IN VAIN

Στην κριτική μου, χαρακτήρισα το νέο δίσκο των In Vain, με τίτλο “Aenigma”, ως η μέχρι στιγμής έκπληξη της χρονιάς. Και πιθανότατα να μην τους γνωρίζεις φίλε αναγνώστη, αλλά ίσως αυτή η κυκλοφορία να είναι και η καταλληλότερη ευκαιρία! Προκειμένου λοιπόν να εντρυφήσω στο τι εστί In Vain, έκανα μια κουβέντα με τους Johnar Haaland (κιθάρα, φωνητικά) και Kjetil D. Pedersen (κιθάρα), την οποία παραθέτω ευθύς αμέσως…

Καλησπέρα παιδιά! Καταρχάς θέλω να δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό των In Vain…
Johnar: Γεια σου Στέφανε! Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 2003 από εμένα και τον Andreas (σ.σ. Frigstad- φωνητικά). Το 2004 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας EP με τίτλο “Will the Sun Ever Rise?”, και άλλο ένα το 2005 με τίτλο “Wounds”. Αμέσως μετά υπογράψαμε συμβόλαιο με την Indie Recordings, μέσω της οποίας βγάλαμε το ντεμπούτο μας, “The Latter Rain”, το 2007. Ακολούθησε το “Mantra” το 2010, ενώ πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και η νέα μας δουλειά, “Aenigma”!

Πως είναι μέχρι στιγμής το feedback για το “Aenigma”;
Kjetil: Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα θετικές, και μέσω του Τύπου, αλλά και μέσω των fan, που είναι το πιο σημαντικό! Οι περισσότεροι μας λένε πως είναι η πιο ώριμη και η πιο ολοκληρωμένη δουλειά μας, και για να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ απόλυτα!

Θα λέγατε λοιπόν πως το “Aenigma” μπορεί και να αποτελέσει το “breakthrough” σας;
Kjetil: Το ελπίζουμε! Προσωπικά θεωρώ πως το “ Aenigma ” επιβεβαιώνει πως οι In Vain είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της extreme progressive μουσικής. Δεν περιμένουμε βέβαια να γίνουμε γνωστοί σε πιο mainstream κύκλους, αλλά μέσω συναυλιών και συμμετοχών σε festival, σε συνδυασμό με τις καλές κριτικές, ελπίζουμε να διευρύνουμε το κοινό μας.

Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας;
Kjetil: Οι βάσεις μας είναι το black και το death metal, με σαφείς progressive επιρροές και μελωδική προσέγγιση… Κάποιοι το περιέγραψαν ως “New Wave of Nordic Progressive Metal”, λες να ταιριάζει;

Δεν είναι κακό…
Kjetil: Όπως και να έχει, εμάς ούτως ή άλλως μας ενδιαφέρει να γράφουμε “δυνατά” τραγούδια, δικά μας πάνω από όλα. Και άπαξ και θεωρούμε πως υπάρχει κάποιο μουσικό στοιχείο που ταιριάζει στην εκάστοτε σύνθεση, φροντίζουμε να το χρησιμοποιούμε, ανεξαρτήτως είδους!

Η μουσική σας διαθέτει λογής ηχητικά “στρώματα”, με διαφορετικές φωνητικές προσεγγίσεις… Πως και αποφασίσατε να κάνετε χρήση death, black, αλλά και καθαρών φωνητικών ταυτόχρονα;
Johnar: Όπως είπε και ο Kjetil, μας αρέσει να ανακατεύουμε διάφορα είδη στη μουσική μας. Η χρήση λοιπόν τριών τύπων φωνητικών είναι η φυσική απόρροια αυτού! Από τη στιγμή που υπάρχει μια “διαφορετικότητα” στη μουσική μας, εύλογα θα υπάρχει και στα φωνητικά! Για παράδειγμα, δεν ταιριάζουν τα death metal growls σε όλα μας τα τραγούδια. Άσε που έχουμε τόσο καλές φωνές στο σχήμα, που δε γίνεται να τις αφήσουμε ανεκμετάλλευτες (γέλια)!

Τα κομμάτια είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, ή υπάρχει κάποιος κεντρικός συνθέτης;
Kjetil: Ο Johnar είναι ο βασικός συνθέτης της μπάντας. Φέρνει τις ιδέες του στο υπόλοιπο σχήμα και τις δουλεύουμε όλοι μαζί τις τελευταίες πινελιές, προσθέτοντας ο καθένας κάτι στο κομμάτι.

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές; Και θέλω να μου απαντήσετε και οι δύο αυτή τη φορά…
Johnar: Ακούω πάρα πολλά είδη… Μερικές από τις πιο αγαπημένες μου μπάντες είναι οι Opeth, οι Extol, οι In the Woods… και οι Emperor!

