BEACH FOSSILS: live στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

BEACH FOSSILS w/ LUMIERE BROTHER

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πόρτες: 21:00, Είσοδος:15 ευρώ

Γύρω στο 2009-2010, εμφανίστηκαν πολλά συγκροτήματα στις ΗΠΑ τα οποία είχαν κοινά χαρακτηριστικά: μια αγάπη για τα βρετανικά συγκροτήματα των ’80s ( αυτά που εμπνεύστηκαν από την 12χορδη κιθάρα και την φράντζα του Roger McGuinn και βαφτίστηκαν “C86” από μια 1986 κασέτα του τότε κραταιού περιοδικού ΝΜΕ), έναν θαυμασμό για αγόρια και κορίτσια τόσο ντροπαλά που κοίταζαν μόνο την πεταλιέρα της κιθάρας τους (“shoegazing” το είπαν αυτό) και μια στάση υπέρ της περήφανης, συνειδητής παραγωγής δίσκων με τα ελάχιστα δυνατά μέσα (file under: lo-fi ή ολογράφως low fidelity). Προσθέτετε και αφαιρείτε ανάλογα με τα γούστα σας: Surfer Blood, The Drums, Wild Nothing, DIIV, Soft Moon, Cloud Nothings, Beach Fossils. A, για αυτούς τους τελευταίους – τους Beach Fossils ντε – τυχαίνει και να έχουμε την χαρά να τους παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Οι Beach Fossils, λοιπόν, είναι το σχήμα μέσα από το οποίο εκφράζεται ο Dustin Payseur. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των παραπάνω αναφερθέντων συγκροτημάτων: ένας κύριος συνθέτης που ανά δίσκο περιστοιχίζεται από διάφορους φίλους και συνεργάτες μουσικούς. Ο Payseur εμφανίζεται στην δισκογραφία το 2010 με τον πρώτο ομώνυμο δίσκο των Beach Fossils (Beach Fossils, 2010 – Captured Tracks), έναν εξαίσιο δίσκο κιθαριστικής ποπ με πινελιές ερμηνευτικής και μουσικής πρωτοτυπίας (τα στοιχεία surf rock , η επιτηδευμένα βαριεστημένη απαγγελία των στίχων) που αμέσως κεντρίζει την προσοχή.

Μετά από διάφορες αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος, η πιο γνωστή εκ των οποίων είναι η αποχώρηση του Cole Smith για να σχηματίσει τους DIIV, οι Beach Fossils κυκλοφορούν φέτος το Clash The Truth (2013 – Captured Tracks) . Ο δίσκος αυτός φανερώνει μια ωρίμανση σε σχέση με τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος: πιο «επαγγελματική» παραγωγή, πλήρης μπάντα ( επιτέλους σταθερός drummer αντί για έναν περίεργο τυπάκο που παλιά στεκόταν όρθιος), και, πέρα από τα αμιγώς κιθαριστικά ποπ κομμάτια , μια εξερεύνηση σε post-punk και acoustic μονοπάτια. Το όλο φανερώνει ενα πολύ πιο ευρύ, σύγχρονο και φρέσκο αποτύπωμα του κιθαριστικού ήχου του σήμερα. Με τα γκάζια τσίτα και μία μεγάλη αδυναμία στην παραμορφωτική ψυχεδέλεια της κιθάρας, οι Beach Fossils παρέδωσαν έναν από τους καλύτερους indie pop δίσκους της χρονιάς.

Με δεδομένη και την ενέργεια που έχουν οι Beach Fossils στις ζωντανές εμφανίσεις τους (κομμάτια με τίτλους όπως Daydream και Careless είναι παραπλανητικά ως προς την έντασή τους) ευελπιστούμε σε ένα μεθυστικό και διονυσιακό ζωντανό θέαμα.

Την συναυλία ανοίγει ο Lumiere Brother με την μπάντα του. Ο κατά κόσμον Θανάσης Χριστοδούλου πρώην μέλος των Serpentine ξεκίνησε την solo πορεία του με το πανέμορφο Fiction (2009-Archangel Music) έχοντας για επιρροές την κινηματογραφική, κλασσική και ποπ μουσική. Κάπως έτσι, έφτιαξε έναν ωραιότατο indie pop δίσκο ο οποίος έμοιαζε να μην χρειάζεται καν κιθάρα. Το φετινό του Twenty One (2013-Inner Ear), όμως, θέτει διαφορετικές βάσεις. Η κιθάρα διεκδικεί θέση συμπρωταγωνιστή και όλα γίνονται κάπως πιο άμεσα όπως ακριβώς και η σύνθεση της μπάντας που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινε πιο “rock-oriented”.

AN Club (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια)

www.anclub.gr

323