DARK AWAKE: “Soil, Blood… And The Reaping Of Light”

Ένα εντελώς πειραματικό δισκάκι έπεσε στα χέρια μου πριν από λίγες μέρες, το “Soil, Blood… And The Reaping Of Light”, δημιούργημα των (ή μάλλον του, μια και είναι ένα one man project, ενός τύπου που ονομάζεται Shelmerdine VI και έχει αναλάβει τα πάντα σ’ αυτήν την κυκλοφορία) Dark Awake. Είναι η τρίτη κυκλοφορία του σχήματος μετά τα “Meseonas” του 2008 και του περυσινού “Epi Thanaton”.

To album, είναι μια συλλογή μεταποκαλυπτικών ηχοτοπίων, μια αντισυμβατική καλλιτεχνική προσπάθεια ενορχηστρωμένων soundtrack θεμάτων, χωρίς συγκεκριμένες καταβολές που θα μπορούσες να ονομάσεις “επιρροές”, γιατί αυτές συναντούνται σε εξωμουσικές αφετηρίες. Τελετουργικές ατμόσφαιρες, ψαλμωδίες, απαγγελίες, occult φόντα με πάρα πολλά κοινά σημεία με την “Teachings In Silence” ασάφεια των Ulver, σφήνες από πεδία πολεμικών μαχών που μου φέρνουν στο νου τις “Vera Lynn” και “Bring The Boys Back Home” στιγμές των Pink Floyd, Kraftwerk synth παρεμβολές σε σημεία, minimal piano κενότητες και μια μόνιμη ομιχλώδης horror δυναμική.

Ο Shelmerdine VI, παίζει όλα τα όργανα που ακούγονται κατά διαστήματα, έχει κάνει όλη την ενορχήστρωση και έχει αναλάβει και την παραγωγή, η οποία είναι πολύ καλή για τις δονήσεις που θέλει να περάσει μέσα από το ακουστικό thriller που έχει σκηνοθετήσει.

Για το συγκεκριμένο ύφος, το “Soil, Blood… And The Reaping Of Light” μου άρεσε. Υποθέτω ότι το κοινό που θα εκτιμήσει την εν λόγω δουλειά, ανήκει στα πολύ περιορισμένα, η δουλειά των Dark Awake καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να γίνει κτήμα όλων. Προϋποθέτει πολύ προσωπικό σκοτάδι για να λάμψει, αν και ο οποιοσδήποτε, είτε εσκεμμένα είτε ακούσια, θέσει υπό συνείδηση τον κόσμο που ζει και πορεύεται, θα ταυτιστεί με τη συναισθηματική ευστοχία των εικόνων που παράγει το album.

Αν θέλεις συγγενικά ακούσματα θα σου πρότεινα το “Yggdrasil” των Wardruna, το “Lux” των Afenginn, το “Sseennsseess” των Circle, όλες πολύ πρόσφατες κυκλοφορίες (και ίσως η ένδειξη μιας τάσης προς αυτήν την πτυχή του ήχου). Αξιόλογη δουλειά αλλά σε εντελώς άλλο Σύμπαν σε σχέση με έννοιες όπως “θετικισμός” και “ελπίδα” και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη.

421

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.