ARNAUT PAVLE: “Transylvanian Glare”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Mystiskaos/ Amor Fati Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023

O κύριος Πάβλε εκ Σερβίας ήταν αυτό που στη γλώσσα μας λέμε “κλεφταρματολός”, και ο θρύλος λέει πως μετά θάνατον έγινε βρικόλακας, μεταφέροντας την επιδημία βαμπιρισμού σε 16 άτομα του χωριού του. Το όνομά του και η ιστορία του εμπνέουν το φινλανδικό σχήμα Arnaut Pavle να παίξει πατροπαράδοτο, ωμό black metal, μεταξύ πρώτο και δεύτερου κύματος. Τέσσερα χρόνια μετά το ομώνυμο ντεμπούτο τους, οι Arnaut Pavle έρχονται με φόρα να σου αφήσουν το σημάδι στον λαιμό, με το ισοπεδωτικό “Transylvanian Glare”.

Συνεχίζοντας τη βαμπιρική, αντιχριστιανική θεματολογία και με τον J. Buczarski των Mare Cognitum στην παραγωγή, το δεύτερο ολοκληρωμένο πόνημά τους έρχεται να επιβεβαιώσει την επιρροή του hardcore punk στο black metal. Καβαλάμε, λοιπόν, τις πλάτες των νυχτερίδων του εξωφύλλου και πετάμε μέσα στο σκοτάδι, πίσω στην εποχή που το “Transylvanian Hunger” των Darkthrone και το “De Mysteriis dom Sathanas” των Mayhem έσπαγαν τις μουσικές νόρμες που υπήρχαν ως τότε. Οι Arnaut Pavle θα θεωρούνταν ήδη κλασικοί αν κυκλοφορούσαν αυτό το album τότε, ενώ τώρα απλώς αναβιώνουν με τον πλέον γαμιστερό τρόπο το πατροπαράδοτο, μαυροφορεμένο metal.

Ανάμεσα σε κιθάρες-ξυράφια και τυμπανιστικά blastbeats, έρχονται όμορφα mid-tempo breakdowns, αβυσσαλέοι τούπα-τούπα ρυθμοί και d-beats που προδίδουν την αναμενόμενη αγάπη στη δυσαρμονία των Discharge. Η παραγωγή είναι πιο καθαρή πλέον και στοχεύει στις θύμησες των αρχών των 90s, ενώ παράλληλα επιτρέπει στις φοβερές μελωδίες, τα αρπίσματα της κιθάρας και τα εμπνευσμένα riffs να λάμπουν μέσα στο σκοτάδι της αβύσσου που έχουν δημιουργήσει οι Παύλοι.

Από το εξώφυλλο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, οι Arnaut Pavle έχουν πετύχει στο έπακρο τον στόχο τους. Το αποτέλεσμα είναι να αποζητάς συνεχώς την αραχνιασμένη συντροφιά τους και τα ευκολομνημόνευτα κομμάτια είναι ικανά να κερδίσουν τον χρόνο. Εξάλλου, τα βαμπίρ ζουν εσαεί…

Μη φοβάσαι, να σε μυρίσει θέλει!

Bandcamp: https://arnautpavle.bandcamp.com/

229

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2108 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.