ANIMALS AS LEADERS: “Parrhesia”

ALBUM

Είδος: Instrumental Progressive Metal
Δισκογραφική: Sumerian Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Η αλήθεια είναι ότι έχουν δει το όνομά τους να μεγαλώνει πολύ τα τελευταία χρόνια, πολύ δικαίως για τον γράφοντα. Μιλάμε για τους Αμερικανούς Animals As Leaders, από τους σπουδαιότερους εκφραστές του υπερτεχνικού metal, μια ομάδα από μουσικούς επιστήμονες οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν έχουν σταματήσει να παράγουν φοβερές (για το είδος) δουλειές και να ανεβάζουν τον πήχη της εκτελεστικής δεινότητας λίγο πιο ψηλά σε κάθε τους εξελικτικό βήμα.

Από την άλλη, ο γράφοντας ήταν πάντα υπέρ της τραγουδοποιΐας πρώτιστα, η μονόχνωτη επίδειξη δυνατοτήτων ούτως ή άλλως δεν λέει τίποτα από μόνη της ούσα μια φλύαρη συνέπεια όλων αυτών των ταλέντων που μοιάζει να έχουν γεννηθεί με μια παρτιτούρα στο χέρι. Οπότε για να δούμε τι παίζεται στο νέο album “Parrhesia” και κατά πόσο οι Animals είναι ακόμη ικανοί να ξετινάξουν έναν εγκέφαλο με τα καμώματά τους.

Σαν δεδομένο φίλε ακροατή πρέπει να λάβεις τον απολύτως τέλειο ήχο, κάτι που βοηθάει πολύ στο να μη χάσεις το τόπι μέσα σ’αυτόν τον χείμαρρο τεχνικών δομών και μελωδιών που παρουσιάζουν οι κύριοι Tosin Abasi και Javier Reyes. Ρυθμικώς μπορείς να δεχτείς επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι που αποτελεί ορισμό του progressive μουσικής. Άρρητοι χρόνοι από τον Matt Garstka, αλλάγές μέτρων αστραπιαία με μαεστρία και εμφανής απορία για το πως στο διάολο γίνεται να τα αναπαράγεις όλα αυτά σε live συνθήκες και να είσαι αλάνθαστος. Πραγματικά μένεις με ανοιχτό το στόμα ακούγοντας κομμάτια σαν το “Red Miso” ή τα “Monomyth”, “Micro-Aggressions” (ενδεικτικά, δεν υπάρχει λόγος να αραδιάζω τίτλους, όλες οι συνθέσεις είναι και σε ίδιο μοτίβο μα και σε ίδιο επίπεδο).

Αν ψάξεις να βρεις εικαστικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη δικογραφία τους, θα έλεγα ότι η μπάντα κινείται σε πιο “mainstream” οδούς (αδόκιμος όρος για ένα σχήμα σαν τους Animals αλλά και γενικά όταν μιλάμε για μια prog / djent experimental μπάντα), με πιο smooth συνθετική άποψη και ίσως λίγο πιο εύληπτη για τον μέσο ακροατή.

Φυσικά οι φίλοι του είδους, οι πάσης φύσεως βιρτουόζοι που τη βρίσκουν με οχταδάχτυλες συγχορδίες, παύσεις 16ου, παραληρηματικά arpeggios και γενικώς ακροατές που τη βρίσκουν με θέματα ultra δυσκολίας λαβυρινθοειδούς ροής στη μουσική τους, θα ενθουσιαστούν με το “Parrhesia”. Μα άλλωστε σε αυτούς απευθύνονται οι Animals As Leaders αν και όπως προανέφερα, ίσως συγκινήσει και πιο ορθόδοξους ακροατές μιας και δεν παύει να είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον album. Είναι θέμα μουσικού χαρακτήρος οπότε τσεκάρεις φίλε μου και σχηματίζεις γνώμη μόνος σου.

Facebook: https://www.facebook.com/animalsasleaders

559

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.