KYLESA

Οι Αμερικανοί Kylesa έχουν απασχολήσει τους φίλους της ακραίας μουσικής πολλές φορές την τελευταία δεκαετία και το κάνουν για μία ακόμη φορά και φέτος, με την κυκλοφορία του εξαιρετικού “Ultraviolet”. Το album είναι ένα από τα πιο όμορφα ακούσματα του πρώτου εξαμήνου του 2013 και για αυτό το λόγο, το Rockway.gr θέλησε να επικοινωνήσει και να ανακρίνει διακριτικά τη γυναίκα της παρέας, Laura Pleasants.

Γεια σου, Laura! Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Ενδεχομένως έχεις αναγκαστεί να απαντήσεις αυτήν την ερώτηση αρκετές φορές, αλλά πραγματικά θα ήθελα να μάθω πως προέκυψε το όνομα Kylesa;
(γέλια) ναι… όντως αυτή η ερώτηση έχει τεθεί πολλάκις. Μας άρεσε η έννοια του Βουδιστικού όρου “kilesa mara” (σ.σ. κάτι αντίστοιχο με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα) και κόλλησε όμορφα.

Κάποιοι σας θεωρούν hardcore, κάποιοι άλλοι sludge, άλλοι πάλι stoner ή psychedelic rock. Ποια είναι ορισμός της μουσικής σας, κατά τη γνώμη σου;
Πολλοί ξοδεύουν χρόνο κατηγοριοποιώντας. Οι Kylesa είναι ένα heavy συγκρότημα – heavy στον ήχο, στην παραγωγή και στο συναίσθημα. Παίρνουμε πράγματα από όλα τα μουσικά είδη που εμφανίστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, τα διαστρεβλώνουμε λίγο και δημιουργούμε κάτι δικό μας.

Από την ευθύτητα του ομώνυμου ως την ψυχεδέλεια του “Ultraviolet”. Ποιο θα είναι το μέλλον των Kylesa;
Οι ρίζες που υπάρχουν στα θεμέλια της μουσικής μας θα είναι πάντα οι ίδιες και πάντοτε μέσα στον ήχο μας.

Συγχαρητήρια για το νέο album. Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Είμαι χαρούμενη και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη μας παραγωγή. Οι ικανότητες του Philip (Cope) έχουν βελτιωθεί φοβερά σε αυτόν τον τομέα.

Αυτήν τη φορά είχατε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας για να δουλέψετε στη σύνθεση και παραγωγή του album. Ήταν έτσι κανονισμένο ή κάποιο εξωτερικοί παράγοντες σας ανάγκασαν να περιμένετε 3 χρόνια ώσπου να κυκλοφορήσετε το νέο υλικό;
Η αλήθεια είναι για προσωπικούς μας λόγους αναγκαστήκαμε να αργοπορήσουμε αυτήν την κυκλοφορία που σε άλλη περίπτωση θα είχε βγει πολύ πιο σύντομα.

Ο Philip Cope κάνει την παραγωγή στα album σας. Θεωρείς σημαντικό οι μουσικοί να έχουν τον πρώτο λόγο στην όλη διαδικασία; Πως τα πάτε με την Season of Mist;
Είναι πολύ καλό και για τον ίδιο και για την μπάντα. Δεν χρειάζεται να του εξηγήσω πολλά για να καταλάβει τι εννοώ. Και εκείνος, μιας που είναι μέλος της μπάντας, και ο Jay Matheson, ιδιοκτήτης του Jam Room είναι πολύ ευχάριστοι άνθρωποι για συνεργασία και ξέρουν ακριβώς πως θέλουμε τον ήχο μας. Η σχέση μας με την Season of Mist είναι άψογη, θα έλεγα.

