ARCH RIVAL

Οι Arch Rival είναι ένα συγκρότημα, η ιστορία του οποίου ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά (το EP God Bless America).


Με αφορμή την επανακυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου “In The Face Of Danger”, το rockway.gr επικοινώνησε με τον κιθαρίστα του σχήματος Michael Harris (ο οποίος επίσης παίζει και στους Darkology), και τον ρωτήσαμε για την ιστορία του σχήματος, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μας πεις εν συντομία την ιστορία των ARCH RIVAL μέχρι σήμερα.
Ο Greg Martin, ο Gary Rigmaiden και εγώ δημιουργήσαμε τους ARCH RIVAL στα τέλη της δεκαετίας του 80 στο Dayton του Ohio. Μετά από αρκετές αλλαγές τραγουδιστών βρήκαμε τον κατάλληλο στο πρόσωπο του Steve Snyder. Έχουμε κάνει κάποιες περιοδείες, ενώ έχουμε κυκλοφορήσει παγκόσμια 3 CDs και ένα EP.

Πως επιλέξατε το όνομα σας; Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα μας. Απλώς ήταν το μόνο στο οποίο συμφωνούσαν όλοι.

Πως αισθάνεσαι τώρα που ο πρώτος σας δίσκος επανακυκλοφορεί σχεδόν είκοσι από την αρχική του κυκλοφορία το 1991;
Είναι πραγματικά ευχάριστο το συναίσθημα και εκτιμούμε την πίστη που δείχνει η Rock-a-Holics στη μπάντα και στις δουλειές μας.

Κυκλοφορήσατε το πρώτο σας EP το 1986. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στη μουσική βιομηχανία (internet, myspace κλπ). Θα μπορούσες να μας πεις ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις εποχές;
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στον τομέα της ηχογράφησης και της παραγωγής της μουσικής αλλά και στο marketing. Για παράδειγμα συνηθίζαμε να ηχογραφούμε αναλογικά ενώ τώρα ψηφιακά. Η πρώτη δουλειά που αγοράσαμε ως οπαδοί ήταν αναλογική στη μορφή βινυλίου  (το οποίο είχε και εκτεταμένο artwork). Τώρα οι οπαδοί “αγοράζουν” digital downloads χωρίς artwork. Είναι πολύ πιο εύκολο να προωθήσεις τη μουσική σου μέσω του myspace κλπ, αλλά δυστυχώς οι οπαδοί δε συρρέουν στα clubs τόσο πολύ όσο στα 80’s.

Μπορεί κάποιος να πει ότι τα πράγματα τότε ή τώρα είναι καλύτερα ή μια τέτοια σύγκριση είναι άνευ σημασίας;
Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλύτερα αλλά και κάποια, τα οποία είναι χειρότερα. Νομίζω ότι εξαρτάται από το ποιον ρωτάς και σε ποιες διαστάσεις της μουσικής βιομηχανίας αναφέρεσαι.

Απ’ όσο ξέρω όχι μόνο θα επανακυκλοφορήσετε και τα υπόλοιπα albums σας αλλά θα κυκλοφορήσετε και καινούργιο δίσκο. Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες σχετικά (ημερομηνία κυκλοφορίας, μουσικό ύφος κλπ);
Πέρυσι ηχογραφήσαμε ένα EP με 4 νέα τραγούδια, 4 re-mastered τραγούδια και κάποια live κομμάτια (τα οποία είναι διαφορετικά από τα live κομμάτια που υπάρχουν στην επανακυκλοφορία του “In The Face Of Danger”). Αυτό το EP είναι διαθέσιμο από το CD Baby. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνθεση νέων τραγουδιών προκειμένου να κυκλοφορήσουμε ένα κανονικό δίσκο. Και ναι, ελπίζουμε ότι οι πωλήσεις της επανακυκλοφορίας του “In The Face Of Danger” να είναι τέτοιες, ώστε να δικαιολογούν την επανακυκλοφορία και των υπολοίπων δίσκων μας σε ειδικές συσκευασίες όπως αυτή.

Πες μας ποια συγκροτήματα αποτελούν τις βασικές επιρροές σας.
Κάθε μέλος των ARCH RIVAL έχει διαφορετικές επιρροές από τους υπόλοιπους, αλλά οι περισσότερες είναι κυρίως 70’s μπάντες. Ένα συγκρότημα που αρέσει σε όλους μας είναι οι King’s X, αλλά δε νομίζω ότι αυτό καθρεφτίζεται στη μουσική μας. Οδηγούμε το υλικό των ARCH RIVAL προς μια πιο μελωδική 80’s κατεύθυνση, ενώ τα φωνητικά του Steven δίνουν μια λιγότερο “pop” και περισσότερο “hard rock” αίσθηση “του δρόμου” απ’ ότι πολλές από τις 80’s μπάντες.

Υπάρχει κάποιος βασικός συνθέτης ή η σύνθεση ενός τραγουδιού είναι συλλογική δουλειά;
Τα τραγούδια γράφονται είτε από εμένα είτε από εμένα σε συνεργασία με τον Steve, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα συμμετέχουν και οι υπόλοιποι.

Πολλοί από εσάς είσαστε και σε άλλα συγκροτήματα (πχ στους Darkology). Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να συνδυάσει όλες αυτές τις δραστηριότητες;
Μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου, το να παίζω σε αρκετές μπάντες δεν είναι πολύ πιο δύσκολο από το να παίζω μόνο σε μια, καθότι αφοσιώνομαι σε ένα δίσκο τη φορά.

Πες μας τι σχεδιάζετε για το μέλλον. Θα υπάρξει κάποια περιοδεία;
Είμαστε ανοιχτοί στο να παίξουμε σε κάποια festivals και αυτό είναι κάτι που το συζητάμε.

Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσένα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα για τη συνέντευξη, τη Rock-a-Holics για την καταπληκτική δουλειά που έκανε στις επανακυκλοφορίες και όλους τους οπαδούς για τη συνεχή τους υποστήριξη. Τσεκάρετε τη σελίδα μας στο myspace, www.myspace.com/archrivalofficial.


Συνέντευξη στο Δημήτρη Καρβούνη
Επιμέλεια Δήμητρα Μανδάλου

844