλι” μαζί με τον “Τιμωρό” δημιουργούν μαύρες και άραχνες εικόνες στον παρείσακτο επισκέπτη του Τάλως.

Οι στατικοί ρυθμοί και οι ψυχεδελικές μελωδίες τους τρομάζουν τον “τυφλό” ταξιδιώτη και τον κάνουν ν’ αναρωτιέται για την ασφάλειά του. Η επιτομή του άλμπουμ, όμως, βρίσκεται στο συγκλονιστικό “Ο Τάλως Ξυπνά”. Η συμμετοχή του Ψαραντώνη στα φωνητικά και στην λύρα μπορούν με τεράστια ευχέρεια να τον τρομάξουν  και να του γεννήσουν το αίσθημα του εκστασιασμού ταυτόχρονα με τον ποιητικό χαρακτήρα του. Ωραίο πράγμα ν’ αναμειγνύεται η παράδοσή μας με τον σκληρό ήχο! Ο επίλογος του άλμπουμ και η επαναφορά του μουσικόφιλου στην πραγματικότητα με το άνοιγμα των οφθαλμών του επέρχεται με το ομώνυμο ορχηστρικό κομμάτι. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο  οι Automaton, τουλάχιστον στ’ αυτιά μου, βγαίνουν ασπροπρόσωποι.

Το “Τάλως” αποτελεί μία από τις καλύτερες εγχώριες εκπλήξεις της χρονιάς, που θα μας αποχαιρετήσει σε λίγες μέρες. ‘Ένα άλμπουμ, διαφορετικό, επιτυχημένα πειραματικό που σκοπός του είναι να βγει από τα καθιερωμένα καλούπια της metal σκηνής και να πάει το είδος ένα βήμα παραπέρα οπτικοακουστικά. Αν θέλετε πρωτοποριακά και προοδευτικά ακούσματα στην μουσική σας, τούτο εδώ το διαμάντι είναι για εσάς, αναμφισβήτητα.

621

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!