Στο εξώφυλλο ποζάρουν σκαραβαίοι. Για τους Αιγύπτιους συμβόλιζαν την αιώνια αναγέννηση και την τύχη. Ποια είναι σημασία τους στο “Ultraviolet”;
Υπάρχουν από πάντα και είναι ένα σημαντικό σύμβολο για εμάς. Στο πρώτο μας album υπάρχει ένα κομμάτι που ονομάζεται “The Scarab”. Όλο το album αφορούσε τη ζωή και την απώλεια μέσα στον αιώνιο κύκλο της ζωής.

Το Unspoken” είναι ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχω ακούσει φέτος. Σε τι αναφέρεται;
Σε ευχαριστώ. Το τραγούδι ήταν κάτι το προσωπικό για μένα. Η μελωδία ήρθε στο μυαλό μου ενώ καθόμουν σε ένα δωμάτιο δίπλα στην τότε άρρωστη μητέρα μου. Το κομμάτι άλλαξε πρόσωπο μερικέ φορές μέχρι εγώ και ο Carl να καταλήξουμε στο τελικό. Το τραγούδι αναφέρεται σε μια δύσκολο περίοδο της ζωής μου και του δίδυμου αδερφού μου για αυτό και σε κάποιο σημείο λέει “we were born as one”.

Είστε ένα από τα πιο παραγωγικά συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας, έχοντας ηχογραφήσει 6 albums μέσα σε 11 χρόνια. Από που πηγάζει όλη αυτή η έμπνευση;
(γέλια) Γιατί δουλεύουμε σα σκυλιά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Να βρεθεί η έμπνευση είναι το εύκολο κομμάτι. Έτσι νιώθω μετά από τόσο καιρό και ειλικρινά αρχίζω να δείχνω τι μπορώ να κάνω.

Τι σχέδια και όνειρα έχεις για τους Kylesa;
Θα ήθελα να γιγαντωθούμε, και αν αυτό γίνει με αργό ρυθμό, να γίνει με τους δικούς μας όρους.

Προτιμάς να είσαι στο studio ή στο δρόμο; Μεγάλα ή μικρά venues ταιριάζουν απόλυτα στους Kylesa;
Και τα δύο. Κάθε ένα μέρος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μοναδική σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν σχέδια για Ευρωπαϊκή περιοδεία; Υπάρχει περίπτωση να φτάσετε ως τις ανατολικές ακτές;
Ναι, ναι και ναι! Πείτε στην Avocado booking ότι θέλετε να μας δείτε!!!

Πως θα περιέγραφες μια τυπική live εμφάνιση των Kylesa;
Βαριά, δυναμική, εκστασιαστική και συγκινητική!

Θα ήθελα αυθόρμητα να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις. Ποιο ήταν το τελευταίο album που άκουσες και ποιο το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;
Dust: Hard Attack (CD), Daryl Hall and John Oates: Abandoned Luncheonette (LP), Fragile Things του Neil Gaiman

Μπίρα ή Ουίσκυ; CD ή βινύλιο;
Ουίσκυ. Βινύλιο.

Οι Έλληνες έχουμε αντιμετωπίσει πολλά πολιτικοκοινωνικά προβλήματα τελευταία και πρόσφατα καταργήθηκε η Δημόσια Τηλεόραση. Θα ήθελα να στείλεις ένα μήνυμα που θα μας κάνει να σηκωθούμε και να αντιδράσουμε απέναντι στην αδικία. Το παρακάτω κενό είναι δικό σου!
Μπορεί κανείς να είναι κομμάτι του προβλήματος ή κομμάτι της λύσης. Είναι στο χέρι του καθένα μας προσωπικά και μετά ως σύνολο να προσπαθήσουμε για την αλλαγή. Ακόμα και μικρά βήματα, μπορούν να αποδειχθούν μνημειώδη μετά από καιρό.

Σε ευχαριστώ πολύ που απάντησες τις ερωτήσεις μου!
Εγώ σε ευχαριστώ. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην Ελλάδα! Είχαμε δύο πανέμορφες εμπειρίες στο παρελθόν στη χώρα σας. Αγάπη και Ειρήνη!

806

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.