NEKTAR

Η συνεισφορά των Nektar στην μουσική τα τελευταία 40 χρόνια τους έχει δώσει δίκαια μια θέση στο “Progressive Hall Of Fame”. Η ιστορία τους ξεκινά το 1970 στο Αμβούργο της Γερμανίας, όταν τέσσερις Άγγλοι μουσικοί, ο κιθα- ρίστας Roye Albrighton, ο μπασίστας Derek “Mo” Moore, o Allan “Taff” Freeman στα keyboards και ο Ron Howden στα τύμπανα, αποφάσισαν να ενώσουν τις μουσικές τους δυνάμεις μπλέκοντας το Progressive Rock με την ψυχεδέλεια.

Συνοδοιπόρος τους ο Mick Brockett, που με το μοναδικό του light show έδινε στις συναυλίες της μπάντας μια επιπλέον διάσταση. Ο πρώτος δίσκος τους, “Journey To The Centre Of The Eye” (κυκλοφόρησε το 1971) έμελε να γίνει κλασικός, όπως και ο διάδοχός τους, το concept άλμπουμ “A Tab In The Ocean” (1972). Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ το συγκρότημα είχε ήδη δημιουργήσει αίσθηση στην Γερμανία, κυκλοφορεί ο πρώτος χρυσός δίσκος, το θρυλικό “Remember The Future” και ταυτόχρονα οι Nektar αναγνωρίζονται από κοινό και κριτικούς στις Η.Π.Α. ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του είδους. Το 1974 κυκλοφορεί το επίσης χρυσό “Down To Earth” και ένα χρόνο αργότερα το “Recycled”, το οποίο έκλεισε την σειρά των σπουδαίων δίσκων της πρώτης περιόδου των Nektar, αφού ο frontman του γκρουπ, Roye Albrighton αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχήμα λίγο αργότερα. Οι Nektar παρόλα αυτά συνέχισαν με άλλη σύνθεση, μέχρι την πρώτη διάλυση τους το 1980.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το 1999, ο Albrighton αναβιώνει τους Nektar, ενώ το 2002 η αυθεντική σύνθεση ξανάσμιξε στη σκηνή του Nearfest festival στο New Jersey. Μετά από διάφορες ανακατατάξεις, περιοδείες, επανεκδόσεις του παλιού υλικού, κυκλοφορίες νέων δίσκων (με σημαντικότερη ίσως αυτή του “Evolution” το 2004), οι Nektar συνεχίζουν έχοντας στην σύνθεσή τους δύο από τα αυθεντικά μέλη τους (τον Roye Albrighton και τον Ron Howden), τους οποίους συνοδεύουν οι Klaus Henatsch στα keyboards και Peter Pichl στο μπάσο. Την περασμένη άνοιξη, κυκλοφόρησε το live άλμπουμ “Fortyfied” με υλικό που καλύπτει σημαντικά κομμάτια της πλούσιας ιστορίας του συγκροτήματος και ηχογραφημένο στην περσινή περιοδεία του. Δίσκος που αποτελεί μια επαρκής ένδειξη του τι θα παρακολουθήσουμε στις δύο συναυλίες τους, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Rodeo Club!


Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον Roye Albrighton για να μας πει από πρώτο χέρι τι εστί Nektar!

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια σύντομη ιστορία των Nektar;
Το 1969 όταν οι Beatles ετοίμαζαν το “Let It Be” και οι Rolling Stones το “Let It Bleed”, ένα νέο είδος μουσικής γινόταν γνωστό με γρήγορους ρυθμούς. Αυτή η εποχή ήταν η αρχή αυτού που μετέπειτα ονομάστηκε Space Rock, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως Art Rock και μετέπειτα Progressive Rock.
Μπροστάρηδες σε αυτό το νέο μουσικό είδος ήταν αρκετά ονόματα από την Βρετανία, μεταξύ αυτών και μια μπάντα με το όνομα Nektar. Αλλά αντίθετα από αρκετούς άλλους, οι Nektar ήταν και συνεχίζουν να είναι μια μεγάλη δύναμη στο πεδίο αυτού που αποκαλούνταν Progressive Rock Theatre.
Στα πρώτα χρόνια, αντίθετα με τα σύγχρονα τους συγκροτήματα, οι Nektar δεν βασίστηκαν στα υπάρχοντα φώτα της εκάστοτε σκηνής, αλλά σε ένα περίτεχνο lightshow, το οποίο εξελισσόταν διαρκώς, χρησιμοποιώντας προτζέκτορες και έγχρωμες διαφάνειες, έτσι ώστε να απεικονίσουν ορισμένα κομμάτια της μουσικής τους και να τους προσδώσουν ένα λυρικό περιεχόμενο. Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο lightshow δεν είχε την ίδια επίδραση, με αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Nektar, πίσω στην δεκαετία του 1970.
Μετά από αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ (τρία εκ των οποίων έγιναν χρυσά) οι Nektar έκαναν ένα μεγάλο διάλλειμα από την μουσική σκηνή, επανεμφανίστηκαν όμως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να αφήσουν για άλλη μια φορά το στίγμα τους με την κυκλοφορία δύο νέων άλμπουμ.
Το 2002, η πρώτη επανασύνδεση της αυθεντικής μπάντας έγινε στο NEARfest στο Trenton του New Jersey σε μια sold out εμφάνιση, η οποία αποτέλεσε την αρχή της επιστροφής μιας από τις σημαντικότερες κιθαριστικές Rock μπάντες.
Με 18 κυκλοφορίες δίσκων και ελάχιστα διαφοροποιημένη σύνθεση οι Nektar αυτό τον μήνα κυκλοφόρησαν ένα διπλό cd με τον τίτλο Fortyfied δείχνοντας έτσι την ουσία του τι ακριβώς είναι οι Nektar. Το Fortyfied είναι μια κυκλοφορία για την επέτειο των 40 χρόνων της μπάντας και έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από τον Τύπο, που το χαρακτηρίζουν ως ένα από τα καλύτερα live άλμπουμ όλων των εποχών!

