ANATHEMA: “We’re Here Because We’re Here”

Με το πέρασμα του χρόνου και με την σταθερή πορεία μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια που οι ANATHEMA ξέρουν πολύ καλά τις διαδρομές, είναι απόλυτα βέβαιο πως μαγνητίζεσαι να κάνεις την παρουσίαση του νέου (μετά από αρκετά χρόνια) άλμπουμ τους WereHereBecauseWereHere.

Είμαστε εδώ γιατί είμαστε εδώ…γιατί υπάρχει λόγος, πάντα υπάρχει λόγος. “… Ανάθεμα στην γνώση και στην πληροφόρηση, ανάθεμα στα ταξίδια που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τον υπόλοιπο κόσμο και να τον θαυμάζουμε ή και να τον ζηλεύουμε. Ανάθεμα στην πρόοδο και στα καλά της, ανάθεμα στον πλούτο που αποδυνάμωσε τις επιθυμίες μας, ανάθεμα στο όχι και στο μη που έπνιξαν την τρέλα μας στην γέννηση της, ανάθεμα στην αγάπη που μας ευνούχισε….” (K.T) Οι ANATHEMA ανήκουν στις περιπτώσεις εκείνες που εξιτάρεσαι όταν ασχολείσαι μαζί τους. Παρεμβάσεις, μεταλλάξεις και διαφορετικότητα κατά καιρούς, κάνουν την μπάντα να ηχεί σαν φρενοβλαβής που ισορροπεί πάνω σε νότες ενός εσωστρεφούς πενταγράμμου. Είναι από τις μπάντες που σε διχάζουν. Ή τους λατρεύεις και κόβεσαι για τις δημιουργίες τους ή τους έχεις αφήσει στο παρελθόν και τους προσπερνάς. Στην γνωστή γλυκιά μελαγχολία συνεχίζουν και σε αυτό το άλμπουμ, χρόνια μετά, σφραγίζοντας για άλλη μια φορά τον φάκελο “ εσωτερική αναζήτηση”. ThinAir σε midtempo με μια πανέμορφη ανάβαση από ένα σημείο και έπειτα.Summernighthorizonπραγματικά από τα πιο εκπληκτικά σημεία του άλμπουμ, κομμάτι με αντιθέσεις, αντρικά και γυναικεία φωνητικά σε συνδυασμό με τις δυνατές ανυψώσεις του πιάνου που σε κάνουν να το νιώσεις καλά. DreamingLight πέφτουν λιγάκι οι ρυθμοί, πολύ καλή σύνθεση και πανέμορφη η εισχώρηση post ήχων που ταιριάζουν άψογα. Everything γλυκό κομμάτι -γνωστό από τα παλιά- με το βάρος στην μουσική, μοναδικό. AngelsWalkAmongUs πολύ δυναμικό με έντονη στιχουργική σύνθεση, και τα γνωστά χαρακτηριστικά πλέον διπλά φωνητικά. Presence αφήγηση, αρμόνιο, κιθάρα και την φωνή της Lee να σε ταξιδεύει με μια φράση της και μόνο. Τι άλλο? ASimpleMistake πανέμορφο από όλες τις πλευρές. Στιχουργικά, μουσικά, στην ολότητα του μια ανατριχίλα έτσι κι αλλιώς. Από τα 2/3 του κομματιού και κάτω “ o χρόνος θα μπορούσε να είναι η απάντηση, πιάσε την ευκαιρία, χάσε τα όλα” απλά συγκλονιστικό. GetOffGetOut έξυπνο ξεκίνημα μα τα γνωστά συμπλέγματα κιθαριστικών σημείων και βραχνών φωνών, δυναμικό. Universal το κομμάτι αυτό σίγουρα είναι από τα γερά χαρτιά του άλμπουμ. Ατμοσφαιρικό, μελαγχολικό με φωνητικά που σε ταξιδεύουν σε dub σπηλιές, με πλήκτρα και έντονη την παρουσία του βιολιού. Λίγο κοντά στην μέση η κιθάρα ξεσπάει σε σημείο που θα σε γονατίσει και εκεί θα έρθει η λύτρωση με το πιάνο. Λατρεμένες ορχηστρικές διαδρομές. Hindsightυπέροχο instrumental κομμάτι, η κιθάρα σου δίνει την αίσθηση πως σου τραγουδάει τους στίχους που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί επάνω του. Το ταξίδι κάπου εδώ τελειώνει. Ή συνεχίζεις αν θέλεις, ή κατεβαίνεις, να μείνεις μαζί τους ή να αλλάξεις τρένο, να αδιαφορήσεις ή να επιμένειςνα τους λατρεύεις. ΜοναδικοίANATHEMA.

I hold out my hand just to touch you, and all that I know is I love you, a vision a promise of heaven, a reason for being forever, you’re just a whisper away” (Thin Air)


445