TYR: "Valkyrja"

Έβδομο full-length album από τους αγαπημένους folk-άκηδες ονόματι, Týr (Θεός του νόμου και της δικαιοσύνης σ τη Σκανδιναβική μυθολογία).

Ενεργή μπάντα από το ’98, με αρκετά ωραία βήματα στον τομέα τους. Ναι είναι άλλη μια μπάντα της οποίας το έργο βασίζεται σε όλο το θέμα “..WE ARE VIKINGS! AAAAAGHHHRR! WAR! SHUT UP OR WE CONSUME YOUR INTESTINES..!”, τη μυθολογία και την σχετική ιστορία φυσικά (πόσο παίζει να έχω βαρεθεί να το γράφω αυτό…?).

Το “Valkyrja” είναι ένα concept album βασισμένο σε έναν ανώνυμο Βίκινγκ πολεμιστή, ο οποίος ήθελε να εντυπωσιάσει μια Βαλκυρία και έτσι να κερδίσει μια σίγουρη θέση στη Βαλχάλα. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να αφήσει τη γυναίκα του και με τις εντολές της Θεάς Freyja να αφιερωθεί στην Βαλκυρία, εξασφαλίζοντας την μεταθανάτια ζωή του και το θέμα τις ιστορίας είναι ως που μπορεί να φτάσει για να το καταφέρει αυτό.

Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι δεν είναι το τυπικό σας viking/folk metal άκουσμα, υπάρχει ένα έξτρα spicy μπαχαρικό στη συνταγή που λέγεται Týr και το “Valkyrja”, δεν αποτελεί εξαίρεση. Για την ακρίβεια φιλοξενεί τη σύσταση: Progressive Folk και Power metal και απόλυτη αρμονία σε όλα τα μέσα που οδηγούν σε μια πλήρη και ικανοποιητική… σύνθεση (τσ-τσ-τσ).

Σε αυτό το album μ’ αρέσουν τα πάντα, και το λέω όσο πιο ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ μπορώ να το πω αυτό. Το εξώφυλλο είναι ταυτόχρονα old school και φρέσκο, η μουσική είναι Týr ala level 1million και η ατμόσφαιρα είναι ενεργοποιημένη από βεγγαλικά σε σχήμα γιγάντιου αρχαίου δράκων (ναι αυτό που άκουσες…!)!

Το στιχουργικό μέρος είναι απλά επικό για την πολεμοχαρή φάση του έργου, μπορείς σχεδόν να δεις σε 3D τις σκηνές μάχης μπροστά σου (προτείνω doritos με barbecue sauce για το συμβάν… ή μια χοιρινή στο χέρι…!).

Θα μπορούσα να κάτσω να αναλύω το μουσικό κομμάτι σε 50 περίπου σελίδες των 359 λέξεων, αλλά ΔΕΝ γίνεται, οπότε θα πω απλά ότι πρέπει να περάσετε μόνοι σας λίγο χρόνο με αυτό το δίσκο και να σχηματίσετε ελεύθερα την άποψή σας χωρίς επηρεασμούς, οι fan της μπάντας σίγουρα το έχουν κάνει ήδη αυτό και δεν είναι τυχαίο που οι Týr έχουν έναν αξιοσέβαστο θρόνο στο βασίλειο της folk .

Είναι ένας ύμνος, μια ολόκληρη ζωή με ενορχήστρωση, είναι απλά ένα album που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε. Επίσης,  προς μεγάλη μου έκπληξη, έχουμε δυο τρομερές διασκευές σε κομμάτια που ξεφεύγουν τελείως από την λωρίδα ασφαλείας του είδους της μπάντας και αυτά είναι: “Cemetery Gates” – Pantera και “Where Eagles Dare”– Iron Maiden. Plus συμμετοχή της Liv Kristine (Leave’s Eyes) σε κομματάρες που θα σας κάνουν τον εγκέφαλο πουρέ.

Το album κυκλοφόρησε 17 του μήνα και ελπίζω κάποιοι τυχεροί να καταφέρουν να τους ακολουθήσουν στο επερχόμενο tour με Finntroll και Skalmold. Σπαθιά και πανοπλίες ready until next time…!

904