Οι Nektar δημιουργήθηκαν από Άγγλους μουσικούς στο Αμβούργο. Συμφωνείς ότι η Γερμανία αποτελούσε, τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ένα γόνιμο έδαφος για μια Progressive Rock μπάντα;
Απόλυτα! Εκείνη την περίοδο τα γερμανικά ακροατήρια έδειχναν ενδιαφέρον για οτιδήποτε νέο και περίεργο και έτσι οι Nektar ταίριαζαν απόλυτα με αυτό το κλίμα.

Οι Nektar μετράνε πλέον τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης. Με ποιον τρόπο έχει αλλάξει η προσέγγιση της μουσικής σας όλα αυτά τα χρόνια;
Η προσέγγισή μας στην μουσική δημιουργία είναι σχετικά ίδια. Δεν έχουμε επηρεαστεί από μοντέρνα στυλ ή τεχνικές, απλώς γράφουμε αυτό που θέλουμε, όπως το νοιώθουμε.

Αν ήθελες να συγκρίνεις τους Nektar της σημερινής περιόδου με τα πρώτα δημιουργικά σας βήματα, με ποιον τρόπο – κατά την άποψή σου – έχει εξελιχθεί η μουσική σας;
Νομίζω ότι η μουσική μας έχει ωριμάσει πολύ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε Hammond όργανα, τότε στην αρχή των synthesizers. Νομίζω πως τώρα χρησιμοποιούμε αυτά τα όργανα στις μέγιστες δυνατότητές τους, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, όχι απλά επειδή μας βρίσκονται.

Πολλοί θεωρούν το Remember The Future ή το A Tab In The Ocean σαν τις καλύτερες δουλειές των Nektar. Ποια είναι η άποψή σου; Ποιο άλμπουμ ήταν το πιο ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της ηχογράφησης;
Δεν θα χρησιμοποιήσω την κλισέ φράση του στυλ: «Το καλύτερό μας δεν έχει ακόμα ηχογραφηθεί». Το αγαπημένο μου είναι το τελευταίο μας, για το οποίο είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Παρόλα αυτά, όσο αφορά τις ηχογραφήσεις στο στούντιο, νομίζω πως το Recycled θα πρέπει να είναι ανάμεσα στα αγαπημένα της μπάντας.

Κάθε άλμπουμ σας έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με ένα άλλο. Πως θα χαρακτήριζες εσύ την μουσική των Nektar;
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να χαρακτηρίσουν την μουσική των Nektar, αλλά επειδή βρίσκουν δυσκολίες εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δίσκων μας, χρησιμοποιούν απλά την ταμπέλα Progressive Rock. Οι Nektar είναι μια κιθαριστική Rock μπάντα που απλά συμβαίνει να χρησιμοποιεί διάφορα άλλα στοιχεία, όπως τα synthesizers ας πούμε. Θα έλεγα ότι οι Nektar είναι μοναδικοί ως προς την προσέγγισή τους στην αρένα της Rock μουσικής.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Nektar; Υπάρχουν κάποια σχέδια;
Περισσότερη μουσική, περισσότερους δίσκους και περισσότερες περιοδείες. Υπάρχουν μέρη, στα οποία δεν έχουμε βρεθεί σε αυτή την 40ετή πορεία μας, κι έτσι σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε την μουσική των Nektar σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ακόμα δουλεύω έναν σόλο δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το 2010, αλλά αυτό είναι σχεδόν στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτή τη στιγμή, αφού αυτήν την περίοδο γράφω την μουσική για τον επόμενο δίσκο της μπάντας.

Πρόσφατα έχετε κυκλοφορήσει ένα live άλμπουμ – το Fortyfied. Θα έλεγες ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακριβές δείγμα αυτού που θα δούμε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο;
Ναι! Θα έλεγα με σιγουριά ότι αυτό που μπορεί κανείς να ακούσει στο Fortyfied αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που θα ακούσετε στην Αθήνα. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην περσινή περιοδεία μας, οπότε το setlist δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα.

Οι δύο εμφανίσεις σας τον Σεπτέμβριο στο Rodeo Club θα είναι οι πρώτες σας στην Ελλάδα. Τι αλήθεια περιμένετε από το Ελληνικό κοινό και τι θα πρέπει να περιμένουμε εμείς από τους Nektar;
Δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το Ελληνικό κοινό στην μουσική των Nektar. Αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι ανυπομονούμε να παίξουμε για εσάς και ελπίζουμε ότι θα απολαύσετε το show.

Βαγγέλης Πούλιος

633