Kjetil: Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ανοιχτό σε ότι αφορά τη μουσική, παρόλα αυτά σπάνια επηρεάζομαι από το τι είναι στη μόδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεχωρίζω πολύ συγκεκριμένες μπάντες… Ενδεικτικά θα σου αναφέρω τους Opeth, τους Edge of Sanity, τους Emperor, τους Nightingale, τους Camel και τους Moon Safari, ενώ δε γίνεται να παραλείψω πιο κλασικά ακούσματα, όπως Deep Purple, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Dio, Slayer, Motorhead κτλ. Τον τελευταίο καιρό πάντως ακούω πολύ Shining και Nick Cave.

Οι In Vain είναι ενεργοί δέκα ολόκληρα χρόνια… Θεωρείτε πως έχει εξελιχθεί η μουσική σας κατά τη διάρκειά τους, ή στην ουσία “παίζετε” τη συνταγή που είχατε εξ αρχής;
Johnar: Σίγουρα έχουμε εξελιχθεί, αλλά για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως οι In Vain είχαν ήδη έναν δικό τους ήχο από το “Wounds” EP του 2005. Πάνω σε αυτές τις βάσεις δουλεύουμε, με τη διαφορά πως προσπαθούμε να γράφουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τραγούδια μπορούμε. Το σχήμα έχει ήδη προσωπικό ήχο, οπότε δεν έχουμε ανάγκη να τον διαφοροποιήσουμε, κατά τη γνώμη μου…

Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει πλέον μια μπάντα, που έχει μεν ήδη το δικό της ήχο, αλλά δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή;
Kjetil: Δύσκολη ερώτηση! Από τη μια νιώθουμε πολύ καλά που έχουμε τον ήχο μας και αρκετά πολύ καλά τραγούδια… Άλλωστε οι περισσότεροι μας λένε αυτό που κάνουμε, το κάνουμε σωστά! Είναι όμως τόσο δύσκολο να ξεχωρίσεις όταν στη σήμερον ημέρα το να ηχογραφήσεις και να κυκλοφορήσεις ένα album έχει γίνει τόσο εύκολο. Πρέπει να ψάξει πολύ κάποιος για να ανακαλύψει τις πραγματικά καλές δουλειές, εν μέσω όλων των άλλων που βγαίνουν ταυτόχρονα.

Τι χρειάζεται πλέον ένα group για να κριθεί ως επιτυχημένο; Μιλάω και από μουσικής πλευράς, αλλά και από χρηματικής…
Kjetil: Η “επιτυχία” είναι κάτι το σχετικό… Για μένα το σημαντικότερο είναι το να δημιουργώ μουσική που αρέσει πρώτα στα δικά μου αυτιά! Σίγουρα χρειάζεται να είσαι ανοιχτός σε επιρροές ή κριτικές, αλλά στο τέλος, πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου. Επίσης, χρειάζεται τεχνική, ταλέντο και πολύ πολύ δουλειά! Για να βγάλεις λεφτά όμως από τη μουσική βιομηχανία, χρειάζεται τύχη όπως και το να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς…

Johnar: Στις μέρες μας, η “επιτυχία” κρίνεται κυρίως από το πόσα χρήματα βγάζει μια μπάντα. Αυτό όντως χρειάζεται συμβιβασμούς και πολλά συγκροτήματα αλλάζουν τον ήχο τους προκειμένου να αρέσουν πιο πολύ. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν οι In Vain! Ευτυχώς για εμάς, έχουμε κανονικές δουλειές που μας συντηρούν, οπότε δεν έχουμε ως αυτοσκοπό το κέρδος από τη μουσική. Για να το πω πιο απλά, ο λόγος που υπάρχει η μπάντα είναι επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά! Σίγουρα μας ενδιαφέρει να “μεγαλώσει” το όνομα των In Vain, να βγάλουμε και άλλα album, και να περιοδεύσουμε. Από την άλλη, άπαξ και θέλαμε να ζήσουμε από τη μουσική δε θα παίζαμε όπως τώρα (γέλια)!

Σχέδια για περιοδεία υπάρχουν;
Kjetil: Μόλις επιστρέψαμε από μια mini περιοδεία στην Ευρώπη και ετοιμαζόμαστε για διάφορα καλοκαιρινά festival! Από Σεπτέμβρη θα κοιτάξουμε να κλείσουμε μια κανονική περιοδεία, η οποία ελπίζω να περάσει και από την ηλιόλουστη Ελλάδα!

Προσωπικά το εύχομαι! Λοιπόν, τελείωσε ο χρόνος μας, οπότε σας ευχαριστώ και τους δύο για αυτή τη συνέντευξη. Έχετε κάτι να προσθέσετε;
Johnar: Ευχαριστούμε Στέφανε για το ενδιαφέρον και τη συνέντευξη!

Kjetil: Εννοείται και εμείς σε ευχαριστούμε για τη στήριξη! Θα ήθελα πριν κλείσουμε να στείλω ένα “γεια μας” (σ.σ. το είπε λίγο περίεργα, αλλά σε γενικές γραμμές σωστά) σε όλους τους metalheads στην Ελλάδα!

168

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.