TUOMAS HOLOPAINEN: “Music Inspired by the Life and Times of Scrooge”

Ένας από τους καλύτερους συγγραφείς και σχεδιαστές comic books όπως ο Don Rosa προχώρησε στην έκδοση του The Life and Times of Scrooge McDuck πίσω στο 1995.

Πρόκειται για μια από τις βίβλους της μοντέρνας Disney και σίγουρα η καλύτερη αποτύπωση ολόκληρης της ιστορίας ενός από τους εμβλυματικότερους χαρακτήρες της.

Ο Tuomas Holopainen, γνωστός κυρίως μέσα από την συνεχώς μεταβαλλόμενη ιστορία των Nightwish, έχει υπάρξει σαν μουσικός παραγωγός, συγγραφέας, σεναριογράφος και… μεγάλος οπαδός του κόσμου της Disney. Η δουλειά του λοιπόν θα μπορούσε να θεωρηθεί αναπόφευκτα συνδεδεμένη με αυτή του Don Rosa σε κάποιο σημείο της ζωής του, κάτι που ο ίδιος σίγουρα γνώριζε και ονειρευόταν. Κάπως έτσι προκύπτει τώρα το “Music Inspired by the Life and Times of Scrooge”, στο οποίο στέκεται σαν παραγωγός, συνθέτης και πιανίστας.

Στα credits του δίσκου υπάρχουν ορισμένα ονόματα ακόμα, στα πιο ενδιαφέροντα όμως ξεχωρίζουν οι Tony Kakko (Sonata Arctica), Alan Reid (Battlefield Band) και Troy Donockley (Nightwish).

Το “Music Inspired by the Life and Times of Scrooge” θα μπορούσε να αποτελέσει το soundtrack της πιθανής κινηματογραφικής μεταφοράς του The Life and Times of Scrooge McDuck σε μια πιο gothic και επική εκδοχή των γεγονότων που αποτύπωσε ο Don Rosa. Οι συνθέσεις του βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον βηματισμό του comic book, η σειρά τους ακολουθεί τα πιο βασικά κεφάλαια του βιβλίου και καταφέρνουν να μεταμορφώσουν την εικόνα σε ήχο πολύ εύκολα και με επιτυχία.

Η μουσική έχει σκοπό να ακούγεται παραμυθένια, είτε αυτό συμβαίνει από σκοτεινές ηχητικές στιγμές, είτε από πιο ευχάριστες, παιχνιδιάρικες και αισιόδοξες. Τα πλήκτρα του Holopainen κρατούν την πρωτιά σ’ αυτή την πορεία, όπως ήταν φυσικό δηλαδή, καθορίζοντας την διάθεση ολόκληρου του εκάστοτε κομματιού ανάλογα με την περίσταση. Το γεγονός αυτό περιέχεται σε μόλις ένα μέρος της αμέριστης προσοχής που δόθηκε στην μουσική αναβίωση του σπουδαίου έργου του Rosa.

Αναπόφευκτα θα μιλήσουμε για το “Music Inspired by the Life and Times of Scrooge” και σε συνάρτηση με τους Nightwish. Εννοείται πως υπάρχουν πολλές στιγμές που θα θυμίσουν κάποια κομμάτια και σίγουρα τα συναισθήματα που προάγουν τα ίδια κομμάτια του φινλανδικού συγκροτήματος. Τόσο στις λίγες συνθέσεις με φωνητικά, όσο και στο πιάνο που γεμίζει το album με την θέρμη του female fronted group που λατρεύεται από πολλούς. Την ίδια στιγμή όμως, ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν, μιλάμε σίγουρα για ένα album που αποστασιοποιείται, στέκεται από μόνο του στον δικό του σκοπό, εξιλεώνοντας εν τέλει τον δημιουργό του και το ίδιο το comic book στο οποίο στηρίζεται.

Ο Tuomas Holopainen κυκλοφορεί το πρώτο solo έργο του και καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολοκαίνουργιο κόσμο μαγείας, φαντασίας, συναισθημάτων, παραμυθιών και συγκίνησης. Ότι πρέπει για κάτι που συσχετίζεται με τον ακόμα μεγαλύτερο κόσμο της Disney. Τόσο μουσικά, όσο και ιδεολογικά, ο φετινός δίσκος του Φινλανδού συνθέτη φέρει δύναμη και ποιότητα από τις λίγες.

625