ACID’ s TRIP: “Strings of Soul”

ALBUM

Είδος: Hard/acid rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Μαΐου 2021

Από τις πιο πρόσφατες, αλλά διόλου τυχαίες προσθήκες, στον κατάλογο συγκροτημάτων της Heavy Psych Sounds αποτελούν οι Σουηδοί Acid’ s Trip εκ του Gothenburg ορμώμενοι με τις speed-άτες rock ‘n’ roll μελωδίες τους, τα ρυθμικά riff τους και μια Αμερικάνικη chopper κουλτούρα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται να τους ακολουθεί.

Η μπάντα μπορεί να ιδρύθηκε προσφάτως περί τα τέλη του 2018, όμως τα μέλη της είναι «παλιές καραβάνες» στο Σουηδικό «κουρμπέτι», με την Acid να είναι πρώην μέλος των επίσης Σουηδών Honeymoon Disease και παλιότερα μέλος και των The Thrill Warriors (μαζί με την έτερη κιθαρίστρια των Honeymoon, Jenna Copter).

Κάτι οι «εκρηκτικές» τους ζωντανές εμφανίσεις, το αξιόλογο μουσικό τους pedigree (σε συνδυασμό με τον ντόρο που δημιούργησαν με τη μουσική τους), δεν άργησαν να τραβήξουν τα βλέμματα του Ιταλικού label και να βρουν σύντομα «δισκογραφική στέγη».

Οι συνθέσεις του δίσκου είναι λες και βγήκαν από κάποιο χρονοντούλαπο στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δεκαετιών ’70 και ’90, ενώ και τα ίδια μέλη της μπάντας θαρρείς πως ξεπήδησαν από βεστιάριο retro ρούχων ή το dressing room του Woodstock, δεδομένου ότι και οι στυλιστικές επιλογές και το attitude είναι εφάμιλλες με το μουσικό προσανατολισμό, αποπνέοντας και τα δύο μαζί μια cult αύρα με ταινία γνησιότητας.

Το συγκρότημα «παίζει μπαλίτσα» (όπως θα έλεγε και κάποιος sport caster) σε διηπειρωτικό ταμπλό μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ιρλανδίας (με τη διπλή κιθαριστική εισβολή να αναβιώνει τη χαμένη αίγλη των Thin Lizzy και τον ήχο “σήμα κατατεθέν” των Robertson και Gorham), Σουηδίας και ίσως και λίγο από Αγγλία (στο “No More Fucks” συγκεκριμένα λίγο έλειψε να μας πιάσει Maiden-ική φρενίτιδα και να φωνάξουμε Invaders στο ρεφρέν).

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ενός φανταστικού συναυλιακού stage πάνω από τον Ατλαντικό, οπού ξεδιπλώνεται το ταλέντο των μελών καθώς οργιάζουν «ασελγώντας» πάνω στα όργανά τους, με το αποτέλεσμα να είναι ηλεκτρισμένο και συνάμα εκρηκτικό και ερωτικό, και το συναίσθημα να «ρέει» άφθονο.

Η θεματολογία των τραγουδιών με ολίγον τι από occult και απαραίτητες δόσεις ψυχεδέλειας παραπέμπουν στον Rocky Erickson, ενώ στο άκουσμα και μόνο του στίχου “Don’ t Fear The Reaper” στο ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, σε οδηγούν ευθέως σε μονόδρομο με προορισμό τους Blue Oyster Cult.

Πάντως το κουαρτέτο δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του και διατυμπανίζει τις επιρροές του κάνοντάς το απροκάλυπτα, είτε μέσα από τις νότες είτε μέσα από τους τίτλους των κομματιών. Έτσι, όταν ονομάζεις το κομμάτι σου “The Kiss Riff” καλό θα είναι να μπορείς να το υποστηρίξεις και οι εν λόγω Σουηδοί το κάνουν και βγάζουν αυτήν την Kiss λάμψη στις σωστές αναλογίες χωρίς να φτάνουν στα όρια του “kitch”.

Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι Acid’ s Trip είναι υπέρμαχοι της ρήσης “Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει…”. Καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ επιστρέφουν στις ρίζες τους, τιμώντας τις μουσικές παραδόσεις της χώρας τους (και της Σκανδιναβικής σκηνής γενικότερα) και εμπλουτίζουν τα τραγούδια τους με την ηλεκτρίζουσα Hellacopters ενέργεια.

Last but not least, έρχεται να συμπληρώσει την μουσική εξίσωση η μαγευτική φωνή της Acid, η οποία «ντύνει» τα τραγούδια με την ιδιαίτερα «μεστή» χροιά της, ερχόμενη σε αντίθεση με την «άγρια» ομορφιά της, και το σημαντικό χωρίς να τα επισκιάζει επ’ ουδενί. Κάνε εικόνα την φωνή της Mariska Veres, στο κορμί της Shamaya Otep, με τον τσαμπουκά της Ruyter Suys χωρίς ψυχοτρόπα και με αρκετές δόσεις αλκοόλ και είσαι μέσα.

Εν κατακλείδι, το “Strings of Soul” (όνομα και πράγμα) απλώνει τις χορδές τους σαν νήματα μαριονετίστα και θα σε κάνει υποχείριο (και ίσως η μοναδική φορά που θα το θέλεις πραγματικά) του σε ένα ατόφιο rock ‘n’ roll ξεφάντωμα, για όσο διαρκεί και για όσες φορές το επιλέξεις.

Αρκετά εθιστικό με απώτερο σκοπό τη διασκέδαση, χωρίς επιπτώσεις στην σωματική υγεία παρά μόνο στην ψυχική.

Facebook: https://www.facebook.com/acidstripband
Instagram: https://www.instagram.com/acidstrip_official/

1067

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...