ABSENSE: “XV”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Νοεμβρίου 2020

Άλλο ένα δισκογραφικό ντεμπούτο από μια μπάντα που ακολουθεί σύγχρονες φόρμουλες και με το καλημέρα φανερώνει αρκετό ταλέντο, τουλάχιστον ως προς τη συρραφή των επιρροών τους. H αναφορά για τους Αθηναίους Absense που στο EP “XV” παρουσιάζουν πολύ καλά στοιχεία και με το καλημέρα δημιουργούν προσδοκίες.

Η μπάντα κινείται σε ένα υβριδικό χώρο αναμειγνύοντας ορθόδοξο μελωδικό death metal (και ευρωπαϊκής αλλά και αμερικανικής κοπής) με hardcore μπολιάσματα και αυτό λειτουργεί δισυπόστατα. Και εξηγούμαι.
Υπάρχουν κομμάτια στα οποία το αποτέλεσμα είναι εξωφρενικά καλό όπως στα “Of Lies” και “Crawl” που αποδίδεται με αξιοπρέπεια ένα tribute στους Dark Tranquillity / In Flames και τους At The Gates (αντιστοίχως) της χρυσής εποχής τους όπως και το “Departure” που “αμερικανίζει” θυμίζοντας τους θεούληδες Darkest Hour και Machine Head. Γρήγορα, δυναμικά, με φοβερό riffing από τους Δημήτρη Σακελλάρη και Ηλία Κρασσά και σαρωτικούς ρυθμούς από τους Ευθύμη Μάλλιο (μπάσο) και Δευκαλίων Δήμο (drums). Yψηλότατη επίσης και η απόδοση από την Νεφέλη Πίσχου η οποία είτε στα clean είτε στα growls της, ερμηνεύει με πάθος 20 μουσάτων ταβλαδόρων όταν τους πιάνεις την παραμάνα. Δυναμικότατη και ιδανική με λίγα λόγια για το background που παράγουν οι mates της.

Η ένστασή μου (προσωπική λόξα πάνω απ’ όλα, δεν κρίνω τη συνθετική άποψη της μπάντας) ή μάλλον η αίσθηση που έλαβα από το υλικό των Absense είναι ότι τα βαριά και ογκώδη hardcore slow / mid tempo δρουν πολύ καλά όταν έχουν αυτοτελή σχετικά οντότητα όπως π.χ. στα “Bleed to Death” και “Once Upon a Crime”, αλλά στα speed μέρη μάλλον διακόπτουν τη σαρωτική ροή των αρχικών riffs, θα μπορούσαν να λείπουν ή έστω να χρησιμοποιηθούν αλλιώς.

Γεγονός πάντως είναι ότι το “XV” είναι αξιοπρεπέστατη debut προσπάθεια γι’ αυτό το νεότευκτο σχήμα το οποίο ίσως και να ψάχνει τα πατήματά του. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το “έχουν” πιο πολύ στο ύφος του ορθόδοξου, υπερηχητικού death metal στο οποίο διέκρινα πολύ ταλέντο στη τραγουδοποιΐα (για να ακριβολογήσω αυτά τα ηχοτόπια περιμένω από τους Dark Tranquillity εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον), οι ιδέες τους ειναι συναρπαστικές και απολύτως εκτιμητέες για έναν fan του είδους (όπως είναι και ο γράφων). Κάτι μου λέει ότι με την επόμενη full length δουλειά θα δώσουν τις οριστικές κατευθύνσεις τους. Όποιες κι αν είναι αυτές, το EP δείχνει μια αξιοπρόσεκτη, φερέλπιδα μπάντα. Πρόσημο πολύ θετικό.

Facebook: https://www.facebook.com/AbsenseOfficial/
Bandcamp: https://absenseband.bandcamp.com/releases

718

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1160 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.