BLOOD INCANTATION “Timewave Zero”

ALBUM

Εταιρία :Century Media
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25/2/2022
Είδος: Ambient, White Noise, Atmospheric, Psychedelic

Οι BLOOD INCANTATION δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο το του 2011 στο Denver του Colorado των Η.Π.Α. και αυτοπροσδιορίζονται ως Cosmic Death Metal μπάντα κυκλοφορόντας 1 ep το “Interdimensional Extinction” και 2 full length albums το “Starspawn” το 2016 και το “Hidden History Of Human Race” το 2019. Το πρώτο τους άλμπουμ στεκόταν επάξια στις απαιτήσεις του τεχνικού ατμοσφαιρικού death αλλά υστερούσε στο κομμάτι της παραγωγής λόγο του ότι ο ήχος παρέπεμπε σε πιο underground black. H προτελευταία τους κυκλοφορία ήταν μια απόπειρα να συγκριθούν με κορυφαία ονόματα του ήχου, όπως είναι οι Obscura για παράδειγμα, εάν συνέχιζαν την εναλλαγή της επιθετικότητας και της καφρίλας με τις μελωδίες και τις progressive φόρμες και στο “Timewave Zero” κάτι το οποίο δεν συνέβη δυστυχώς για κακή μας τύχη.

Πριν συνεχίσω την συγγραφή του άρθρου οφείλω να σας ξεκαθαρίσω ότι είμαι πιο ανοιχτόμυαλος από ότι θα έπρεπε ίσως για τον μέσο ακροατή μιας και θεωρώ τον εαυτό μου πιο πολύ μουσικόφιλο παρά οπαδό της ροκ γενικότερα μιας και τα ακούσματα μου κυμαίνονται από pop punk μέχρι grind και από dub μέχρι black metal. Για να σας δώσω να καταλάβετε όταν βγήκε το “Load” των Μetallica τον θεώρησα ένα πολύ καλό δίσκο παρότι δεν ήταν αντιπροσωπευτικός τους. Ούτε με ενδιέφερε που μαλάκωσαν τον ήχο τους αν και το είχαν ήδη κάνει από το “Black Album” παρότι το έκαναν για εμπορικούς σκοπούς ακολουθώντας την μόδα του Stoner, Heavy Rock που πουλούσε εκείνη την εποχή στην Αμερική. Εδώ θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με το ακριβώς αποτέλεσμα με την απόλυτη αλλαγή του μουσικού τους ύφους.

Το 4ο απαύγασμα των Καναδών ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στο “World Famous Studios” και ενώ χωρίζεται σε 2 κομμάτια το ΙΟ (21.00΄) και το ΕΑ (19.40΄) στην μορφή που μας ήρθε στο περιοδικό αλλά και στο CD και το LP που κυκλοφορεί, στο ΥouΤube και στο Spotify αυτά έχουν τέσσερες υποδιαιρέσεις που τις ονομάζουν κινήματα. Έτσι ψηφιακά έχουμε να κάνουμε με 2 μουσικά θέματα χωρισμένα σε 4 movements, 8 κομμάτια 40 λεπτών και 40 δευτερολέπτων συνολικής διάρκειας κοσμικού ταξιδιού στο διάστημα που ουδεμία σχέση έχει να κάνει με metal. Ουσιαστικά ακούμε μια minimal ambient εκδοχή λευκού ήχου, ιδανικό να σε βοηθήσει να διαλογιστείς σε επίπεδα αστρικής προβολής, να διαβάσεις φιλοσοφία πίνοντας Gluhwein ή να τριπάρεις κάτω από τον έναστρο ουρανό με παραισθησιογόνα μανιτάρια. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους από συγκροτήματα όπως οι Dead Can Dance, Pink Floyd, Popol Vuh, Tangerine Dream και Lustmord αν και προσωπικά βρίσκω στοιχεία κυρίως από τους 2 τελευταίους.

Γενικότερα θα διαφωνήσω με τους πρώην deathsters που θέλανε να κάνουν κάτι διαφορετικό εκμεταλλευόμενοι το όνομα τους και την δισκογραφική στην οποία κάνουνε μουσική καριέρα. Η μουσική τους έπρεπε να μείνει σε κομματάρες όπως το προηγούμενο “Inner Paths” όπου παντρευόταν αρμονικά το technical death metal με το fusion, το ambient και το psychedelic rock και ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας οργανοπαιχτών και όχι μιας παρέας που απλά καταναλώνει ψυχοτρόπες ουσίες και πειραματίζεται με ήχους. Το μόνο κοινό που έχει το “Timewave Zero” με τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους είναι ότι από τον ακραία σκληρό, δυναμικό και τεχνικό συνάμα ήχο πήγαμε στην ακραία χαλαρή, αφαιρετική και απλουστευμένη μουσική δομή. Θα μπορούσαν απλά να εξελίξουν το progressive death metal σε πιο fusion φόρμες με αστρικές ατμόσφαιρες και να παίζανε παπάδες αλλά αυτοί προτίμησαν να κάνουν την ανατροπή. Η ανατροπή δεν είναι πάντοτε σωστή.

Facebook: https://www.facebook.com/astralnecrosis

968

Avatar photo
About Χρήστος "Brodie" Κωνσταντινίδης 27 Articles
Κινείται από τις DARKικές κατακόμβες του POST PUNK, του MINIMAL SYNTH, αλλά και του BLACK METAL παλεύοντας να κάνει μια POSITIVE HARDCORE έφοδο στα θερινά ανάκτορα ευθυμώντας με PUNK ROCK και SKA PUNK. Επιθυμεί να σπάσει THRASH-ίζοντας την DΟΟΜ συνθήκη που επιβάλλεται στο WORKING CLASS OI! κάτεργο και να ελευθερωθεί μέσω μιας CRUST αισθητικής φτάνοντας σε μια EMO ενσυναίσθηση και ALTERNATIVE κάθαρση.