DIAMOND DRIVE: “Temporality”

Σε αντίθεση με τους γείτονες Σουηδούς και Νορβηγούς οι Δανοί δεν έχουν και πάρα πολλά να επιδείξουν στον χώρο του metal όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός από τον King Diamond, άντε και τους πολυαγαπημένους μου Konkhra , μετά βίας μου έρχεται κάποιο άλλο όνομα στο μυαλό. Όσο για τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο που να έχει πέσει στην αντίληψή μου. Από το Aarhus της Δανία λοιπόν, με ενεργή παρουσία από το 2009 και 3 EP στη βαλίτσα τους, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους οι Diamond Drive με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους που φέρει τον τίτλο “Temporality”.

Η μουσική των Diamond Drive πιστεύω πως δύσκολα κατηγοριοποιείται. Πως να βάλεις σε ένα καλούπι κάτι που περιέχει σουηδικές death metal εξάρσεις, metalcore και nu-metal περάσματα, progressive προσέγγιση και alternative ύφος; Δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε. Το θέμα είναι ότι παρά τις πάμπολλες επιρροές τα πάντα είναι δομημένα άρτια και η μηχανή των Diamond Drive είναι τόσο καλοκουρδισμένη που αποδίδει την μέγιστη απόδοση σε αυτή την διαδρομή από το παρελθόν στο μέλλον (temporality) που με επιτυχία επιδιώκουν.

Δεν θα σας αναλύσω λεπτομερώς το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και τον τρόπο που εναλλάσσονται οι γραμμές στα tempos κατά την διάρκεια του δίσκου. Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας ακούγοντας τον δίσκο. Είναι τόση η μαεστρία που αυτοί οι τύποι αποδίδουν την μουσική τους που είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να σας το περιγράψω σε μια κριτική. Να έχετε στο νου σας ότι απαιτούνται αρκετές ακροάσεις για να μπείτε στο κλίμα και στο τι ακριβώς γίνετε στο “Temporality” μιας και παρά τα μελωδικά ρεφρέν και τα αρκετά πιασάρικα σημεία στο δίσκο το συνολικό αποτέλεσμα είναι κάπως δυσκολοχώνευτο και θέλει τον χρόνο του για να εκτιμηθεί αναλόγως.

To “Temporality” δεν απευθύνεται σε μια κατηγορία οπαδών ενός συγκεκριμένου είδους. Μην βιαστείτε λοιπόν να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα και επίσης, αν τυχόν είστε κολλημένοι με μερικά πράγματα, προσπαθήστε να ξεκολλήσετε πριν ακούσετε αυτή τη δουλειά. Για να εισέλθετε στο κόσμο του “Temporality” ακούστε αρχικά τα “Deceiving”, “Clarity” και “Shadow Of A Ghost”, και κάτι μου λέει πως θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.

Το μόνο μελανό σημείο είναι ότι 1-2 συνθέσεις είναι κάπως αδύναμες και δημιουργούν μικρές κοιλίτσες σε μερικά σημεία του δίσκου. Η παραγωγή είναι τέλεια, τα φωνητικά εναλλάσσονται από κάφρικα σε μελωδικά με άψογο τρόπο, τις γραμμές στα φωνητικά θα τις χαρακτήριζα ονειρικές σε μερικά σημεία και το “Temporality” είναι εν κατακλείδι ένας άψογος ηχητικά δίσκος που οφείλετε να δώσετε τουλάχιστον μία ευκαιρία.

543

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.