ARTIFICIAL EDEN: “Artificial Eden”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Boersma Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2020

Η Ελληνική prog metal σκηνή, δείχνει να προσθέτει ακόμη ένα ενδιαφέρον όπλο στη φαρέτρα της. Μία μπάντα που μπορεί να κλείνει σχεδόν 20 χρόνια μουσικής ζωής, μέχρι και σήμερα όμως δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει το πολυπόθητο ντεμπούτο της, την ολοκληρωμένη άποψη της progressive ιδέας της. Το “δύσκολο” 2020, φαίνεται ότι αποτελεί τη χρονιά αναφοράς για τους Artificial Eden και την αρχή ενός μουσικού ταξιδιού γεμάτου ηχητικές εκπλήξεις και έξυπνες μελωδίες, αρχής γενομένης από το ομώνυμο album του group.

Ίσως κάποιοι πιο “μπασμένοι” στο χώρο του progressive metal, γνωρίζουν το σχήμα υπό το πρώτο όνομά του Quadra, όταν και σχηματίστηκε εκεί γύρω στο 2002-2003. Σίγουρα οι εμφανίσεις στο πλάι καταξιωμένων καλλιτεχνών της metal σκηνής όπως οι Rotting Christ, ο Paul DiAnno, οι Enforcer και ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος κιθαρίστας Prashant Aswani, δεν αφήνουν περιθώρια για την αμφισβήτηση του πηγαίου ταλέντου του group που από νωρίς είχε διεισδύσει στα ’90s prog “απόκρυφα” μονοπάτια της “σκληρής” μουσικής. Όταν πλέον είχαν κατασταλάξει ηχητικά, ήρθε και η αλλαγή του ονόματος που έμελλε να φέρει έναν πιο “ούριο άνεμο” για τη μπάντα, παρέα με το ντεμπούτο της “Artificial Eden”.

Αυτό που δείχνουν να σέβονται και να αποζητούν οι Artificial Eden, είναι η τεχνική αρτιότητα των prog “μαστόρων” Dream Theater, όπως και το έντονο μελωδικό feeling των ετέρων prog/power γιγάντων Fates Warning και όλο αυτό το εγχείρημα να συνοδεύεται από γεμάτα hard rock solos που θα μετατρέπουν τα κομμάτια σε αυτόνομες ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Το “Artificial Eden” είναι πραγματικά γεμάτο από τέτοια τραγούδια, τα οποία δε χάνονται στην αρίθμηση ή στη σειρά, αφού λόγω της δομής που οι δημιουργοί τους έδωσαν μοιάζουν να είναι ανεξάρτητα και όμως να συνδέονται μεταξύ τους ηχητικά, συνθετικά και ατμοσφαιρικά. Οι Artificial Eden βγάζουν τα όποια ’90s ακούσματά τους, με έναν πιο “μοντέρνο”, πιο σύγχρονο τρόπο και φυσικά με την κατάλληλη παραγωγή.

Φαντάζομαι ότι τα 6 μόλις κομμάτια του δίσκου, ίσως δεν σας πείσουν ότι μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο το τί “σκαρφίστηκαν” μουσικά οι Έλληνες progsters. Ίσως θεωρήσετε λίγες τις ιδέες αριθμητικά. Είναι σίγουρο όμως ότι μόλις αρχίσετε να ακούτε το album, όλες αυτές οι αμφιβολίες θα πάνε “περίπατο” αφού το ταλέντο και η συνθετική ευστροφία των Artificial Eden, μαζί με τις τρομερές ικανότητες της μπάντας, δε θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να πείσουν ότι το ομώνυμο ντεμπούτο τους βρίθει prog ποιότητας. Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις έναν δίσκο, που περιέχει prog feeling αλά Fates Warning στο ομώνυμο κομμάτι, την τεχνική αρτιότητα των Dream Theater στα “Thoughts”και “Lies Between The Lines”, τη ’90s prog/power-ιά στο “Poor Desire”, τη μελωδικότητα στο “Day Of Tears” και μία ιδιαίτερη επική ατμόσφαιρα στο 12λεπτο “Land Of Depression”, αν όχι ποιοτικό; Προσωπικά θεωρώ ότι το “Artificial Eden” έχει βρει το ρυθμό της prog/power σκηνής της εποχής μας και κινείται πλέον σε ιδιοσυχνότητα και εμείς φαντάζουμε ανίκανοι να “προστατευτούμε” από αυτό. Μία απορία μόνο, θέλουμε να “προστατευτούμε” όμως;

Το “Artificial Eden” είναι ό,τι πιο κοντινό στα progressive θέλω ακόμη και των πιο απαιτητικών οπαδών. Είναι “ντυμένο” με τις πιο αξιόλογες ’90s επιρροές και σφυρηλατημένο στην τωρινή μουσική τεχνολογία, στις τωρινές μουσικές συνθήκες. Μοιάζει με το μελλοντικό prog/power βήμα; Θα μπορούσε. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα album που το απολαμβάνεις εν τη γενέσει του, έναν ήχο που θα στροβιλίζεται στο μυαλό σου όσα χρόνια και αν περάσουν. Αν όχι η καλύτερη, σίγουρα από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς στο χώρο του (άλλωστε υπάρχει και το νέο Fates Warning).

Facebook: https://www.facebook.com/artificialedenofficial/

703

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.