Εκδοτική: Earth Island Books
Ημ. κυκλοφορίας: 22 Φεβρουαρίου 2022
Έφτασε αρκετά νωρίς στα χέρια μου αφού το είχα προπαραγγείλει, αλλά ήθελα αυτή τη φορά να το έχω τελειώσει πριν πω τη γνώμη μου για μια ακόμη εντυπωσιακή δουλειά του Αλέξανδρου.
Το “Crossover: The Edge where Hardcore, Punk and Metal Collide” το λάτρεψα και ανακάλυψα πολλά όμορφα συγκροτήματα που είχαν περάσει απαρατήρητα την τότε εποχή που δεν είχα την ευχέρεια να γκουγκλάρουμε ή να τσεκάρουμε στο Youtube. Στη συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει τον Νοέμβριο του 2019 (link), είχε αποκαλύψει πως δούλευε πάνω σε δυο ακόμη βιβλία. Το πρώτο το έχω πλέον στα χέρια μου, το άλλο μας το ανακοίνωσε πρόσφατα και θα έχει να κάνει με τη DIY US metal σκηνή.
Στο ψητό λοιπόν. Το “We Can Be The New Wind” είναι κατά κάποιο τρόπο η φυσική συνέχεια του προηγουμένου αν και εν μέρει τρέχει παράλληλα στον χρόνο. Μέσα του μπορούμε να δούμε και την μετεξέλιξη κάποιων συγκροτημάτων σε πιο μελωδικό χαρακτήρα, αλλά και κάποια άλλα που είχαν από πιο νωρίς αλλάξει το ύφος, κινούμενα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο των τελών του ‘70-αρχών του ‘80.
Η δομή του βιβλίου ίδιας φιλοσοφίας με τον προκάτοχό του, γραμμένο και αυτό στα αγγλικά, με γεωγραφική ταξινόμηση των σχημάτων και φυσικά με την προσωπική γνώμη του συγγραφέα για καθένα από αυτά. Ο όγκος του παρόντος σχεδόν διπλάσιος, αφού οι “συμμετέχοντες” ανοίχτηκαν πολύ περισσότερο στις συνεντεύξεις τους και επίσης επειδή μουσικά μιλάμε για περισσότερες αλληλεπιδράσεις. Όπως λέει και ο δευτερεύων τίτλος του, πραγματεύεται την αλληλεπίδραση του punk, του hardcore punk, του power pop και του neo-garage με την alternative rock στα 80’s και πιστέψτε με θα ανακαλύψετε τεράστιους θησαυρούς στις σελίδες του.
Προλογίζει, εκτός από τον Αλέξανδρο, και ο “Wise Mike” Gitter (xXx Fanzine, τώρα στη Century Media Records), ο οποίος βοηθάει πραγματικά τον αναγνώστη να κατανοήσει το ταξίδι το οποίο ξεκινάει. Και αντίθετα από το προηγούμενο, ξεκινάει στα δυτικά των ΗΠΑ με τους 7 seconds (το Crossover που είχε στα ανατολικά τους Agnostic Front). Οι 7 Seconds δεν ήταν τυχαία επιλογή για πρώτο συγκρότημα αφού το album τους που έδωσε το έναυσμα για το βιβλίο ήταν το ομώνυμο “New Wind”, στο οποίο οι 7 Seconds ρέπουν περισσότερο προς τη μελωδία.
Η συνέχεια κρύβει συγκροτήματα με τεράστια ποικιλία από τους Screaming Trees, Savage Republic ως τους Husker Du, Replacements, Minutemen που δεν σου φτάνει το 24ωρο για να ανακαλύψεις κάθε τους πτυχή.
Το εξώφυλλο δε, μοναδικά σκιτσογραφημένο από τον Brian Walsby με κάποιους από τους ήρωες που περιγράφονται ή μιλούν στις σελίδες του, ενώ στο τέλος μια λίστα με τα SOS albums για να ξέρεις τουλάχιστον από που να αρχίσεις.
Απόλαυσα όσο τίποτα άλλο την πορεία μου στις σειρές αυτού του εξαιρετικού ανθολογίου, το οποίο όπως και το προηγούμενο σε βοηθάει να βάλεις κάποια ακόμη κομμάτια του παζλ στη θέση τους και να γίνουν όλα λίγο καθαρότερα. Η έκπληξη κρυβόταν στο τέλος όταν είδα πως ο Αλέξανδρος συμπεριέλαβε και μένα στις ευχαριστίες. Δεν θα σταματήσω να του λέω και εγώ ευχαριστώ που με έβαλε στην πρίζα και έμαθα τόσες μουσικές που αγνοούσα. Θα παραγγείλω και το επόμενο βιβλίο του με το που θα σκάσει μύτη χωρίς καν να δω τον τίτλο.
Παραπάνω από 160 μπάντες μιλάνε και πάνω από χίλιες συνολικά παρουσιάζονται σε ένα έργο τεράστιο και σαν παρακαταθήκη και σαν εργασία. Ο Αλέξανδρος ξεπέρασε και πάλι κυριολεκτικά, τον εαυτό του και μεταδίδει την αγάπη για τη μουσική απευθείας, ακόμα και σε όσους απλά θα ξεφυλλίσουν το παρόν.
Υ.Γ. Το αγαπημένο μου συγκρότημα από όσα είχα προσπεράσει/χάσει ήταν οι Marginal Man. O επίλογος δικός τους.
–https://www.earthislandbooks.com/product-page/we-can-be-the-new-wind-by-alex-anesiadis
859